slabe izkušnje z nepremičninsko agencijo
Si mi stopila na žulj.
Kupujem in sem naletela na štiri primere neurejenih papirjev oz. neurejenga stanja oz. prodajanja megle (od cca 10 ogledov, vse štiri nepremičnine so prišle v ožji izbor, od petih je vse tipi topi samo pri eni, v ostalih pet se nisem niti poglabljala). Mislim, da bom počasi že postala zloglasna v nepremičninskih krogih oziroma “tečna stranka”.
Imam kolega odvetnika, ki mi pomaga in pregleda vse od a do ž. Agencija zna pomolit samo ZK izpisek pod nos, ostalo jih več ali manj ne briga. Jaz pa nočem priti na narok k notarju (zaradi hip. posojila) in zviseti, ker pot nazaj je na tej stopnji malček preveč komplicirana, da bi tvegala.
Konkretno: nepremičnina nima urejene služnosti, škarpa je na občinskem zemljišču, izgleda pa, kot bi seveda bila na zasebnem, del dvorišča na sosednji parceli, oglašujejo urejeno parkiranje za dva avta, uradno je en parking, ostalo je na tujem zemljišču, ki ga lastnik slučajno ne uporablja, ni pa urejeno nič, niti najem ali dogovor ali kaj podobnega.
– res je tako, kt pravi “kupovalka”, znajo pokazat samo ZK izpisek, potem pa se konča. Vsak dodaten papir smo morali iz njih vleči, kot da bi jim pulili zdrave zobe.
– pogodba je bila napisana tako šlampasto, da bog pomagaj. že osnovni osebni podatki prodajalcev in kupcev so bili napisani napačno, da o vsebinskem delu pogodbe sploh ne govorimo. naš odvetnik jim je poslal spisek popravkov, daljši kot pogodba. na koncu so rekli, da naj kar naš odvetnik napie pogodbo, da se oni s temi popravki ne bodo ukvarjali.
– tak malo “smešen” dogodek – me agentka sprašuje, kaj iščemo in za koliko denarja. rečem, da do največ 250.000 Eur. in me hoče peljat na ogled hiše, katere izklicna cena je bila 600.000 Eur, češ da jo že dolgo prodajajo in da so pripravljeni precej spustiti – na kakih 450.000 ziher! Halo?!?!?
Še pred leti…ko je bilo za nepremičninsko agencijo dovolj, da si
imel pisarno, tajnico in fikus…sem dala oglas za prodajo stanovanja
in hkrati za nakup novega.
In se mi pojavi na vratih agent neke nepremičninske firme in se mi
ponudi za pomoč pri obeh transakcijah. Da so videli moj oglas.
Mi ni dišalo dajati procente, ampak ok, sem rekla, če res kaj zelo
ugodnega najdejo pa naj.
V naslednjem momentu mi je molil pogodbo in kemični v podpis…dobro,
da sem šla brat…v pogodbi bi se namreč obvezala, da jim plačam kar
konkretno cifro NA MESEC za “stroške pri iskanju in posredovanju” POLEG
tistih procentov od prodaje…
In ko sem znorela, kaj se grejo, je mirno vzel kemični in te vrstice
v pogodbi prečrtal in mi jo znova pomolil pod nos…VALDA da sem
podpisala ja.
Tema, ki mene spravi na obrate.
– oglašuje se 1300kvadratov parcele, v naravi in na izpisku 850;
– oglašujejo 500 kvadratov vrta (!), v naravi je to zaraščeno žbunje, ki raste na senčni strani 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} klanca;
– agent pride razkazat hišo – od zunaj, ker so menda lastniki čudni in mu ne dajo ključa, ker “jim ni do tega, da bi neznani ljudje hodili po hiši”;
– agent pride razkazat hišo in nima pojma niti, kje so meje parcele, niti kako je s služnostjo poti;
– parcelo 1000 kvadratov oglašujejo kot “možnost gradnje luksuznega objekta” (????? kako si ti ljudje predstavljajo luksus, kjer ti štirje sosedje gledajo v pisker????) 150 metrov razdalje od morja (pozabijo povedati, da je na tej razdalji vmes tudi cesta, po kateri se vozi 1 milijon avtomobilov na dan) in jo prodajajo za 500€/kvadrat.
Skratka, ti ljudje so popoln podn od profesije, iskreno upam, da bo zastoj nepremičninskega trga trajal dovolj časa, da se bodo pobrali iz tega posla kam drugam ali pa pocrkali od lakote.
Jaz “vsebinsko” sploh ne bi začela opisovat, ker je to mogoče tudi malo subjektivno, pravno stanje je pa realno in enako za vse.
Poznam pa eno luksuzno varianto, cena zasoljena (in s samo hišo pravzaprav ni nič narobe, vsaj na prvi pogled ne), ampak hiša ima samo minimalni odmik od meje in najbližji sosed tudi, se pravi, luksuz 6 m od soseda? I don’t think so.
Zadnja cvetka, tudi najboljša:
Agent mi ponuja zazidljivo zemljišče v Lj za 350 Eur po kvadratu. Pelje me na ogled po blatu čez travnike, poti seveda ni, tam me pričaka kup zapuščenega grmovja, suvereno mi ponudi lokacijsko informacijo in ko se doma lotim le-te, ugotovim, da je to kmetijsko zemljišče in da se gor ne da postaviti niti lope!
