Slivovi cmoki – kako jih delate?
sama jih naredim iz ostanka pire krompirja
ali pa skuham olupljen krompir narezan za pire,ko se skuha(10minut),pretlačim,dodam olje,(rribl1dcl,)1 jajce,1 ravno žličko soli,ostro moko,po občutku.zamesim.Če je preveč pocasto,dodam moko.Mesiš na hitro,ne predolgo.Naredim debel svaljk,iz njega narežem 1km debele kose.Na to dam 1 slivo,vmes pa sladkor s cimetom.Oblikujem cmoke in jih dajem v osoljen krop.Ko priplavajo na vrh vode,so kuhanio.Zabelim z zlato opečenimi drobtinami na maslu!
DOBER TEK
Jaz jih delam po enakem postopku kot krompirjeve njoke. Skuham krompir, ga pretlačim (ne sme biti prevroč)!, dodam moko, dve jajce in posolim. Zgnetem testo, ga razvaljam, naredim kvadrate, notri dam slivo in malo sladkorja in oblikujem v kroglico. Take cmoke skuham na slanem kropu. Če jih kuhaš predolgo, se lahko razkuhajo, če jih prehitro vzameš ven, je nevarno, da bodo še surovi. Najboljše, da enega poskusiš, preden vzameš ven.
Ja, in še to:
– z moko ne varčuj, porabila jo boš okoli pol kg ali več
– iz testa oblikuj dolgo debelo kačo, odreži kos, naredi krog, vanj slivo, s pomokanimi rokami oblikuj
– voda v kateri jih boš kuhala ne sme preveč vreti, vre naj na rahlo, kuhani pa so, ko priplavajo na vrh, tako da ti prej res ni treba nič prebadati ali poizkušati.
-kuhane jaz povaljam v na maslu prepraženih drobtinah, dam na krožnik, posujem s sladkorjem in cimetom
Dober tek!