slaba prebava – zaprtost
Ima morda kdo kakšno idejo kako si urediti prebavo? Res mi ni jasno kaj se mi dogaja zadnje pol leta. Ves čas sem zaprta. Naj povem, da vsak drugi dan športam, jem uravnoteženo, ogromno zelenjave, oreščki, zaradi športa še tu in tam kakšni beljakovinski napitki, meso… Skratka, res ne vem kaj se mi dogaja. Ima morda kdo idejo kako si urediti prebavo ali obstaja možnost, da so kakšne zdravstvene težave?
V lekarni kupi senna folium.
Eno cajno zlicko (ne vec, ker te zna potem fajn zvijati!) vmesaj v probioticni ali navaden jogurt, pocakaj 15 minut in to pojej.
Rezerviraj si toaleto v roku 12. ur.
To zmes jemlji teden dni (oziroma po potrebi).
Pij dovolj tekocine.[/quote]
Hvala, imam zelo dobre izkušnje z naravo.
Zvečer si namoči laneno seme v navadni jogurt, zjutraj na tešče to pojej.
Garantiram, da bo pomagalo( ne prvi dan, ampak to je čisto naraven izdelek…)
Glede na to, da praviš da športaš,po vsej verjetnosti zaužiješ premalo tekočine,pij,pij,pij( pripravi si steklenico, boš videla, koliko resnično popiješ dnevno…)
Ko si boš malo omehčala ta tvoj ….vsako jutro popij na tešče deci in pol mlačne vode….
Veliko beljakovinskih napitkov in mesa te lahko zaštopa, ravno tako preveč enolična hrana, četudi zdrava, stres, premalo tekočine, prehitro žvečenje, neredn obroki, pomanjkanje mineralov, balastnih snovi in še je veliko razlogov za zaprtje… Tudi vsako sadje ni nedolžno, recimo mene vedno zaštopajo banane, sam da pojem eno banano, sem že zaprta…nekaterim pa nasprotno, banana pomaga…
Tako da, opazuj svojo reakcijo kako hitro peristaltiko črevesja imaš, recimo pojej malo rdeče pese, pa spremljaj, kdaj bo blato rdeče, ali pa to isto poskusi s špinačo…
Svetujem ti, da ješ precej manj mesa in beljakovinskih napitkov, vsaj za nekaj časa, da zjutraj spiješ na tešče vsaj 3dl tople vode. Da med obroki jemlješ 2-3 žličke lanenih semen v vodi (ki nasprotno, kot trdi ena zgoraj, ne sme nabreknit v v vodi niti v želodcu, ampak v črevesju, zato to zmes spiješ takoj). Poskusiš lahko tudi s suhimi slivami, pa z pšeničnimi otrobi, pa s kakiji, zrelimi kiviji, morda Donatom, kislim zeljem, probiotičnimi jogurti….. veliko je tega kar pomaga…
Pa, če nič od tega ne bo pomagalo pa pojdi do zdravnika….
Pijem Donat, jem na tešče laneno seme z jogurtom pa nič ne pomaga. Nisem pa si še pomagala s kakšnimi pripravki iz lekarne.
Sadje jem zelo redko, skoraj nikoli, ker se izogibam sladkorjem. Moj dnevni obrok pa izgleda nekako takole: zajtrk: navaden jogurt z ovsenimi kosmiči ali samo probiotični sadni jogurt, malica: proteinska tablica (noter je vsega in svašta, od lešnikov, do ovsenih kosmičev, arašidovega masla…), kosilo: popečen piščančji file s sezamom in kumarična solata, vedno je za kosilo in večerjo tudi kakšna solata ali zelenjava. Malice so ponavadi kakšni oreščki. Na dan spijem tri kave z mlekom. Včasih zvečer po vadbi še beljakovinski napitek.
Joj, katastrofa, res jem veliko zelenjave, sadja sicer skoraj nič, pa me ta prebava muči. Me že res skrbi, da je kaj narobe z menoj.
Daj probaj še to sicer je grooozno za piti ( dobilli nasvet na nekem zdr. predavanju, ko smo imeli probleme z starejšimi, ko ne pomaga nobena reč več)..to je delovalo
Kupi 0.5 l. dietni med( medex) , v kozarec ga daj dve tri žlici, dodaj sok cele limone pomešaj in spij…če ti še to ne pomaga.
Potem, pojdi k zdravniku, je možno, da imaš res kakšne težave.
Pojdi na balastno dieto. Hrana ki jo poješ mora vsebovati ogromno vlaknin. Odpovej se belemu rižu,kruhu,čokoladi v vseh oblikah,cmokom,njokom,bananam,korenju… Povečaš vnos maščobe npr. k. smetana, sl. smetana, maslo olje olivno lahko ga spiješ eno žl. zjutraj. Pa za mleko bi tudi jaz svetovala da ga izključiš za nekaj časa. Ko ješ suho sadje moraš pazit da po njem popiješ res veliko tekočine ker bo učinek obraten. Važno je da paziš da boš imela mehko blato lahko si na začetku pomagaš z laktuloznim sladkorjem npr Lactecon,Prorektal s in drugi. Uporabiš lahko tudi macrobalans dobiš ga v lekarni. Aja pa vsak dan probaj it ob isti uri na wc. Pa kr mal prtisni tudi če te ne tišči tko da mal natreniraš. LP
Meni pa zelo pomaga kislo zelje – surovo, segedin, jota … Za začetek ga poskusi pojesti porcijo kar par dni zaporedoma. Lahko ob mesu namesto solate, recimo. Meni pomaga.
Sicer pa v lekarni kupi (ena je to že napisala) sirup LACTECON, zdravnik pravi, da ga lahko jemlješ neomejeno dolgo, ker se črevo ne navadi, gre za to, da posrka vodo iz črevesa in zmehča blato. Moraš pa popiti ene 2 litra vode na dan. To je pa meni tudi težko. Z litrom in pol že zmagam
živjo!
zadnje čase si vsak dan privoščim pest oreščkov tako da jih čez noč seveda namočim.Drugi dan ko grem na blato pa opazim v blatu take bele delčke neprebavljene.Ali je to možno zaradi oreščkov?Seveda jih zelo dobro prezvečim…Prehranjujem se zelo zdravo z polnozrnatnimi izdelki,sadje zelenjava,uživam algeo,…Blato je tudi kar precej mehko in tako zelenkasto.Na tešče zjutraj si vsak dan privoščim smotihe s koprivi in pomarančnim sokom.Od koga imam tiste take bele delčke v blatu?