SLO – HR
Naštej mi države (vsaj eno), pri katerih meja poteka samo 200 metrov od obale.[/quote]
Ej človek. Preberi si zakone in tam boš videl zapisane rešitve.Stvari so različne od primera do primera.[/quote]
Hehe, no, mislim, da lahko kar končava. Ne znaš mi našteti nobene take države. In poleg tega mi ponujaš v branje nekakšne zakone. Katere zakone? Odnosov med državami ne urejajo nacionalni zakoni, ampak mednarodne pogodbe. Eh, sem se pa že veselila intelektualne debate, pa vidim, da ne bo nič s tem.
Ej človek. Preberi si zakone in tam boš videl zapisane rešitve.Stvari so različne od primera do primera.[/quote]
Hehe, no, mislim, da lahko kar končava. Ne znaš mi našteti nobene take države. In poleg tega mi ponujaš v branje nekakšne zakone. Katere zakone? Odnosov med državami ne urejajo nacionalni zakoni, ampak mednarodne pogodbe. Eh, sem se pa že veselila intelektualne debate, pa vidim, da ne bo nič s tem.[/quote]
Mednarodne pogodbe, ki jih skleneta dve ali več držav med sabo, imajo skupno osnovo v zakonih-pravilih ZN. Če sem te predpise narobe imenoval se ti opravičujem. Ti predpisi pomagajo državam da lažje najdejo skupno rešitev. Teh 200m je minimum, ki državi pripada obalnega morja. Začetek morske meje se začne s koncem kopenske meje. Zaradi tega vprašanja kje se konča naša meja s Hrvaško na kopnem pa se bo lahko nato dogovarjalo kako bo potekala morska meja. Kakšni so primeri v svetu ne vem niti tega ali obstaja kje takšna razdelitev. Mogoče pa ti veš kaj bolj podrobnega.
ej boss, naj ti zaupam, da navaden čoln ne sme voziti bliže kot 200m do obale in kako si potem ti tam prestavljaš mejo!!!
na malo:
POMORSKI PREDPISI
KAKO DELIMO OBALNO MORJE?
OBALNO MORJE DELIMO NA: -TERITORIJALNO MORJE
-NOTRANJE MORSKE VODE
TERITORIJALNO MORJE je široko max 12Nm(navtičnih milj) od OSNOVNE ali
TEMELJNE črte teritorijalnega morja pa do državne meje.
TEMELJNA ČRTA poteka po obali ,kjer je ravna obala in sicer po srednji
najnižji oseki. Kjer so zalivi,ustja rek ali otoki temeljna črta poteka po
morju in se spaja na najbolj izpostavljenih rtih (zapira zaliv).
DRŽAVNA MEJA
TERITORIJALNO MORJE 12Nm TERITORIJALNO
MORJE
NMV NMV
TEMELJNA ČRTA NOTRANJE MORSKE VODE
NOTRANJE MORSKE VODE potekajo od TEMELJNE ČRTE do obale (med otoki in v
zalivih).
CARINSKI PAS obsega celotno obalno morje + 5 km na obalo.
REŽIM PLOVBE
[/quote]
Kaj si hotela povedati? Če te razumem potem neglede kje se konča kopenska meja gre
ga nimam, ker se bo potrebno vsest in zadevo dobro preučit!!!
bomo pa morali pristati na določen kompromis, pa če nam je prav ali pa ne, seveda se bo to zgodilo takrat, ko bosta obe politični strani za to dovolj zreli in nič prej!!!
Najprej pojasnimo, kaj so ti tvoji famozni “predpisi” Združenih narodov. Verjetno bi temu opisu najbolje ustrezala konvencija o pomorskem pravu. Ta opredeljuje tudi take stvari, kot so meje terirorialnih voda in podobno. Ti “predpisi” ZN niso zakoni, ki bi prišli od zunaj in avtomatsko veljali za vse države. O tem so se države DOGOVORILE, zavezuje pa samo tiste države, ki so to konvencijo same podpisale. Prostovoljno. Ja, Slovenija in Hrvaška sta podpisnici.
