Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Skupen račun na banki

Skupen račun na banki

Z možem imava na banki vsak svoj račun. Ali je možno, da imava skupen
račun in s tem ene stroške vodenja?

Naceloma ne, razen ce poznas koga na banki.

Kaj pa to: mož me je pooblastil na banki, da lahko uporabljam njegov račun. Imam tako svojo kartico, na svoje ime, a lahko “zapravljam”denar, ki je na moževem računu.
lp

nova
Uredništvo priporoča

Ja tudi jaz bi bila zadovoljna z družinskim računom, ki pa ga naše banke
nimajo na voljo. Lahko je samo en imetnik, drugi pa pooblaščenec na TRR.
lp

Pooblastilo imam. Gre za to, da imava 1. račun in s tem posledično
ene stroške za vodenje računa.

Ne, naša zakonodaja takšne možnosti, kot jo poznajo v nekaterih tujih državah ne dopušča…kako pa bi ti sicer zaračunali davek, če ne bi točno vedeli kaj je tvoje in kaj ne ? 🙂

Saj to z računom in pooblastilom je tako kot bi imel skupen račun – pravice imata oba enake ne glede na to ali si imetnik ali pooblaščenec.

Glede davka je pa tako, da ga plača pri morebitnih vezavah pač tisti, ki je sklenil pogodbo…

To lahko, seveda. A zavedati se moraš, da gre tu formalno za njegov denar. Če se kaj skregata, ti lahko prekliče pooblastilo in si nimaš kaj pomagati. Ali pa spoznaš razliko med svojim in njegovim računom v trenutku njegove smrti – ko ti tudi pooblastilo nič ne pomaga. V primeru njegove smrti ostane denar na računu blokiran do konca zapuščinske obravnave. In seveda je ta denar predmet dedovanja.

– formalno gre za skupen denar, razen v primeru predporočne pogodbe
– seveda lahko na dan smrti ves denar dvigneš

za davke pa ne vejo po pritoku denarja na račun, ampak služba to prijavlja dvačni oz.če delaš na avtorske pogodbe, podjetje to prijavlja. Zato pa vedno rabijo tvojo davčno št. kaj se dogaja na računu, nima veze.

Ja, in on ima dostop do mojega. Sicer so mi pa te reči jasne, da ne bo pomote. Sicer pa če pride do kakšnega nesrečnega slučaja, dvomim, da bi kdo od obogatel oziroma imel kaj več od tega. Pa malo več optimizma, lp.

Lahko ukineta enega od računov in je drugi pooblaščen, plača gre mirno lahko na tekoči račun drugega človeka. Pa tudi banka sprosti določena sredstva, tudi če je račun blokiran, če gre za plačilo pokojnikovih obveznosti in pogreba. Drži pa, da z njim ne moreš nemoteno poslovati.
Alaala, ja optimizem že, ampak življenje se pač včasih zasuče drugače. Na cesti recimo ne umirajo vesoljci, ampak ljudje.

Hotela sem samo reči, da v primeru smrti partnerja je vseeno ali imam pooblastilo ali ne in obratno. Tudi če greva narazen ,je seveda logično, da ne bom imela več dostopa. Menda ja vem, da to ni moj denar…Tako nama pač zaenkrat odgovarja.
V primeru dedovanja je račun blokiran in gre potem vse skupaj v zapuščinsko maso.
Metulka, moj mož je vsakodnevno veliko na cesti in tudi kot družina smo nadpovprečno mobilni. Vseeno pa hvala, da si me razsvetljila.

govor je o tem, če imata oba partnerja samo en račun in je en lastnik, drugi pa pooblaščenec.
če je pa tako, pa si v primeru razpada veze ali smrti lahko čez noč brez denarja.

New Report

Close