Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika slan sirov kolač

slan sirov kolač

SLAN SIROV KOLAČ

Potrebujemo:

1/2 kg sira feta,
1 skodelica moke,
1 jajce,
timijan,
2 do 3 lovorove liste,
2 žlici olivnega olja.

Rimljani so zelo radi pekli sirova peciva, ki so jih največkrat začini ali pa vsah okrasili z lovorom.

PRIPRAVA:

Sir zdrobimo na majhne koščke. Ko ga kupujemo, pazimo, da ni preveč slan. Koščke steresemo v sekljalnik. Mešamo približno 30 sekund. Dodamo moko, timijan, jajce in olivno olje ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko tetso. Z rokami oblikujemo okrogel, rahlo ploščat hlebec. Na zgornjo stran zarišemo 3 črte in tako vizalno razdelimo hlebec na 6 delov. Pečico segrejemo na 220 stopinj C. Pekač namažemo z olivnim oljem. Na dno razporedimo lovorove liste in naje položimo hlebec. Pečemo vsaj 45 minut. Postrežemo vročega.

Recept je iz knjige Mete Krese OLJKA IN NJENO OLJE. Knjiga je zame čudovita in še bom podelila kakšen recept z vami. Od včeraj dalje sem lastnica te knjige in sem nad njo navdušena. Knjiga je namenjena vsem, ki želijo spoznati oljko, njene zgodovinske korenine, oljarstvo, pomen olivnega olja v zdravi prehrani, oljko v mitih in legendah in opravila v oljčnem nasadu. Iz zgodovinskih knjig in iz najrazličnejših koncev sveta je zbranih več kot 60 receptov za jedi, pripravljenih iz oliv in olivnega olja.

Čez vikend bom kakšen recept že kar udejanjila …

Lepo se imejte in veliko se smejte.

Medvedek Pu

Hej, medo!

To knjigo si moram omisliti, saj je Meta Krese tako fajn punca. Spomnim se njenih TV oddaj o gorah. Saj je ona, kaj ne?

Hvala za recept in namog za knjigo; sramota, da je se nimam.
Lep soncen pozdrav z morja Babi

Jutro Babi in Medo ;-)))

Sem si že iz cobisa sprintala kje v naši knjižnici “stoji” tale bukvica, grem po službi malo pobrskat da si jo ogledam.

Babi, si ti mislila gospo Marjeto Keršič Svetel – a ni imela ona oddaje o gorah na TV Slo? Mogoče pa ti misliš katere druge oddaje….

Meta Krese zagovarja trditev, da ni nobeno drevo, tako zelo povezano z zgodovino človeštva in razvojem civilizacije kakor oljka. Zato se ji zdi vredno, predvsem pa zanimivo, spremljati civilizacijske figure oljke in opazovati tisočletna prizadevanja človeka, da bi njeno naturo prilagodil svojim trenutnim zahtevam. Z oljko potuje skozi čas, razumeva pa jo z izkušnjami, ki si jih je nabrala z nekajletnim življenjem v slovenski Istri, študijem v Grčiji in obiskovanjem tistih sredozemskih dežel, kjer si življenja brez oljke ni mogoče zamisliti. Študij agronomije in antropologije ji je pri tem v veliko pomoč.

Zapis v knjigi o avtorici.

Če bom kasneje utegnila še spišem kakšen recept.

MP

Krasno Medo, recept je sprintan, za kosilo bo pa udejanjen že danes. Ravno razmišljala sem, česa bi se lotila in bo tole kot naročeno. Sliši se super.

RDEČA PESA Z ROŽMARINOM

Potrebujemo:

1 kg manjših gomoljev rdeče pese,
2 vejici rožmarina,
1 pest sesekljane bazilike,
olivno olje,
rdeč vinski kis,
sveže mlet črni poper.

PRIPRAVA:

V lonec damo peseo in vejico rožmarina ter dolijemo toliko vode, da so gomolji prekrtiti. Pokrijemo in kuhamo, dokler se pesa ne zmehča. Odcedimo, peso ohladimo, olupimo in razrežemo na tanke kolobarje. Prelijemo z oljem in kisom, potrosimo z baziliko in premešamo.

Joj kako slastno se “sliši” …

Za kakšno napakico v teh postih se opravičujem, ker bi vam rada napisala čim več v čim manj časa …

Medvedek Pu

GOSTA JUHA IZ PORA IN LEČE

Potrebujemo:

1 in pol skodelice zelene leče,
2 majhna pora,
1 pest svežega peteršilja,
2 žlički sesekljane mete,
2 žlici rdečega vinskega kisa,
črni poper,
1 žlico medu,
3 žlice ribje omake (ali sol)
1 žlico olivnega olja.

PRIPRAVA:

Lečo za nekaj ur namočimo v hladno vodo. Doro jo speremo, pretresemo v lonec in dolijemo toliko vode, da je leča dobro prekrita. Vre naj na srednje močnem ognju. Dodamo sesekljan por in peteršilj. Ko je leča kuahana, jo prelijemo v servirno posodo. V skledici zmešamo olivno olje, kis, poper, ribjo omako, med in meto ter dodamo kuhani leči.

Ribja omaka je bila zelo priljubljena začimba tako med Grki in Rimljani. Priprava je zapletena, dolgotrajna, pa še zelo zaudarja, zato je najbojše, da jo kupimo že pripravljeno. Če nimamo ribje omake, jo zamenjamo s soljo.

