slivova marmelada
Zakaj pa kis?
Moja mami dela slivovo marmelado vsako leto. Slive samo skoščiči in cele slive da kuhat. Sladka po okusu in še nikoli se ni marmelada pokvarila. Doda sok 1 limone (na 3 l marmelade) in malo vanilija. Kozarčke da v pečico segreto na 100 stopinj in potem vročo marmelado polni v vroče kozarčke in zapre. Počasi se pokriti ohlajajo. to je to.
Tule bom prilepila kopirano iz MON, na dnu so že moje pripombe
“Re: Domača marmelada
Napisal: Mimi N.
Datum: 16.06.2006 14:07
Loni, si mislila tole slivovo v pečici? V tem primeru lahko skopiram, kar smo o tem govorili na forumu. Res je super marmelada, lani ni bilo sliv, upam, da letos bodo.
LP Mimi
Slivov džem v pečici
Menda to marmelado na jugu imenujejo pekmez. Pri nas se pojavlja izraz povidl.
Varianta: Slive opereš, osušiš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 300°C, dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom.
Surove slive lahko že na začetku sesekljaš.
Slive so skoraj cele-nekako posušene in če so sladke, resnično ne potrebujejo veliko sladkorja.
To je recept za resnično zdravo marmelado, čisto nekaj drugega kot industrijske marmelade ali marmelade 1:1 z želirnimi sredstvi.
Varianta povsem brez sladkorja: naredila sem jo; dobro je, če jo polniš v manjše kozarce, saj se odprt kozarec prej pokvari.
Varianta Stanka: Slivam pobereš koščice in sesekljaš, velikost po želji. Daš v pekač in v segreto pečico 220-250°C. Ko zmes zavre, znižaš temperaturo na 180°C in pustiš, da se zgosti. Pazi, ker je hladna marmelada še malo gostejša. Lahko delaš brez sladkorja (to smo potem najprej porabili in hranili v hladilniku), lahko pa ga malo dodaš, 10-15 dag na 1 kg sadja. Seveda lahko slivam že na začetku pečenja dodaš cimet, klinčke, kakšno jabolko, rozine, narezano suho sadje. Slive vzemi čimbolj zrele, da so zelo sladke in če dodaš tudi rozine, se nihče ne bo mogel pritoževati, da je premalo sladko.
Varianta Julija: Slive opereš, razkoščičiš in zrežeš na četrtinke. To daš v pekač, malo poravnaš in pečeš v pečici na 180°C cca 2 uri oz. dokler zadeva ne postane mazava. Izpareti mora voda. Marmelado potem nadevaš v kozarce in pustiš, da se ohladi, da se po vrhu naredi skorjica. Le-ta preprečuje, da bi se marmelada pokvarila. Nato kozarce zapreš in shraniš v hladnem prostoru. Drži celo leto ali tudi dlje, če je prej ne zmanjka. Je pa zelo okusna, tako sladko kisla.
Varianta breskve: V pečici se zelo dobro obnese tudi marmelada iz breskev, le da pri teh jaz dam 40 dag sladkorja na 1 kg sadja, včasih pa dam nekaj želirnega sladkorja, npr. tretjino.”
ejga doda pripombe:
no, jaz delam tako , kot je opisano v varianti 1:
Slive opereš, osušiš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 300°C, dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom….
s to razliko, da ne dodajam nagljevih žbic.
Kozarce pa pri vsakem vlaganju (tudi zelenjave, mezge ipd) obrnem vroče pravkar zaprte na pokrov, da se naredi vakum. Te kozarce boste zelo težko odprli, ker se res dobro zaprejo in se ne pokvarijo, pa še to, ta džem je zeloo sladek in tudi bolj tekoč kot marmelada. Mi je pa všeč, ker ima po miksanju še majhne koščke slivovih olupkov in je to res pravi džem.
Še to: na MONu sem pred leti dobila dve varianti tega džema, eden ima na kg sliv 10 dag sladkorja, drugi pa 30, no, jaz dodajam 20 dag. Čisto dovolj.