šlamparija
tole je bilo zapisano
“kaj pomeni ta LOL ki ga povsod na netu srečam???””
vprašanje je sicer kratko napeljalo pa me je na razmišljanje o tem da v elektronskem dopisovanju vse prevečkrat pozabljamo na pravopis in tako se lahko velikokrat prav pošteno zgrozim in nasmejim ko kje manjka kakšna vejica velika začetnica ali kaj podobega sestavek je tako lahko povsem neberljiv in se ga tudi napačno razume verjamem da sedaj v mislih postavljate vejice pike in velike začetnice v to mojo kracarijo
Za razmislek tale kratek stavek:
Ubiti ne pustiti živeti.
Če postavimo vejico na enem mestu se stavek glasi krvoločno: Ubiti, ne pustiti živeti.
Ob drugačnem postavljanju vejice pa se že lepše sliši: Ubiti ne, pustiti živeti.
Eh, po mojem pa ljudje malo bolj razmišljajo o pomenu ločil, kadar gre za življenje, kot takrat, ko razpravljajo na spletnih forumih… Ustvarjalni pravopis je pač ena od značilnosti internetnih besedilnih vrst … Po moje ni panike. V zgornjem primeru bi večina ljudi raje napisala dve povedi, kot da jim koga po nemarnem usmrtijo, se ti ne zdi?
matiček,
v principu se strinjam s tabo. tudi jaz ne prenesem jezikovnega in pravopisnega smetenja, ampak na internetu je (žal) dovoljeno več. kot vidiš, ne pišem velikih začetnic in to iz enega samega razloga: prihranim čas, hitreje tipkam. to si seveda privoščim na netu in nikjer drugje!
pravilno izražanje in pravopis pa sta hudo pomembna pri vsakršnem drugem pisnem sporočanju. velikokrat mi gredo kar kocine pokonci, ko vidim kak trapast napis, v katerem so z vejicami delali kot svinja z mehom. že od mladih nog imam v spominu tale napis, ki je visel v neki trgovini nad blagajno:
steklenice!
prosimo, oddajte pri zelenjavi.
jaz si to razlagam takole: ve, steklenice, ki prihajate v trgovino, prosimo, oddajte pri zelenjavi (karkoli ste že pač prinesle s seboj).
lep pozdrav!
Napis na nekem kombiju:
Naj, tudi vam zasveti luč!
sicer pa mislim da da se nima smisla preveč dajati glede vejic v sporočilih na internetnih forumih. tudi jaz sem dolgo vztrajal pri njihovi natančni postavitvi, sedaj pa postavim le še tiste “glavne”, toliko da se laže bere in da ne dobi nekega drugega smisla.
seveda pa je povsem drugače pri zadevah, ki gredo v pravo javnost, ne virtualno (čeprav mi je povsem jasno, da za vsemi fensi šmensi nicki stojijo realne osebe).
P.
Mislim, da ti nisi prebral oz. prebrala mojega sporočila.
Sporočilo je bilo zelo kratko in zadnji “stavek” je bil
“A načrtno?”.
Torej me je samo zanimalo, če jih je načrtno izpustil.
Da jih je izpustil pri obrazložitvi, mi je popolnoma jasno. Da jih je pa izpustil
v odtavku:
“vprašanje je sicer kratko napeljalo pa me je na razmišljanje o tem da v elektronskem dopisovanju vse prevečkrat pozabljamo na pravopis in tako se lahko velikokrat prav pošteno zgrozim in nasmejim ko kje manjka kakšna vejica velika začetnica ali kaj podobega sestavek je tako lahko povsem neberljiv in se ga tudi napačno razume verjamem da sedaj v mislih postavljate vejice pike in velike začetnice v to mojo kracarijo”
pa mi ravno ni smieselno.
Se pa že tu vidi, kakšna je razlika v pogledih na neko sporočilo.