Skupni pospeševalni/zaviralni pasovi
Zdaj ko imamo podaljšane pospeševalne/zaviralne pasove, primer izvoz Brezovica iz smeri razcepa Kozarje, izvoz Lj-Vič iz smeri razcepa Kozarje, uvoz Center proti bencinski črpalki,… me zanima kdo bi bil kriv za prometno nesrečo v naslednjem scenariju.
Vozim se iz Dolenjske smeri proti Primorski na prehitevalnem pasu. Prehitevam tovornjak in se ko ga prehitim vključim na vozni pas in nato na zaviralni pas za izvoz Brezovica. Preden zavijem iz voznega na zaviralni pas preverim mrtvi kot in zadnji trenutek opazim vozilo ki že pelje po zaviralnem pasu in prehitiva enak tovornjak kot jaz, vendar po desni strani.
V primeru če bi trčila. Kdo bi bil kriv.
Ali jaz ker sem izsilil avto, ki je že vozil po zaviralnem pasu. Ali on ker je prehiteval po desni strani.
Kako je na splošno s pravili vožnje v primerih takih skupnih pasov kot je v primeru vključevanja na Primorsko avtocesto in izvoza Brezovica? Ko se vozila vklučujejo in izkučujejo na istem pasu.
Pozdravljeni, prednost naj bi imeli vi ker se iz t.i. “glavne ceste-prednostne ceste” izključujete na izvoz. Seveda je potrebno upoštevati smiselno vključevanje in izključevanje. Torej z voznikom, ki pelje po pasu za vključitev se morate smiselno uskladiti in menjati pasove. Odvisno od situacije kako daleč je on in vi. Načeloma pa je tam problem, ker vozniki, ki pridejo iz Brda ne upoštevajo omejitev 80 km/h, ki je na novo postavljena in so ponavadi prehitri, zato prihaja do zapletov. Predlagam vam, da ste pametnejši od ostalih in se mirno ter varno izključite na izvozu. Lp
Pozdravljeni.
Hvala za odgovor.
Se popolnoma strinjam z vami glede pametne vožnje. Na žalost preveč ljudi, vključno z mano pozabi na pamet ko se nam mudi. Dnevno se peljem po tem odseku in vedno imam težave samo takrat ko se mi mudi in vozim egoistično in ne pametno. Neumnost, ki me bo enkrat drago stala.
Lep pozdrav
Pozdravljeni, se strinjam z obema pa vendar menim, da se da z pametno/preudarno vožnjo mariskaj preprečiti in da je tako najbolje. Saj, ko pride do nesreče ni “zmagovalca”. Potem imamo slabo, en kup birokracije in še kaj. In če pogledamo od daleč, je vsekakor bolj smiselno popustiti in biti pametnejši, ter preprečiti nesrečo. Glejte pozitivno… Lp