sliva ali češplja
Pozdravljeni!
V tem turobnem dnevu ena bolj lahkotna tema: kako rečete podolgovatemu temno modro-vijoličnemu sadju z rumenim mesom, sliva ali češplja? Če je tu kakšen biolog, bo najverjetneje povedal, da to sploh ni eno in isto (bom zelo vesela, zlasti če bo povedal še latinska izraza), ampak v določenih delih Slovenije rečejo temu sadju češplja, meni pa se zdi ta izraz tako hecen. Potem pa je tu še razmejitev od ringloja, na štajerskem koncu tudi “drnuslja”…
In še vprašanje v stilu kure in jajca: ali je sadje češplja dalo ime določenemu organu ali je izraz za ta organ prešel na eno izmed sliv?
Lep dan!
Poletna
Ne vem, no, jaz tako zelo velike podobnosti ne vidim… Mogoče zaradi drugega zornega kota?
Tisto o perverznosti pa ni bilo mišljeno čisto dobesedno. Spomnila sem se namreč starega vica o testiranju pri psihologu…
Psiholog nariše na papir trikotnik in vpraša pacienta, na kaj ob tej risbi najprej pomisli.
“Na nago žensko.”
Nariše krog, isto vprašanje, isti odgovor. Enako pri kvadratu.
Psiholog pravi:”Gospod, oprostite, vi ste pa res perverzni.”
“Kdo, jaz?” se začudi pacient. “Pa kdo riše take svinjarije? Jaz… ali vi?”
Joj ljudje!!!!
Gledam tale forum, pa … no, ne vem, ali sem jaz tako čudna, ali kaj. Kaj nikomur od “ta pametnih” ni prišlo na misel, da bi pogledal v kakšno knjigo?
Doma sem s Štajerske in pri nas IMAMO slive in češplje. Mislila sem, da vem v čem je razlika: češplje so podolgovat, vijoličen sadež z rumenim mesom, slive pa so bolj okrogle in rumene. Tako mi je povedala moja stara mama, ki je imela na vrtu obe. Ko pa sem brala vašo razpravo, mi ni dalo miru in sem pogledala v Sovo.
Tu piše:sliva (Prunus domestica) je koščičasta vrsta sadja, ima številne podvrste 1.) češplja (P.d. domestica) z vijoličasto modrim podolgovatim plodom, 2.) renkloda (P.d. italica) zeleno rumen, okrogel, zelo sladek plod, 3.) drnoselj (P.d. insititia) drobni modri, včasih tudi rumeni plodovi, 4.) mirabela (P.d. syriaca) okrogli rdeči do rumeni plodovi.
Eto, pa smo!
resda je stara tema, ampak ravno danes sem se spraševal kakšna je razlika in sem našel ta forum, vidim da niste razčistili. češplja je manjši plod od slive, tudi okus je manj okusen.
http://www.delo.si/clanek/67999