Drugič, mednarodne pogodbe, ki jih sklepajo države, sploh niso nujno zasnovane na mednarodnih konvencijah. Ker v mednarodnem pravu ni nekega nadzakona oziroma ustave, kot jo poznamo v notranjem pravu.
To smo, upam, razčistili (no, iskreno povedano, po moje nismo, ampak ni važno), debatirala bom pa raje s tistimi, ki so jim te stvari vsaj približno jasne. 🙂
Hja, tako enostavno pa to ne bo šlo. Kaj bi pa potem delal naši zunanji ministri in njihovi pomočniki, pa hrvaški, pa komisije, če bi se prehitro sporazumeli! Že tako se nam obeta povečano število brezposelnih, naj tvegamo še na tem področju? Se sploh zavedaš, kakšen udarec bi bil za borzo dela, če bi morali še tem plačevat nadomestila zaradi brezposelnosti, to namreč niso ljudje s 400 ojri plače. Pa še odpravnino bi verjetno hoteli!!!
samo o tem, kaj pišeš o Bučarju.
spominjam se 20 let in več nazaj, ko sem še kar redno preživljal dopust v Savudriji, dobro se spominjam dokaj “kilave” table z več prometnimi znaki in napisi takoj za mostom preko kanala (danes je tam Joškotovo zemljišče na Hrvaškem)
vsi napisi so bili v takratni Srbohrvaščini in ni ga bilo v občini Piran, ki bi se “bunil”, tudi oblik in vzdrževani so bili drugače od naših.
mislim da je za vse nas to takrat predstavljalo mejo, vsaj govorili smo tako.
dajmo si priznat, da sta Hrvata Tito in Bakarić v imenu komunizma nadmudrila naivnega Kardelja.
ves problem se povečuje. tudi današnji odnosi Avstr.-Hrvaška in Nemč._ Hrvaška so stari odnosi zaveznikov izpred 70 let in to ni dobro za nas in ne za hrvate. mislim pač.
Problem Slovenije in Slovencev je v tem, da je pri nas veliko ljudi pripravljeno izdati nacionalne interese, da jih Hrvati ne bodo grdo gledali, ko bodo namakali svojo rit v Jadranu.
Vsak drugi Slovenec, ki ga poznam, ima dol vikend, da o jahtah naših politikov ne govorimo.In zato, ker je pri nas toliko Hrvato-nostalgikov, Hrvatom se pa hebe za neke blentave Slovence, bomo proti Hrvaški vedno pušili.
Najprej pojasnimo, kaj so ti tvoji famozni “predpisi” Združenih narodov. Verjetno bi temu opisu najbolje ustrezala konvencija o pomorskem pravu. Ta opredeljuje tudi take stvari, kot so meje terirorialnih voda in podobno. Ti “predpisi” ZN niso zakoni, ki bi prišli od zunaj in avtomatsko veljali za vse države. O tem so se države DOGOVORILE, zavezuje pa samo tiste države, ki so to konvencijo same podpisale. Prostovoljno. Ja, Slovenija in Hrvaška sta podpisnici.
Drugič, mednarodne pogodbe, ki jih sklepajo države, sploh niso nujno zasnovane na mednarodnih konvencijah. Ker v mednarodnem pravu ni nekega nadzakona oziroma ustave, kot jo poznamo v notranjem pravu.
To smo, upam, razčistili (no, iskreno povedano, po moje nismo, ampak ni važno), debatirala bom pa raje s tistimi, ki so jim te stvari vsaj približno jasne. :)[/quote]
Te strašne predpise Zn in ostalih mednarodnih ustanov so osnova dogovoru med dvema ali večimi državami. Določajo smernice za dogovor. In če se bodo naši s hrvati dogovorili za odločanje pred mednarodnim sodiščem se bo odločalo ravno po teh predpisih-zakonih ali kakor jih boš že imenovala. Lahko pa se dogovorita med seboj brez posrednika.
Ti predpisi (konvencija o pomorskem pravu) dajejo veliko več osnove za to, da mejo potegnejo po sredini Piranskega zaliva, kot za to, da bi večji del zaliva pripadel Sloveniji. Tako da jaz tega ne bi navajala kot argument vprid Sloveniji. Ampak v mednarodnem pravu, kot rečeno, ne obstaja nobena takšna zakonodaja, na osnovi katere bi sodišče presojalo v takšnih primerih, pač pa se morata o tem, na kateri podlagi naj sodišča razsoja, državi SPORAZUMETI.
