Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika slivovi cmoki

slivovi cmoki

Živjo!

Tokrat vam ne bom razlagala, da ne vem, kako jih pripraviti, ker v bistvu jih delam že precej let.

Me pa vseeno zanima, v čem je fora, da nekaterim uspejo takšni, luštni, majhni.

Jaz namreč napravim vedno ogromne, to pa zato, ker slive “zadelam” z veliko testa, da ne bi med kuhanjem padle ven (kar se mi je, če sem iskrena, haha, že precejkrat zgodilo).

Zato vas prosim za kakšno foro, nasvet, kako naredit fine, luštne, rahle cmoke, ne da bi slive med kuhanjem padle ven.

Aja, delam jih tradicionalno, to na našem koncu pomeni iz krompirjevega testa.

Se vseeno priporočam za kak dober recept za krompirjeve slivove cmoke ali pa tudi kak drug recept za te slastne cmoke.

In lep pozdrav vsem tu gori, seveda v prvi vrsti naši dragi Babi (ko je v ljubljanskem koncu megla,se, Babi, pogosto spomnim nate, kako srkaš kavico v Kroštoli).

Pozdravček, Vesna

Ojla!!

Meni je pa tale post prišel ravno o pravem času ))) da ne bom odpirala nove teme…

Moje vprašanje je, s kakšnimi testi je možno naredit takšne sadne cmoke )))

Krompirjevo testo mi namreč nikoli ne uspe drugače kot trdo in zbito (po eni strani je to sicer dobro, ker mi sadje ne “uide” ven;) vendar pa bi vseeno želela naredit rahlejše cmočke)

Torej, male in velike skrivnosti glede cmočkov zaželjene ))))

LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Naredite lahko tudi s skutinega testa- namesto s krompirjevim: krompir zamenjaš s skuto. Točen recept je na Kulinariki, lahko poiščem.

Sicer si pa sama zdaj pomagam z ostro moko, zadnjič sem dodala celo malce gresa- morda eno žlico na celo testo (to je kako kg in pol krompirja!!!) in so bili res zelo rahli – taki kot sem vedno želela. Toda otroci pravijo da so boljši trši (meni je to pomenilo brez gresa- ker sem vedela da je to to).

Pa tudi nekaj testa mi je ostalo, in sem naredila čez kake 3 ure…pa je bilo v prvo , ko je bilo še toplo testo, bolje.

In čimmanj moke, bolj so rahli in jaz mislim, da se lažje “zlepijo”, potem jih varnostno malce oprašim v ostri moki.

lp.nnat

Hej!
Ker sem tudi sama zdavnaj ugotovila, da mi s krompirjem ne ” rata”, ze vrsto let delam samo – jajcka, skuta,psenicni zdob in malce moke.Vedno rahli in dobri.

Recepte za skutina testa za cmoke, zlicnike….sem napisala prejsni mesec.
Tocnih kolicin ni mogoce v naprej predvideti, ker je odvisno od vlaznosti skute. Umesim mehkejse in ce je treba, dodam kasneje se malo zdroba. Nekaj casa mora testo pocivati.

Vesna, je s trebusckom vse OK? Lep dan Babi

Babi, si morda pogledala še pod temo od moke- katero moko…
tam sem ti napisala nekaj, pa me zanima, če si probala krompirjevo testo z malo gresa in ostro moko- jaz dam malo navadne in ostro.
Pozdravček, nnat

Razlog, da so cmoki zbiti, je verjetno v tem, da dodaš preveč moke in jih dolgo mesiš. Jaz delam cmoke iz krompirjevega testa in mi zmeraj ratajo. Finta pa je v tem, da testo z moko hitro ugnetem ( samo toliko, da drži vse sestavine skupaj ).

