Skutni štruklji
Vedno sem mislila, da jih ne znam narediti.
Med korono sem izpilila pripravo vlečenega testa.
Potem sem jih naredila po tem receptu
https://www.kulinarika.net/recepti/sirove-jedi/slastni-skutini-struklji/13284/?offset=40#mnenja
Skute in kisle smetane je ravno prav za to količino testa. Masla je občutno preveč. Mogoče sem ga porabila 50 g.
V nadev sem dala še brusnice, tašča da tudi pehtran. Po nasvetu tašče sem kupila tolminsko skuto (v našem kraju jo ima mercator).
Pa testa ne smeš razvleči na tanko – mora ostati debelo.
Kuhala sem pa v soparniku.
Nama jih dela tašča, na zalogo – “kaj boš kupovala”, pa jih hopa-cupa naredi 20). Najboljši na svetu.
Recepta, sem se odločila, ti pa ne dam, pa čeprav se ne šminkam. Nisi prijazna.
Ene usrane strukle nardit pa res ni nobena kunst. Tipicna gorenska plansarska malca. Z masounikam se jejo.
Vlecen testo, namzat s skutnmu nadevam v coto zavit pa skuhat. Pa masounik cez. Lahko pa tud samo drobtince..
Ce bi rabila recept za jelenovo- telecjo pecenko, v krostati. Z vsem ostalim kar gre zraven bi se razumela tole pokroviteljstvo na temo sminkarije
…ne pa da za strukle sprasujes …
Podobno naredim. Dam jih pa v parni kuhalnik. Jih obozujem.
Štruklje običajno kuham enkrat do dvakrat na leto. Vedno jih delam iz kvašenega testa: moka, sol, kvas, dve jajci, malo sladkorja, olje in malo mleka po potrebi. V lonček, kjer dam raztopit kvas, vedno dodam malo sladkorja. Bolj kot je testo enostavno, lepše se bodo štruklji skuhali.
Običajno naredim dva štruklja, razvaljam, pomažem z jajcem, gor dam prepražene drobtinice, nato skuto in tudi malo orehov, sladkor, rozine, vanilijo, limonino lupinico. Za boljši okus dodam koščke masla. Vsak štrukelj posebej zavijem v posebno krpo in lepo zašijem. Štruklje kuham cca 45 minut v rahlo osoljeni vodi. Vre naj počasi.
Ko so štruklji kuhani, jih vzamem iz vode in odvijem iz krpe. Treba je biti previden, da se ne o pečeš.
p.s. Enkrat sem jih naredila iz vlečenega testa, vendar nisem bila zadovoljna. Mnogo boljši so iz kvašenega testa.
Štrukljasta, kakšne je delala tvoja mama?
Moja nona je s skuto delala kvašene, sladke, z nadevom iz orehov in rozin, zabeljene z drobtinami. Sama delam iz vlečenega testa, nekvašene, slane. Ķo pustiš testo počivati ali če vzhaja, ko delaš kvašene, ga namaži z oljem, da ne nastane skorjica. Ostalo pa nimaš kaj falit.