sladice z jabolki
Palačinke z jabolki: spečeš palačinke in jih nadevaš s nadevom iz ribanih jabolk, skute, sladkorja, cimeta in limoninega soka. Po želji jih lahko popečeš tudi v pečici, v tem primeru jih prej preliješ z mešanico kisle smetane, jajca in sladkorja.
Polnjena jabolka pečena v pečici: http://www.kulinarika.net/recepti/5813/sladice/polnjena-jabolka/
http://www.kulinarika.net/recepti/8101/sladice/pecena-jabolka/
http://www.kulinarika.net/recepti/8217/sladice/pecena-jabolka-s-kostanjevo-kremo/
http://www.rtvslo.si/zabava/kuharski-nasveti/pecena-jabolka-z-mandlji-in-rozinami/164669
In tu najdeš veliko idej: http://www2.arnes.si/~oturniscems/jabolka/recepti.htm
Tudi pri nas je jabolk veliko in bom sprobala tale recept:
1 kg naribanih jabolk
4 jajca
4 žlice sladkorja
1 dl mleka
2 žlici mehke moke
8 žlic sladkorja
žlica marelične marmelade
Jabolka dušiš na ognju dokler ne izpari vsa tekočina. Nato jih daš v pekač in poravnaš. Stepeš beljake in 4 žlice sladkorja, dodaš mleko in moko in premešaš. S to maso preliješ jabolka in postaviš za 20 minut v pečico, segreto na 220 C. Medtem stepeš rumenjake in 8 žlic sladkorja, dodaš marmelado in premešaš. Pecivo vzameš iz pečice, ga preliješ s pripravljeno zmesjo in daš še za 10 minut v pečico.
Žemeljni kipnik
3-4 žemlje
5 jabolk
sladkor za potresanje
cimet
1/4 litra mleka
1 jajce
Žemlje narežemo na listke, jabolka olupimo in grobo naribamo. Skupaj zmešamo mleko, jajce in cimet. V namaščen pekač zložimo najprej pol žemelj, nato pol jabolk, potresemo sladkor in prelijemo s pol tekočine. Nato postopek še enkrat ponovimo.
Evo, simpl ko pasulj. Lahko porabiš tudi star kruh, vendar moraš dodati več mleka + še kakšno jajce. Noter daš lahko tudi skuto, rozine, orehe, drugo sadje, navadno ali kislo smetano, malo masla, limonino lupinico in sok itd.; skratka pospraviš hladilnik
Dodatek k zgornjemu postu – pečemo pri 200 °C približno pol ure, toliko, da porjavi. Ponudimo toplo.
Tole je tudi zelo dobro, le pazi, da ne pride preredko.
http://www.kulinarika.net/recepti/6061/sladice/super-socno-pecivo-iz-albert-keksov/
PROSENI NARASTEK Z JABOLKI IN ROZINAMI
skodelica prosene kaše, pol litra sojinega (riževega ali kravjega mleka ali vode ali sadnega soka), vanilijev sladkor, cimet, sladilo (rjav sladkor, javorjev sirup), žlica margarine ali masla, rozine, narezane suhe nežveplane marelice, lahko tudi naribano ali na drobne listke narezano jabolko, kokosova moka
Proseno kašo prej namočimo. Skuhamo jo v izbrani tekočini (mleko, voda ali kompot). Dodamo vanilijev sladkor in malce cimeta. Po želji osladkamo z rjavim sladkorjem ali javorjevim sirupom, dodamo žlico margarine, naribana jabolka in pest rozin ali posušenih marelic, cimet in naribano limonino lupinico. Maso stresemo v naoljen pekač, povrhu potresemo kokosovo moko in popečemo, da porumeni (približno 30 minut pri 180 °C). Ponudimo s kompotom iz suhih sliv. Preden kašo popečemo, jo lahko potresemo še z orehi.
Meni pa je najboljše pecivo z jabolki tole: http://www.kulinarika.net/recepti/2464/sladice/jabolcni-pastico/