Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Skutni štruklji

Skutni štruklji

Ne vem sicer, če na tem forumu sploh katera zna kuhat. Bolj se znate sam šminkat, ampak vseeno pa upam, da je še kakšna izjema, zato vprašam, kako delate skutine štruklje? Bi rada take ta prave domače, kot so jih delale naše stare mame… Mnjami.

Ledo

Danes jih bojo delali v master šefu. 😁
Jaz naredim zelo dobre, po skrivnem receptu. 🙂

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Vedno sem mislila, da jih ne znam narediti.
Med korono sem izpilila pripravo vlečenega testa.
Potem sem jih naredila po tem receptu
https://www.kulinarika.net/recepti/sirove-jedi/slastni-skutini-struklji/13284/?offset=40#mnenja

Skute in kisle smetane je ravno prav za to količino testa. Masla je občutno preveč. Mogoče sem ga porabila 50 g.

V nadev sem dala še brusnice, tašča da tudi pehtran. Po nasvetu tašče sem kupila tolminsko skuto (v našem kraju jo ima mercator).
Pa testa ne smeš razvleči na tanko – mora ostati debelo.

Kuhala sem pa v soparniku.

Nama jih dela tašča, na zalogo – “kaj boš kupovala”, pa jih hopa-cupa naredi 20). Najboljši na svetu. 😁🥰
Recepta, sem se odločila, ti pa ne dam, pa čeprav se ne šminkam. Nisi prijazna.

_____________________________________________________________________________________________________________ V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...

Ene usrane strukle nardit pa res ni nobena kunst. Tipicna gorenska plansarska malca. Z masounikam se jejo.

Vlecen testo, namzat s skutnmu nadevam v coto zavit pa skuhat. Pa masounik cez. Lahko pa tud samo drobtince..

Ce bi rabila recept za jelenovo- telecjo pecenko, v krostati. Z vsem ostalim kar gre zraven bi se razumela tole pokroviteljstvo na temo sminkarije
…ne pa da za strukle sprasujes … 😉🙂

Hm, a ti se znaš tudi samo šminkat, da ne znaš kuhat?
Jaz od kake stare mame nisem nikoli dobila štrukljev tako, da ne vem kake so delale, če sploh.

Jaz pa test + skuta + rozine+ malce sladkorja, zavijem v srvet, zavežem in v vodo kuhat.
Včasih pa nadev skuta + pehtran. ALi pa skuta+lešniki+rozine.

Prideš na mon, začneš z žalitvijo, da ženske tu tako ali tako ne znajo kuhati, potem pa sprašuješ za nasvet? Po mojem je bolje, da za začetek namesto kuharske knjige v roke vzameš bonton in se naučiš lepega vedenja!

Hahaha, ja, ampak izkazalo se je, da imam prav. Večina vas ne zna kuhat, kupite zmrznjene al vam pa tašča rit rešuje.

Tako je – bistvo je, da se kuhajo na SOPARI in ne da plavajo v vodi, ker gluten spacka vse skušaj ko plavajo in krknejo v vodi in naredi sluzasto površino. Prav tako ne kuhanje zavitih v kuhinjsko krpo -ker so taki suhi, kruhnati in pusti.

Podobno naredim. Dam jih pa v parni kuhalnik. Jih obozujem.

https://leaneen.com/2016/03/22/skutni-struklji-mame-ivane/

Tudi jaz ti ne izdam mojega recepta, ker se moram nujno it našminkat.
Namignem lahko samo to, da je skrivnost dobrega testa v količini kisa.

Štruklje običajno kuham enkrat do dvakrat na leto. Vedno jih delam iz kvašenega testa: moka, sol, kvas, dve jajci, malo sladkorja, olje in malo mleka po potrebi. V lonček, kjer dam raztopit kvas, vedno dodam malo sladkorja. Bolj kot je testo enostavno, lepše se bodo štruklji skuhali.
Običajno naredim dva štruklja, razvaljam, pomažem z jajcem, gor dam prepražene drobtinice, nato skuto in tudi malo orehov, sladkor, rozine, vanilijo, limonino lupinico. Za boljši okus dodam koščke masla. Vsak štrukelj posebej zavijem v posebno krpo in lepo zašijem. Štruklje kuham cca 45 minut v rahlo osoljeni vodi. Vre naj počasi.
Ko so štruklji kuhani, jih vzamem iz vode in odvijem iz krpe. Treba je biti previden, da se ne o pečeš.
p.s. Enkrat sem jih naredila iz vlečenega testa, vendar nisem bila zadovoljna. Mnogo boljši so iz kvašenega testa.

Sarkastično vprašanje ne prinese odgovora. Imela sem namen odgovorit pa me je po prebranem vse minilo.

Jaz jih pa vedno zavijem v krpo in nato v vodo. Take je delala babica in take imam najraje (mogoče nostalgija – so mi ljubši kot puhasti ala “moji štruklji”). Delam pa vedno slane – kot prilogo.

Štrukljasta, kakšne je delala tvoja mama?

Moja nona je s skuto delala kvašene, sladke, z nadevom iz orehov in rozin, zabeljene z drobtinami. Sama delam iz vlečenega testa, nekvašene, slane. Ķo pustiš testo počivati ali če vzhaja, ko delaš kvašene, ga namaži z oljem, da ne nastane skorjica. Ostalo pa nimaš kaj falit. 🙂

Tudi jaz sem nona in delam štruklje kot tvoja nona. Imam pa raje skutne, ker mi orehovi delajo kislino. Primorci delamo v glavnem kvašene.

Kuhanje ti morda gre od rok, slovenščina pa malo šepa…

Grem v Maxija, ziher je ziher.

New Report

Close