Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek slivova marmelada

slivova marmelada

Prvič se je bom lotila in mi ne gre v račun, če bi dala kis ali ne. In kako naj segrejem kozarčke, ali počijo v pečici?

Hvala za vsak nasvet in recept.

LP

Zakaj pa kis?
Moja mami dela slivovo marmelado vsako leto. Slive samo skoščiči in cele slive da kuhat. Sladka po okusu in še nikoli se ni marmelada pokvarila. Doda sok 1 limone (na 3 l marmelade) in malo vanilija. Kozarčke da v pečico segreto na 100 stopinj in potem vročo marmelado polni v vroče kozarčke in zapre. Počasi se pokriti ohlajajo. to je to.

Jaz ne dajem kozarcev v pečico, enostavno napolnim in zaprem, pa še nikoli ni bilo nič narobe.

Hojla, tudi jaz imam recept z vinskim kisom in boljše slivove marmelade, kot je po tem receptu še nisem jedla, zato kar pogumno.
Od kje pa si, da imate slive? Pri nas jih letos ni niti za vzorec.

Lp in lep dan vsem.

Sem iz Brd.
Hvala za napotke.

jaz sem vedno delala džem. Izkoščičene slive pečem v pekaču v pečici. Na 1 kg sliv dam od 20-30 dag sladkorja, na koncu zmiksam, dodam sok pol limone, premešam, pečem še 5 min. in napolnim kozarčke in jih obrnem na pokrov ter pokrijem, da se počasi ohlajajo.

Ejgaa, zanimiv recept. Koliko približno časa pečeš, ali lončke tudi segreješ, ali daš kar v mrzle? Zakaj je potrebno obrniti polne lončke na pokrov?

Hvala.

Tule bom prilepila kopirano iz MON, na dnu so že moje pripombe

“Re: Domača marmelada
Napisal: Mimi N.
Datum: 16.06.2006 14:07

Loni, si mislila tole slivovo v pečici? V tem primeru lahko skopiram, kar smo o tem govorili na forumu. Res je super marmelada, lani ni bilo sliv, upam, da letos bodo.
LP Mimi

Slivov džem v pečici
Menda to marmelado na jugu imenujejo pekmez. Pri nas se pojavlja izraz povidl.
Varianta: Slive opereš, osušiš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 300°C, dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
 Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom.
 Surove slive lahko že na začetku sesekljaš.
 Slive so skoraj cele-nekako posušene in če so sladke, resnično ne potrebujejo veliko sladkorja.
 To je recept za resnično zdravo marmelado, čisto nekaj drugega kot industrijske marmelade ali marmelade 1:1 z želirnimi sredstvi.
Varianta povsem brez sladkorja: naredila sem jo; dobro je, če jo polniš v manjše kozarce, saj se odprt kozarec prej pokvari.
Varianta Stanka: Slivam pobereš koščice in sesekljaš, velikost po želji. Daš v pekač in v segreto pečico 220-250°C. Ko zmes zavre, znižaš temperaturo na 180°C in pustiš, da se zgosti. Pazi, ker je hladna marmelada še malo gostejša. Lahko delaš brez sladkorja (to smo potem najprej porabili in hranili v hladilniku), lahko pa ga malo dodaš, 10-15 dag na 1 kg sadja. Seveda lahko slivam že na začetku pečenja dodaš cimet, klinčke, kakšno jabolko, rozine, narezano suho sadje. Slive vzemi čimbolj zrele, da so zelo sladke in če dodaš tudi rozine, se nihče ne bo mogel pritoževati, da je premalo sladko.
Varianta Julija: Slive opereš, razkoščičiš in zrežeš na četrtinke. To daš v pekač, malo poravnaš in pečeš v pečici na 180°C cca 2 uri oz. dokler zadeva ne postane mazava. Izpareti mora voda. Marmelado potem nadevaš v kozarce in pustiš, da se ohladi, da se po vrhu naredi skorjica. Le-ta preprečuje, da bi se marmelada pokvarila. Nato kozarce zapreš in shraniš v hladnem prostoru. Drži celo leto ali tudi dlje, če je prej ne zmanjka. Je pa zelo okusna, tako sladko kisla.
Varianta breskve: V pečici se zelo dobro obnese tudi marmelada iz breskev, le da pri teh jaz dam 40 dag sladkorja na 1 kg sadja, včasih pa dam nekaj želirnega sladkorja, npr. tretjino.”

ejga doda pripombe:

no, jaz delam tako , kot je opisano v varianti 1:

Slive opereš, osušiš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 300°C, dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi “špric” ruma. Napolniš kozarce in to je to.
 Jaz marmelado na koncu spasiram s paličnim mešalnikom….

s to razliko, da ne dodajam nagljevih žbic.
Kozarce pa pri vsakem vlaganju (tudi zelenjave, mezge ipd) obrnem vroče pravkar zaprte na pokrov, da se naredi vakum. Te kozarce boste zelo težko odprli, ker se res dobro zaprejo in se ne pokvarijo, pa še to, ta džem je zeloo sladek in tudi bolj tekoč kot marmelada. Mi je pa všeč, ker ima po miksanju še majhne koščke slivovih olupkov in je to res pravi džem.
Še to: na MONu sem pred leti dobila dve varianti tega džema, eden ima na kg sliv 10 dag sladkorja, drugi pa 30, no, jaz dodajam 20 dag. Čisto dovolj.

še to, ko napolnite pekač, ga ne napolniti do vrha, po mojem vsaj 2 cm pod vrhom. Džem sicer ne šprica po pečici, se pa ob pečenju (vrenju) malce dviguje in jaz sem si tako dodobra zasvinjala dno pečice, kamor je kapljalo in se sežgalo.

Eni dodajo limono, drugi dodajo pa kis ali celo oboje, a je tudi brez obojega zelo dobra.

Sluvov pividl lahko narefite v pečici tudi brez sladkorja.

New Report

Close