Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sladkorna bolezen

sladkorna bolezen

Imam kar precej znakov, ki so značilni za sladkorno bolezen. Suha usta, pogosto uriniranje, “večna lakota”…

Zato bi rada preverila, če sem slučajno sladkorni bolnik. Na kakšen način lahko to storim. Moram k zdravniku po kakšno napotnico ali direkt v laboratorij al kako?

Pa od česa sploh dobiš sladkorno bolezen?

Nekaj je dedno, ostalo so življenske navade. Pa bolj kot “večna lakota” je pogosta “večna žeja”.

V laboratorij pojdi (lahko kak samoplačniški) pa bo vse jasno.

K osebnemu zdravniku pojdi, da ti vzame kri.
Če mu poveš za simptome, bo to sigurno naredil.

nisi napisala, koliko si stara.

Če si še mlada, imaš lahko sladkorno tipa I.
Če si starejša, nad 35 let, lahko sladkorno tipa II.
Ni pa to pravilo.

Eno in drugo so neozdravljive bolezni, lahko jih le lajšamo z insulinom, tabletami, pravilno prehrano in gibanjem (hitra hoja, tek)

Sladkor v krvi si izmeri pri kakšnemu znancu, ki ima merilec sladkorja. Lahko pa greš takoj v ponedeljek v laboratorij, da se prepričaš, kako je.

Seveda so pa znaki še: hipa pri prenizkem sladkorju, tresenje, velika žeja, hujšanje pri visokem sladkorju. slabši vid, itd itd

Nastane pa predvsem (tip II): gensko pogojeno, če imajo v družini že sldkorno, debelost, premalo gibanja

Je pa res, da nimajo vsi debeli ljudje sladkorno in ni rečeno, da jo bodo dobili, zato mislim, da je res genetika glavni vzrok.

Da je sladkorna neozdravljiva bolezen pa ne drži. Če medicina ne zna nečesa pozdraviti, ne pomeni, da je nekaj neozdravljivo.

Sladkorna JE neozdravljiva.
Poglej, moj dedek je dobil diagnozo sladkorna tipa 2 pred 30 leti, sedaj jih ima 82. Takrat so ugotovili da ima tako visok sladkor da so ga hoteli dati na inzulin, on pa je rekel da bo probal z dieto. In še danes ima sladkor na tešče okoli 6 (kar je zgornja dovoljena meja). Ampak se resnično drži diete in vsak dan še vedno napravi vsaj 10 km če ne več in to kar hitr hoje, jaz ga ne dohajam če grem z njim na trg ali kaj podobnega. Kljub temu da nima zdravil in da ima vrednost še vedno v mejah normale ne pomeni da je ozdravljen. Npr. lani ko je imel nek prehlad in ni šel na svoj sprehod kak teden mu je sladkor narasel na 10, tudi če se pregreši se mu zviša.
Sicer je pa tako da je 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sladkornih bolnikov debelih in 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} debelih ljudi dobi sladkorno bolezen.
Sladjkorna bolezen če se je ne zdarvi napreduje. Žal na začetku ne boli, tako da dosti ljudi ne sodeluje pri zdravljenju (se ne drži diete), zaradi previsokega sladkorja pride s časoma do okvare oči, ledvic, problem je tudi slabša občutljivost (zato lahko pride do grdih ran, nato gangrene na nogah; npr. imaš v čevljju kamenček pa ga ne čutiš, povzroči žulj, se zagnoji,…). Dostikrat je potrebna amputacija, pride do poapnenja žil,.. pogostejše srčno žilne bolezni.

Dosti gibanja in pravilna prehrana je najboljša preventiva!

M

Ste pa smešne nekatere. Če si je tvoj dedek ni ozdravil, ne pomeni, da si je nihče drug ni. Pa če je nekdo dobil raka zaradi cigaret, ne pomeni, da ga bodo dobili kar vsi, ane? Pa jaz poznam dve osebi, ki sta si sladkorno POZDRAVILI! Tudi, če se pregrešita (in redno grešita), je sladkor v mejah normale in to že več let. Astma npr. je prav tako ozdravljiva, čeprav je zdravniki ne znajo pozdraviti.

jo, kok ste ene za luno, sladkorna NI ozdravljiva. Povej 1 primer, da je bil človek na zdravilih -inzulin, pa je ozdravel.
Če pa ni bil na zdravilih in je imel sladkorja 9 ali 10 pa lahko to regulira še z dieto, to pa ne pomeni, da sladkorne nima.

Poznam veliko ljudi s to boleznijo, eni imajo zdravila eni ne, zato vem kako to zgleda.

V vsaki lekarni imajo aparatke za izmerit sladkor. No vsaj pri nas, mogoč ti ga že tam lahko izmerijo. Malo povprašaj.

Pred kakšne pol leta je bil intervju v reviji Lepa in zdrava s človekom, ki si je pozdravil sladkorno bolezen. Ime mu je pa Reljič Stevo. Mal pobrskajte, pa si preberite. Ga pa osebno poznam. Pozdravil se je v 6. mesecih s pravilno prehrano. Sladokorno je imel pa skoraj 30 let.

No pa dodaj link, jaz ne najdem nič o njem. Še obstaja ne.