KUMARE Z MANDLJEVO OMAKO

Potrebujemo:

3 srednje velike čvrste kumare,
1 skodelico sesekljanega peteršilja,
pol skodelice mandeljnov,
pol skodelice jogurta,
četrt skodelice olivnega olja,
sol.

PRIPRAVA:

Peteršilj vržemo za nekaj minut v vrelo vodo. V električnem mešalniku zdrobimo mandeljne, dodamo peteršilj, jogurt, olje in sol ter mesamo toliko časa, da dobimo gladko maso. S polivko prelijemo na tanke kolobarje narezane olupljene kumare.

Tako nenavadno zveni in tako preprosto in ta poletne dni tako osvežujoče.

Medvedek Pu

JEŠPRENOVA JUHA

Potrebujemo:

1 srednje velik koromač,
2 čebuli,
3 žlice ješprena,
2 žlici moke,
2 žlici olivnega olja,
četrt skodelice mleka,
liter in pol vode,
sol.

PRIPRAVA:

Koromač operemo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo sesekljamo. V slanem kropu kuhamo koromač in ješprenj na majhnem ognju približno 30 minut. V ponvi na olivnem olju popražimo čebulo, jo dodamo juhi in kuhamo še 30 minut. V majši posodi zmešamo moko in mleko, zlijemo v juho in kuhamo še 10 minut.

Res so krasni recepti v tej knjigi, pri nekaterih ni pomembna točna teža sestavin, temveč razmerje med njimi.

Medvedek Pu

Mislim, da je oddaje o gorah pripravljala Marjeta Keršič Svetel. Tista simpatična punca z očali in v kito spletenimi lasmi.

Kakorkoli, ti recepti so vseeno slastni.

lp n.

Hej, vse!

Zdaj sem pa jaz rdeca kot kuhan rak. Dokaz, da v dolocenih letih malo sive celice ponagajajo! Upam, da mi boste tole nerodnost oprostile.

Seveda je Marjeta Kersic Svetel (hcerka igralke v Vesni;instruktorica padalcev- Svetelove) imela tiste prekrasne oddaje o gorah. Pa se njej se v mislih opravicujem.Tudi nagrajena je bila.

Kako je do te zmote prislo? Ze analiziram (kot sem vedno pri ucencih):

Tisti V in K sem v naglici kar zamenjala in Marjeta je lahko tudi Meta.

Moz je pri svojih stiridesetih hcerki razlagal o pesniku Goriske;ona pa debelo gledala- Gregor Simoncic- mislil je seveda Simon Gregorcic.

Nasla sem pa izrezek iz Knjizevnih listov ob izidu knjige.Medo, so v knjigi tudi fotografije?Imam zraven tudi fotografijo prastare krasne oljke, pa ne vem, ce spada zraven.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav Babi

Ah, Babi, nikar se opravičevati, saj si mislila pravo osebo (sem prepričana) samo ime in priimek nista šla k njej.

Tale Gregor Simončič me je pa nasmejal ;-)). Se zgodi – hecno, kako možgani včasih kar malo po svoje uberejo pot ;-)).

Sem že našla knjigo v Svetu knjige – super, pa imam spet dilemo (kuharica Kalinškove ali tale…..) ;-))

Pri nas se kaže sonček – sem prec boljše volje….

Podravček,

v knjigi so tako krasne ilustracije … za moje oči, ki sploh niso videle še cveta oljke in kako je lepo v vsem svojem siju ko je polno plodov tik pred obiranjem … jaz sem knjigo včeraj dobesedno požirala, pa receti so določeni tako lušni in na nek način preprosti, ko ti niti na misel ne pride da mi recimo neka dva okusa sodila skupaj … in meni najpomembneje veliko je receptov ko ne potrebuješ tehnice, meni so taki najljubši … predvsem pa ker mi je okrog oljke vse tako nepoznano, znam samo kupiti v trgovini steklenico oljčnega olja ali kozarec oliv … želim si vse skupaj spoznati podrobneje in o tem dalje poučiti tudi moje mladičke …

Medvedek Pu

Hej!

Pa jo imam, knjigo in takoooo sem vesela. Dopolnjuje prostor ob se eni imenitni knjigi, ki sem si jo tudi silno zelela in pred leti kupila:
Mediteranski brevir. Se prav dopolnjujeta. Saj sem mediteranka , ne? :)))

Krasno se bere, recepti preprosti, kar je znacilnost sredozemske kuhinje,
lepe fotografije, miti, navade…. Res lepa knjiga. Hvala, medo

Se strinjam z Babi. Lepa knjiga, priden Medo, da nam jo je “pokazal”.

Sončen pozdravčič.

Pomezik Soncu!
Vse OK?! Sem prebrala post o tvoji kuzici in tudi nekaj dodala.
Lep vecer Babi

Medo, včeraj sem pripravila ta kolač za našo družinco. Pojedli smo ga zvečer, zunaj na terasici, vmes smo kramljali o tem in onem – zelo lušten večer z ZELO dobro večerjo.
Otrokoma sva razložila, da je feta grški sir in sta bila sploh očarana, saj se letos na dopust odpravljamo po Grčiji.
Hvala!

New Report

Close