Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Skupna kotlovnica in solastništvo-ZELO NUJNO

Skupna kotlovnica in solastništvo-ZELO NUJNO

Pozdravljeni!

Pred nedavnim sem kupila stanovanje. V prodajni pogodbi nisem in nimam nikjer navedeno, da sem solastnica skupne kotlovnice, ki se ne nahaja v isti stavbi (večstanovanjskem bloku) ampak v sosednji večstan. stavbi. Ker sem si hotela urediti plinsko etažno ogrevanje mi je upravnik povedal, da se s trenutnega ogrevanja lahko odklopim , vendar bom ne glede na to, ker ne bom več uporabljala ogrevanja s skupne kotlovnice, morala v primeru obnove kotlovnice-vzdrževanje in še kaj, plačati določen znesek, ker bom še naprej ostala solastnik te kotlovnice.

Naj omenim še to, da jaz z njimi (torej upravnikom ali s to druzbo ki upravlja skupno kotlovnico in nam kuri), nisem sklenila nobene pogodbe-mogoče je to storila prejsnja lastnica…tega ne vem. Ali se potem solastnistvo kar tako prenese, torej brez pogodbe, brez tega , da se to vpise v prodajno pogodbo. Nic mi ni jasno….obcutek imam, da nas privijajo okrog prsta, samo da bi ostali pri njih oz. da se ne bi odklopili od nih in sli “n svojo “-etazno ogrevanje. Namrec cene imajo resnicno noro visoke….319 SIT7m2 stanovanja. In te placujemo skozi celo leto, tudi ko se ne kuri….v to ni vključena topla voda ampak zgolj ogrevanje.

Kje se lahko pozanimam oz. kaki je postopek, da se torj odklopim od skupne kotlovnice in ne plačujem pol v prihodnje ničesar??? Ali bom res morala to placevati se naprej, cetudi grem na svojo etazno ogrevanje??? Namreč kot sem omenila jaz nisem sklenila nobene pogodbe o medsebojnih razmerjih z njimi-nicesar, niti pogodbe o dobavi energentov-nicesar nimam, niti ne vem kak je moj delez na skupni kotlovnici. Namrec, to mi nikjer v pogodbi ne pise.

Res sem obupana, rada bi si naredelia svoje etažno ogrevanje, saj bi placevala veliko manj. Pol pa izvem, da je sicer mozno, a da bom v prihodnje-ker sem kao solastnica skup. kotlovnice, morala dosmrtno plačevati moj delez za obnovo, vzdrzevanje, rekonstrukcijo skupne kotlovnice.

Kaj je za storiti? Hvala

Možno je, da je kotlovnica navedena kot skupna lastnina v pogodbi o medsebojnih odnosih etažnih lastnikov.

Domnevam, da je na kotlovnico priklopljenih več blokov, torej so stroški vzdrževanja na stanovanje dokaj nizki.

Kar pa se tiče stroškov ogrevanja, je žal kurilno olje zadnja leta zelo drago, zato večina upravnikom med letom zbira sredstva (akontacijo) za ogrevanje, saj bi bila drugače razlika med stroški ogrevanja poleti in pozimi ogromna. Pri nas kurilni odbor spremlja cene kurilca in ob znižanjih poskuša napolniti cisterno.

Kotlovnica zagotovo spada med skupne prostore stanovanjske stavbe, skupni prostori pa se avtomatično-po samem zakonu prenašajo skupaj z lastninsko pravico na posameznem stanovanju. Torej menim, da v samo prodajno pogodbo tega ni potrebno izrecno napisati, saj je že v zakonu to jasno določeno. Prav tako je v zakonu določeno, da se lastninski pravici na skupnih prostorih ne moremo enostransko odpovedati. Upravnik vam je pravilno pojasnil. Jaz v tem vašem primeru zaenkrat ne vidim nobene rešitve

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close