Če ga pa osebno poznaš, tudi veš katerega tipa sladkorno je imel in ali je imel injekcije ali ne.

Sladkorna žal še NI ozdravljiva. Se jo pa da s pravilno prehrano in veliko fizične aktivnosti dokaj dobro kontrolirat brez tablet in brez diete.

Sladkorna NI ozdravljiva. Ko trebušna slinavka preneha delat je to dokončno neozdravljivo. Lahko se zaustavi napredovanje, popravit se ne da.

Potencialni kandidti so debeli ljudje (hrana in negibanje) in alkoholiki.

Sladkorna JE ozdravljiva (seveda pa medicina nima NIČ pri tem). Kako ste nekateri zaplankani da je joj.

Žal NI, pa tudi če si odplankana.

Veliko zavajanja o ozdravljivosti diabetesa lahko najdete, če odtipkate Irma Bembič. “Zdravilka”, ki zna ozdraviti skoraj vse. Razen sebe…

Zares strokovna revija, ni kaj.

In KAKO se pozravi sladkorna, če ni skrivnost?

mik, ti se kar zavajaj dalje. Tudi moj oče si je POZDRAVIL hudo sladkorno, Irna pa nima nič s tem. Kdo hudiča sploh je to?
Lepa & Zdrava, že temu ne verjamete, da JE ozdravljiva, pa bo kdo potem verjel kakšnemu receptu? Saj ste kot noji, ki tiščite glavo v pesek :)))

kokoška, ti kar zavajaj dalje. Tvoj OZDRAVLJENI oče naj prične živeti spet tako, kot je živel preden so mu odkrili sladkorno bolezen, pa boš videla kako se je pozdravil. Čeprav mu ne privoščim. Bi pa bilo prelepo, če bi bilo res.
Irma se piše tako, da je tretja črka imena “m” (kot Maribor).

mik, saj živi tako (že več let), kot je živel pred odkritjem sladkorne bolezni (med boleznijo pa klasično inzulinsko zdravljenje – do 4 injekcije inzulina na dan, kar bi moral jemati do konca življenja, kontrola krvnega sladkorja 1x dnevno in obisk pri zdravniku vsake tri mesece), ravno zato pa sem napisala, da je OZDRAVLJEN. In ja, zanj in za tiste, ki ga imamo radi, je prelepo, ker JE res. In tole “pinkponkanje” je res že smešno, če ne verjameš, pač ne verjameš. Je pa škoda, da je večina tako prepričana v svoj prav, da nekaj se pa ne da, ker tako nekje piše, ali preprosto le zato, ker oni temu ne verjamejo in se preprosto sprijaznijo z “usodo”, ker je to pač najbolj enostavno …

http://www.diabetes-zveza.si/forum/index.php?showtopic=295&pid=3483&mode=threaded&show=&st=0

Kokoška., sladkorna tipa 1 ni ozdravljiva, tip 2 pa lahko omili simptome s spremembo življenjskega stila, ko človek shujša, se začne več gibati, bolj zdravo prehranjevati.. Mine pa lahko nosečniški diabetes.
Tudi pri nas živimo s tem in sem seznanjena..

Katere besede ne razumeš, Barca?
Tudi pri nas SMO živeli s tem in sem seznanjena …

“Astma žal ni ozdravljiva, saj bolnika spremlja vse življenje.” In ker tako piše, to pomeni, da imam jaz astmo? Nimam, ker sem si jo pozdravila.

Pa dobro, no, kaj je narobe z vami :)))

Mene pa zelo zanima kako se je tvoj oče pozdravil. Lahko napišeš o tem kaj več, prosim? Če ne želiš pisati tu, si pa kljub temu pripravljena povedati kaj več, se mi oglasi na ZS. Hvala!

Lp

No, kokoška, mene resno zanima, kako si je oče pozdravil svojo sladkorno. Kake so bile vrednosti, koliko in kak insulin si je moral vbrizgavati, kake vrednosti ima zdaj.
Koliko je skujšal, kako je zdaj s prehrano in z gibanjem, kak je jedilnik, kaj je naredil, da se je pozdravil, kot ti praviš, pri kom je bil… skratka, zanima me vse o ozdravitvi?!

Ko je govora o sladkorni bolezni, takrat pa me zadene v živo. Mlajši sin (7,5 let) je zbolel pri 3,5 letih. Diagnoza: Diabetes mellitus oz. Diabetes tip 1 ali Juvenilni diabetes. BOLEZEN NI OZDRAVLJIVA. Brez zunanjega vnosa inzulina ne preživi. Medicina veliko dela na tej zadevi in upam, da bodo kaj pogruntali, kako zadevo pozdraviti oz. kako v telesu ponovno vzpostaviti tvorjenje inzulina. Tudi Diabetes tip 2 (starostni) ni ozdravljiv. Vendar lahko bolezen z veliko mero discipline (dietna prehrana, redno gibanje, redni zdravniški pregledi) precej omili in s tem zmanjaša pojavnost kroničnih bolezni, katere SB prinaša in s tem povezane umrljivosti. Lp.

Žal imaš prav, vendar razne kokoške tega ne bodo še kmalu dojele.

New Report

Close