Recept po katerem delam:

1 kg olupljenega krompirja
30 dag mehke moke
1/2 margarine
2 jajci
skuhan zdrob iz 2 dcl mleka
sol po okusu

Kuhan krompir ( ki ga med kuhanjem dobro posolim-najmanj 1 žlica soli ) pretlačim in še v toplega zamešam margarino, zdrob in jajca ter dobro razmešam. Še malo dosolim, če se mi zdi testo premalo slano. V drugo skledo nasujem moke, te na moko pretresem krompirjevo mešanico in hitro ugnetem rahlo testo. Z rokami oblikujem cmoke, debele za manjšo pest, v vsakega pa dam eno razpolovljeno slivo, ki sem jo predhodno pocukrala s pol žličke sladkorja. Dam kuhat v vrelo vodo ( 1/2 ure na zmernem ognju ). Nato jih prepražim na 3 žlicah masla, 3 žlice drobtin.

Pa naj ratajo!

Tarin

Lahko pa napravite tudi cmoke iz paljenega testa.

Paljeno testo:
Zavremo vodo, v katero smo dali žlico ali dve masla, v vrelo
vodo zakuhamo moko. ko se zmes malo ohladi še vmešamo
jajčka /eno ali dve/, nato zamesimo testo.

V to testo dajemo slive ali marelice ipd., lahko pa ga uporabimo
tudi za svaljke, krokete…

Nato pa te cmoke skuhamo in postopamo kot pri ostalih.

Hej, Nat!
Hvala, res sem spregledala. Enkrat moram spet poskusiti -krompirjeve- po tvojem namigu:))) Mogoce bodo fuuul dobri!

Moko si bom pa omislila. Lep dan Babi

No, zdaj pa držim res pesti, da bodo.
Krompir ne sme biti prevroč, a še topel…. meni se je najbolje delalo, ko je bilo testo še toplo.
Ja, pa še nekaj- jaz sem si jih tako želela dobro narediti, da sem enkrat (bila sem še po operaciji v bolniški glih) kar moža poslala po uno stvar za pretlačit krompir – ko je bil krompir že kuhan. Seveda- v najbližji trgovini je bila tista stvar blizu 4000sit. In do danes nisem videla tako drage. A imela sem jo takrat—- in mi je vredno, ker nikoli nisem tako hitro in dobro pretlačila krompirja. Tudi tu je lahko vzrok, da ratajo zdaj.
lp.nnat

1 kg krompirja (zelo važno je kakšen je krompir, mora biti bel in dobre kvalitete)
ca 30-40 dag ostre moke
2 jajca
sol
12,5 dag masla

Krompir dobro soliš in skuhaš, ga pretlačiš (moraš paziti, da ti ne ostanejo grudice) dodaš še v vročega maslo in na koncu jajčka. Vse zmešaš in pustiš malo, da se ohladi. Nato počasi dodajaš moko (nikoli mi ne pride ista količina, včasih manj kot 30 včasih več). Na hitro premesiš ravno toliko, da se moka skrije. In to je to. Jaz naredim klobaso potem pa režem koščke, ki jih oblikujem v roki in polnim s slivo, katero prej razkoščičim in napolnim z mešanico sladkorja in cimeta.

Kuhaš toliko časa, da izplavajo iz vode pa potem še ca 10 min. Na maslu ali olju prepražiš drobtine (samo pazi, da se ne prežgejo, ker so potem zanič), ko so gotove dam cmoke v dobtine malo pretresem in to je to.

Vedno so lepo mehki in nič pocasti.

Krompirjevo testo je podobno krhkemu maslenemu testu. Vsako testo, ki ga delaš z maslom, moraš na hitro umesiti, ker se maslo raztopi in moči testo zato pa dodajaš več moke in to ni v redu. LP Silvia

tole mora biti pa en full dobr recept, Silvia!

Delam enako kot Silvia, po receptu iz Ivačićeve kuharske knjige, s tem da ponavadi testo, preden dodam moko, ohladim kar v hladilniku, saj bolj, ko je hladno, manj se bo packalo in manj moke bo potrebno, testo pa bo zato boljše.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

delam tako kot silvia. nikoli ni problemov, cmoki so dobri-nic trdi! zamesim pa kar toplo. nic ne cakam,da se krompir shladi. podobno delam njoke. lp petra

Sline se mi cedijo ob vaših postih. Bo treba čimprej kaj zamesit. Mi k slivam damo vanilijev sladkor v katerega kapnemo malenkost ruma. Na cmoke polijemo ostanek slivovega soka in sveže spraženih drobtin. Njamsi!!!

