Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sladkor stevia

sladkor stevia

v zadnjem času se uveljavlja neko sladilo stevia ki naj bi bilo rastlinskega izvora.

Zanimam se če je to sladilo res ok. vsake tolk časa se namreč pojavi nekaj novega na trgu ki naj bi bilo dobro, pa se čez čas odkrije da v resnici ni tako dobro kot bi naj bilo. Recimo natreen ki je škodljiv.

Moja angleščina ni dobra pa prosim če kdo napiše povzetek tega članka v angleščini. hvala

http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/is_stevia_safe

Stevia je popolnoma naravna (Natren je sintetičen), problem pri Steviji je le doziranje in način uporabe – včasih peče.

najraje si sladkam jedi z medom, ali pa z brusnicami (v pecivu), drugače pa se sladkobnosti odpovedujem 🙂

Stevia je naravna, resda pa ni vsa stevia na trgu le stevia in ima primešano še marsikaj.
Drugače pa je meni zanič, ogabna. Poznam jo že 20 let, vsakih par let poskusim, a ne gre. Okus pač ni podoben sladkorju, ni niti približek sladkorja.

V groben, članek navaja, da je FDA za uživanje oz. za varno proglasila Reb A, ki je izvleček iz stevie, in po drugi strani ni razglasila za varno stevio kot rastlino oz. njene liste.

Kar je po mojem čisti absurd, ker je nemogoče, da je nekaj kar je visoko procesirano z različnimi kemikalijam bolj varno, kot celi listi rastline iz katerih se dela izvleček.

Kar se tiče stevie, to je rastlina, ki izvira iz J Amerike in ima liste sladkega okusa. Se jo dobi tudi pri nas v raznih vrtnarijah. Liste lahko posušiš in dodajaš v različne čajne mešanice …

Stevia kot prah ali tekočina ni nikoli 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} stevia, ampak vedno vsebuje še razne primesi, saj je sam ekstrakt stevie izredno sladek in tako neprimeren za uporabo.

Čeprav naj bi bila stevia naravno sladili, je vseeno sladilo, ki je kemijsko obdelano, razen če pač uživate liste, ki pa po FDA niso varni.

Okus stevie je zelo podoben okusu umetnih sladil. Če je sladica ali pa pijača sladkana samo s stevio, dobi en tak neugoden pekoč priokus. Zato tudi vse pijače in druga industrijska hrana, ki je sladkana s stevio, poleg stevie, vsebuje tudi sladkor ali pa druga sladila.

Odziv telesa na stevio pa je vseeno zelo podoben kot je odziv telesa pri uživanju drugih sladil. Na kratko gre takole, jezik začuti sladko in ne ve ali gre za sladilo ali za sladkor, tako vseeno pošlje signal v možgane, ti pa potem trebušni slinavki, da je treba izločiti dodatni inzulin. Potem je pa presežek inzulina v telesu in ga je treba znižat …

Pri sladkorju niso toliko problem kalorije, kot biokemični procesi, ki jih sladkor sproži v telesu. Zato je daleč najboljše, da ga zmanjšamo kolikor se ga da, ne pa da iščemo neke kao bolj zdrave alternative.

Lej, že 5 let uporabljam stevio. Svojo. Eno sadiko sem eno leto kupila in si jo razmnožila, sedaj vsako leto oberem največje liste, ko so še zelo lepi (itak takoj naredi nove), jo posušim in ko je popolnoma suho, v možnarju zdrobim v prah in to uporabljam pri peki. Super, naravno, izredno malo se tega porabi, pa še taščo lahko razveseljim s sladkim, ker je diabetik.

New Report

Close