SLO nacionalna jed.
Cicvara je koruzna moka s sirom in kajmakom, moraš imeti pravo grobo mleto koruzno moko, če je nimam, mešam navadno koruzno moko in instant polento. V širšo posodo daš vodo, mleko, mast in kajmak, lahko tudi beli sir, zavreš, vmešaš moko in kuhaš toliko, da se maščoba razpusti in priplava na vrh. Kalorična bomba :))
Postrežeš samostojno, s kepico kajmaka ali sira in paradižnikovo solato. Noro dobro!
[/quote]
Thanks, tudi za recept
Nacionalna jed?ne obstaja…obstajajo zgolj jedi znacilne za posamezno podrocje…kot je gibanica prekmurska…mezerli ,kvoci itd ..koroski…itd…tako kot sarma ni srpska jed alu pasulj…drzi tudi da so vse te jedi prispevali revnejsi a delovni sloji te druzbe…in drzi tudi da take jedi najdes tudi v avstriji ceski slovaski…govoriti o nacionalnih jedeh je idiotizem..vsaj zame…in na sreco nimxmo teh ptedrano dragih restavracij ki se kitiji z michelinovim zvezdam ker dibro tam jedel ne bos….ce hoces dobro jesti v slo je najboljsa izbira kak kmecki turizem…odlicna hrana za pameten denar
Sori, no, ampak kako naj jaz, ki sem vzgajana s sarmami, baklavami, cicvarami in podobnim, gojim slovensko tradicionalno kulturo prehrane?
Kdo bi mne tega lahko naučil????
Za Slovence se “prekleta Čefurka”…
Jasno, da potem furam svoje in ko dobimo kdaj goste na kosilo, skuham tisto, kar znam dobro skuhat in se ne foliram z žganci, ki jih ne znam narediti!
Potica se pa peče tudi drugod in ji rečejo “štrudla”, prekmurska gibanica je tudi po krajih bivše Juge znana kot “zagorska” in jo znajo tudi veliko južneje narediti zelo dobro.
Glede te kulinarike, vse je odvisno samo od tega, kaj rad ješ in koliko se sam potrudiš s kuharijo!
Moja lazanja je tako dobra, da se lahko Italijani skrijejo, a nisem I od Italijanke, sarme moje tašče so vrhunske, za M zvezdice, pa nima kapljice južne krvi, najboljšo potico sem jedla pri prijateljici Italijanki (mi je dala tudi recept, tako da zdaj naredim super potico)…
Od slovenskih, sem pa mojstrica za metvž, repo in pečenice, to se pozimi obiski kar sami naročajo na kosilo, a nimam kapljice slovenske krvi!
[/quote]
Rečem samo “dobra mrha”. Bravo, punce. Vaša kuhinja je itak za prste polizat. Ste mojstrice, ni kaj. Bodite ponosne na svoje korenine in znanje z vso ljubeznijo prenešeno od babic.
Žgance skuhat pa ni noben problem, le enkrat moraš videti. So pa enkratni, tako, kot vaša kuha.
Prosi kakšno, da ti pokaže. Veliko veselja s kuho, našo in vašo. Mmmm, njami!
Mišelin bi si prste polizal, če bi hodil po naših planšarijah. Bi se mu trebušček smejal.
V Tržiču imamo mojstre, ki delajo štruklje, preko 20 vrst. Te povabim, pridi na Detelco. Mogoče se z lastniki zmeniš še za masovnek.
[/quote]
Zato imamo toliko mišelinovih restavracij pri nas. Gugli koliko jih imamo in katere so. Boš presenečen.
97% slovenskih “nacionalnih” jedi, ki ste jih našteli imajo dnevno na krožnikih v Avstriji, Nemčiji, na Češkem in Slovaškem.
Slovenske jedi že pozabljene so točomoč, rakova moč, jedi, ki so jih kuhali iz starih ( že izumrlih) sort jabolk, hrušk, ki so rasle na Slovenskem in številnih zelišč, ki so jih iztrebili…..
Zato imamo toliko mišelinovih restavracij pri nas. Gugli koliko jih imamo in katere so. Boš presenečen.
[/quote]
Ne rabim, vem, kje so. Zvezdice najdem po občutku, oziroma moj želodec. Pripne jo le kuhar/ca, ki kuha z ljubeznijo.
Če ne razumeš poante, ter res ješ le tam, kjer ti narekujejo neke zvezde, ti bogpomagaj. Vedno so talali “zvezdice” ljudje sami, od tovornjakarjev, do tistih s harmoniko.
Včasih so bili furmani, s privezanimi vpregami pred dobro oštarijo, danes pa se je treba potruditi včasih tudi peš, vendar jekleni konjički potrjujejo.
Kar se tiče mišelinovih zvezdic, jih tudi vzamejo nazaj.
Pri nas pa pomeni slabo kuhinjo prazna gostilna.
Mišelinu pa vseeno želim, kot marsikomu drugemu, da še za časa življenja poskusi masovnek. Tebi tudi, kje v višavah, s prelepim razgledom z naših vršacev, dober tek!
Vsekakor je to goveja juha, dunajski zrezek, pražen krompir ter solata iz domačega vrta. Morda bo kdo rekel, da to ni slovensko, vendar če se ob takšnem kosilu vrti še prava slovenska domača narodna glasba in sledijo pogovori o liku in delu gospoda Janeza Janše, je kot celota edinstvena posebnost pravih in zavednih slovenskih domoljubov.
dunajski zrezek je pohana svinjina, to jedo po celem svetu!!!!!!!!!1
Ijj sploh ni Slovenc, je podtaknjen v politiko, da maže oči takim, ki ne vidijo trojanskega konja. Stara in preverjena taktika. Sicer ne verjamem, da resno misliš, da le spinaš.
Dunajski zrezek je slovenski, kot je njega dni bil sam Dunaj. Do okupacije habsburške mafije.
[/quote]
Nad krvavicami tujci niso navdušeni, imajo jih sami tako Angleži, kot Nemci.
Potico imajo enako, le pod drugim imenom.
Tenstan krompir, kruhovem cmoke in štrudel imajo Nemci prav tako. Servirajo ga z vanili omako in izpade še boljši.
Od masovnka ne bo nihče padel dol, tudi jaz nisem.
Kar nam ostane, kot naša posebnost so gibanica, sirovi in ajdovi štruklji, potratna potica, idrijski žlikrofi, kranjske klobase, rajželc, primorska jota.