Hej!

Danes je bilo pa eksperimentiranja v nasi kuhinji!:)

Sinoci sem od prijateljice dobila eno takoooo veliko oranzno jedilno buco, po obliki okroglo in malce pri peclju udrto. Lahko bi sedla nanjo!
In zraven se recept za zavitek( slan, ali kot jabolcni- lahko s skuto ali brez).

Se en njen recept, ki sem ga ze danes udejanila.Zavitek bo sledil cez dva dni.

Njoki z mesanico krompirja in mesa te buce. Ne me vprasati za razmerja, ker niti ne vem.

Rezine buce sem malo popekla v pecici, meso pretlacila in dodala kuhanemu pretlacenemu krompirju. Upostevala sem vsa vasa navodila!!
Jajce, maslo, ostra moka, nariban parmezan, sol in malce muskatnega orescka. In dala kuhat.

Saj nisem pricakovala kaksnega uspeha,…toda Uspelo je!

Potem smo to jedli s paradiznikovo omako. Za popestritev sem na kroznik dala se malo njokov zabeljenih z na maslu na hitro popecenih zajbljovih listov. Barve na krozniku: rumena, rdeca, zelena. Sem prav uzivala.

Lahko se pa uporabi samo buca, nic krompirja. Za prvic sem malo kombinirala.

Predjed pa je bila juha z ajdovo kaso.

Nic mesa in vendar dobro kosilo. Lp Babi

Oh, BAbi, meni se res kar sline cedijo ob tvojih postih, ceprav sem sita :))) Povejte, mojstrice, kje naj jaz dobim tako veliko oranzno buco?? Tudi bi delala njoke, pa zavitek in bucne pite in………. 😉 a se kje lahko kupi, ali so to tiste svinjske buce kot jim pravijo??
LP

Hej, Zala!
Ne, to ni buca za prasicke. Po konsistenci mesa in barvi je
mocno podobna najbolj oranzni meloni.Italijani jo vsestransko uporabljajo.
Lahko jo jemo tudi cisto preprosto – peceno v pecici. No, jaz sem prvic nekaj naredila iz nje. Do sedaj sem uporabljala samo zucchine (skoraj vsak dan v aksni obliki), baka pa tisto za prasicke – za dobro bucnico.

Si prebrala post o razstavi buc? Tam bi zvedela veliko. Mica se tudi ukvarja z bucami. Lep pozdrav Babi

V Mariboru na tržnici prodajajo te bučke oz. bolj buče, ker so večje.
Super dober je štrudel iz te buče. Ima svoj specifičen okus in vonj, treba pa je kar precej sladkati.

Hvala, punce!

Verjamem, da bodo zdaj slivovi cmoki prava malica zame, oziroma, da bodo končno takšni, o kakršnih sanjam že dlje časa!

Mhm, sem že kar lačna!

Pozdravček, Vesna

Jaz pa skuham 1/2kg olupljenega krompirja v kosih, solim dodam 5 dkg masla, z metlico stepem v gladek pire in ohladim. Dodam eno celo jajce in 20 dkg moke /1/2 ostre + 1/2 mehke). Zamešam gladko testo in pustim stati kako uro. Testo naj bo pacasto in ne dodajam moke. Nato trgam testo cca 8 gr za vsak cmok. Malo ga raztegnem na dlani, noter dam eno slivo in žličko skadjorja, oblikujem cmok in ga na koncu povaljam v moki. V vreli slani vodi ga kuham, da priplava na vrh in še pet minut. Povaljam jih v prepraženih drobtinah. Dober tek! Taki so dobri tudi hladni.

New Report

Close