Skupno lastništvo stanovanja
Pozdravljeni,
S partnerjem, s katerim živiva v izvenzakonski zvezi, kupujeva stanovanje. Ker je partner po pokojni mami podedoval nekaj denarja, bo približno 16% vrednosti cene stanovanja prispeval kot polog za kredit, katerega preostanek bova pri isti banki najela skupaj. Zanima me, ali potem postanem jaz 42% lastnik, on pa 58% lastnik, ali se da urediti tudi tako, da postaneva oba 50% lastnika, s tem, da se meni zaračuna in odteguje višja anuiteta, partnerju pa ustrezno nižja? Je to sploh mogoče ?
Hvala lepa za vaš odgovor.
Koliko je kdo lastnik lahko uredita z medsebojno pogodbo. V primeru, da se razideta, pa sodišče lahko upošteva, koliko je kdo dejansko prispeval.
Solastništvo je najlažje in najcenje dogovoriti kar neposedno v nakupni pogodbi.Tam torej se enostavno navedena, da sta, recimo, lastnika vsak do ene polovice. O razmerjih se dogovorita sama.
Nima pa to solastnišvo nobene nepsoredne veze z dogovorom o odplačevanju kredita. Se pa seveda lahko dogovorita, da sta oba napisana v kreditni pogodbi in tudi, koliko kdo plačuje.
Je pa tudi kar nekaj zadev glede navzkrižnega poroštva, ki vam lahko v primeru kasnejših sporov močno zagrenijo življenje ( se razideta, eden neha plačevati, banka pa nato pozove drugega, pa čeprav je solastnik recimo samo ene police; ta mora nato zopet tožiti prvega za odškdonino itditd)).