skupno premoženje – izvenzakonska skupnost
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje kako rešiti situacijo glede skupnega premoženja pridobljenega v izvenzakonski skupnosti in sicer se je partner pred 10 leti preselil k meni dobesedno s kufri, v stanovanje ni nikoli nič vlagal (imela sem narejeno in opremljeno stanovanje v družinski hiši, oče je 1/2 hiše prepisal name že prej). Po 10 letih se je zaradi druge ženske odločil, da zapusti družino in se odseli. V izvenzakonski skupnosti so bili edino skupno premoženje: dva avta in motor (v skupni vrednosti 18.000€: družinski avto 9.500€, drugi avto 6.000€ in motor 2.500€).
Glede delitve skupnega premoženja se ne moreva sporazumeti, on vztraja, da mi ne dolguje ničesar, da je on vzel kredit za večji družinski avto in motor, drugi avto sem si kupila sama, jaz pa vztrajam, da mi mora izplačati še 3.000€, ker sem vsa leta jaz plačevala vse stroške. Problem je nastal tudi, ker je družinski avto kmalu po odhodu prodal in si kupil drugi cenejši avto, razliko pa zadržal zase.
Kako rešiti zadevo glede skupnega premoženja?
Predlagala sem mu:
– da mi izplača 3.000€ in greva k notarju narediti zapisnik, da nimava nobenih obveznosti več glede skupnega premoženja in da mi je bila izplačana razlika, on pa o tem noče niti slišati, da bi me izplačal.
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
vaše stališče je pravilno – v kolikor se o razdelitvi skupnega premoženja noče sporazumeti, čimprej vložite tožbo na ugotovitev in razdelitev skupnega premoženja. Druge poti žal ni, vam pa pot preko sodišča omogoča tudi to, da bo morda razmislil in se po prejemu tožbe z vami o tem sporazumel v izogib visokim sodnim in drugim stroškom.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.