Eh, saj nima smisla …
Ti predpisi (konvencija o pomorskem pravu) dajejo veliko več osnove za to, da mejo potegnejo po sredini Piranskega zaliva, kot za to, da bi večji del zaliva pripadel Sloveniji. Tako da jaz tega ne bi navajala kot argument vprid Sloveniji. Ampak v mednarodnem pravu, kot rečeno, ne obstaja nobena takšna zakonodaja, na osnovi katere bi sodišče presojalo v takšnih primerih, pač pa se morata o tem, na kateri podlagi naj sodišča razsoja, državi SPORAZUMETI.
Eh, saj nima smisla …[/quote]
Poglej nisem pravnik torej je vse to pač moje razmišljanje. Če nek organ razsoja mora imeti neko osnovo na kakšen način razsoja. Pa kakor že koli te besede imenuješ. Smernice pa dasta državi ki sta v sporu, s hrvati pa že tu ne pridemo skupaj. Poudarila si sporazumeti. Sporazumevaš pa se na podlagi moči tokrat argumentov za ali proti.
Jaz pa mislim , da je vlada zajebala !!!!
Sinoči sem gledal na HTV 1 njihovo odajo , odprto .
Za razliko od prejšnjih odaj ni bila politično usmerjena proti Sloveniji , sodelovali so trije strokovnjaki za mednarodno pomorsko in kopensko pravo , eden je upokojeni profesor pomor. prava , ki je bil zaposlen na sodišču pomorskega prava v Bruslju , druga dva sta člana razmejitvene mešane komisije , ki se ukvarja z razmejitvijo med obema državama .
Moram reči , če je samo 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} resnice v pomorskih zakonih , ki jih je raztolmačil profesor , potem je Pahor zajebal .
Popolnoma logično je razložil , da Piranski zaliv v celoti ne more pripadati Slo. in tudi nikjer v svetu ni primera kjer bi dve državi delil zaliv , da bi ta pripadal zgolj eni , meja gre vedno po sredini .
Sicer , če pametno razmisliš bo kar držalo , zaliv zahtevamo v celoti , ali to pomeni , da ko stojiš na Hrvaški strani obale si na Hrvaškem , ko stopiš v morje si pa v Sloveniji ????
Slovenija zahteva stanje na 25.6.91. , ampak takratna meja med republikama je bila Dragonja in to smo s podpisom dokumentov priznali , problem je , da nam to sedaj ne odgovarja , zaradi tega se na vse kriplje otepamo arbitraže .
Profesor je pojasnil , načelo pravičnosti : ki pa se do sedaj ni uporabljal , ga pa mednarodni pomorski zakon dopušča .
Samo pri tem načelu je en problem , no vsaj za nas bo sigurno , načelo lahko Hrvaška upošteva in prizna ampak je popolnoma odvisno od nje , mednarodno sodišče jo v to ne more zakonsko prisiliti , pri tem načelu je zelo pomembno , kako se državi razumeta in v kakšnih odnosih sta , glede na to , da nismo ravno v rožnatih odnosih , težko verjamem , da bo Hrvaška to načelo Sloveniji priznala .
Kot sem rekel , če je samo 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} res , kar so raztolmačili , potem nas čaka velika mednarodna sramota !!!!
Bojim se , da bo tole kar držalo , saj ni nobene logike , da Pahor isti dan , ko smo Hr. dali rdečo luč , prosi Sanaderja za sestanek .
Pa ne sedaj pljuvat po meni , napisal sem zgolj gola dejstva , ki so jih pokazali in raztolmačili .
Se strinjam. Povsem očitno je da nam je preostala samo propaganda. Vsi se samo trudijo narod prepričat, a zaman. Če skočiš na glavo v suh bazen, je vseeno a ti ploskajo ali ne. In to je Pahor naredil, Janša mu pa ploska. V to jih pa prisilila javnost. Svetilnik, Boss, in 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ostalih somišljenikov.