Mimogrede- ta je bil iz en “boljših” nepremičninskih hiš.
Meni pa ni jasno kako lahko novogradnje zidajo na razdalji manj kot 4 metre. V nasem koncu sem gledala 2 dvojcka. V oglasu samo slika od arhitekta kako naj bi to izgledalo in seveda zelo super vse naj, naj napisano, blizina tega in onega, pa mirna okolica, …
Gremo fizicno pogledat:
– med objektom 1 in objektom 2 komaj tolk prostora, da se peljes mimo s ficotom,
– ni govora o kaksnem vrtu (ki bi si ga clovek zelel, ce se ze seli v hiso, pa ceprav je to dvojcek),
– ni govora o parkiriscu, ker ni prostora zanj (parkiranje dejansko skoraj na lokalni cesti),
– dvorisce (kaj je ze to?).
Sploh mi ni jasno, da obcine dovoli tako gradnjo, menda je v prostorskih aktih ze doloceno koliksna mora biti razdalja med objekti.
Svakinja je imela full probleme, ko je hotela narediti prizidek, ker je imela obcina doloceno kvadraturo bivalne povrsine glede na kvadaturo parcele.
Ali jih je investitor “nategnil” in namesto enega dvojcka na parcelo postavil dva. In pol mi se ni jasno, da bo to sploh kdo kupil.
Ce bi bila jaz nepremicninar, take zgradbe sploh nebi vzela v prodajo.
A kdo ve ali obstaja kje kaksen seznam zanesljivih agentov? Mi smo imeli z nasimi, poleg zgoraj omenjene, same slabe izkusnje.
Pa vcasih se mi zdi, da se ta boljse nepremicnine sploh ne oglasujejo, ampak pri agentih sprarajo, ne vem za koga.
Ponavadi so to itak sami nepremičninarji, ki zelo pogosto nastopajo tudi v vlogah “investitorjev” pod geslom “kupil bom 800 kvadratnih metrov parcele, nanjo strpal 12 stanovanjskih enot in jih prodajal po ceni za luksuzne vile” (temu potem rečejo Vila Diamant ali Jezerski biser ali Vukojebinski razgledi).
Ali pa “možnost pogleda na morje”, tudi ena taka cvetka, potem se izkaže, da imaš možnost, da se odpelješ 10 km daleč in prideš na vrh kakega hriba, s katerega se v jasnem vremenu od daleč vidi del tržaškega zaliva.
Jaooooooo! Sem rekla, da me ta tema spravi na obrate!!!!!!
Severni veter: si me nasmejal (-a).
Saj vem, da tako delajo, ampak cez pohlep ga pa res ni. Nobene etike, nobenemu ne privoscijo kvalitetnega bivanja, samo da cim vec vtaknejo v zep. Vem, da delajo samo za dobicek. Me pa jezi, ker res redko najdes enega, ki ti bo dejansko hotel/zelel pomagati najti nekaj o cemer sanjas kaksno tisocletje preden zberes dovolj denarja in poguma za nakup.
Nikoli nebi mogla bit nepremicninar, ker se ne znam lagati, niti prirejati resnice.
Jaz sicer ne pričakujem, da bodo nepremičninarji usmiljeni samaritani, ki si bodo od ust pritrgali, da bo zame ceneje. Tudi “mehko zavajanje” v oglasih bi še nekako požrla, ker se slejkoprej človek navadi njihovega besednjaka in ve, kaj lahko pričakuje. Direktnega laganja imam pa res že čisto poln Q-rac, ker mi gre za te oglede preveč časa.
Pa kaj toliko kritizirate! Saj nepremičninarji ne prodajajo svojih nepremičnin in nista od njih odvisna odmik od meje, velikost vrta, itd.
Pa ko ena pravi, da je agent brez licence: naj ga prijavi, bo naredila dobro delo.
Vsak agent se mora legitimirati z izkaznico, kjer je vpisana št. njegove licence.
Jaz nisem nepremičninar, ampak je moj brat. In vam povem, da prihaja zvečer domov izžet kot cunja.Zakaj? Ker so stranke neverjetne: prodajalci bi radi prodali po veliko previsoki ceni.Če jim mirno pojasni, da ne bo šlo, se razburijo.
Kupci so pa še hujši, mi je povedal en primer, ko je vozil žensko na oglede, ker ni imela drugega dela, oz. ji je bilo dolgčas. Da ne govorim o njihovem nerazumevanju: kar takoj začnejo “barantati” za provizijo.
Pozabljajo pa, da mora tudi agent od nečesa živeti, da je to njegov poklic
Pozabljajo na stroške: najema prostorov, plačila zavarovanja, oglaševanje, tekoči stroški, gorivo, amortizacija avtomobila.
Pa ko se pogodba sklene, dela za nepremičninarja še ni konec: stranke spremlja pri plačilu, gre na ZK, naredi primopredajo.
Tako da le ni vse tako črno-belo, kot vi prikazujete.
Je pa res, da nekatere agencije mečejo slabo luč na vse druge, ampak to je posvsod tako, ali ne?