Slovenci – mansarderji
martincek99o, 05.03.2023 ob 09:13
pajade554, 05.03.2023 ob 08:23
A zakaj? Zato, ker mi nismo razviti zahod, kjer bi mladi zaposleni dobili poceni neprofitno stanovanje kot v Avstriji, Nemčiji, Italiji…in ker naši vladniki že 30 let ne vlagajo ničesar v pozidavo neprofitnih stanovanj za mlade. Tisti denar, ki so ga dobili od Jazbinška, je šel v privat žepe namesto da bi z njim ustvarili državni sklad, ki bi ves denar porabil za zidavo novih neprofitnih stanovanj. Naša mladina je tako prepuščena samim sebi na trgu predragih stanovanj in sedaj niti kredita večina ne more dobiti ali pa je tako zasoljen, da te vse mine. Ker smo balkan. Zato!
bla bla pa v kerem fantazijskem svetu ti zivis?
A v nemciji avstriji itd..kr talajo neka neprofitna stanovanja okol??
Narod dela ce treba 2 sihta in si placaju najemnino… in ne jokcajo okol..
Beri, budala, in se uči:
V Avstriji so netržna stanovanja ali subvencije za najemnine dosegljive širokemu krogu prebivalstva z različnimi oblikami najemnin. S »stanovanji za omejen profit«, kakor jih imenujejo Avstrijci, se ukvarjajo stanovanjska podjetja in stanovanjska združenja, ki so lahko v lasti države, zveznih dežel, občin, zadrug, sindikatov, političnih strank, posameznikov, podjetij, bank, dobrodelnih organizacij itd. Lastniki stanovanj »za omejen profit« ne smejo biti gradbene firme. Poimenovanje »stanovanja za omejen profit« izhaja iz avstrijske zakonodaje, ki posebej opredeljuje netržna stanovanja. Lastništvo, upravljanje in financiranje stanovanj za omejen profit ureja poseben zakon (Wohnungsgemeinnützigkeitsgesetz). Lastniki od takšnih stanovanj lahko dobivajo dobiček (najemnine, v določenih primerih tudi kupnine), vendar morajo veliko večino tega dobička ponovno investirati ali v vzdrževanje in prenovo obstoječih stanovanj ali pa v gradnjo novih. Lastniki si lahko med seboj razdelijo zgolj 2 % vsega dobička.
Skoraj petdeset odstotkov Dunajčanov živi v neprofitnih stanovanjih (ta odstotek je še višji v Linzu in sicer 54 %). Leta 2011 je bilo okoli 136,000 dunajskih stanovanj v lasti stanovanjskih zadrug, še dodatnih 220,000 pa v lasti občine.
Povprečna najemnina za stanovanje na povprečni lokaciji na Dunaju s 75 kvadratnimi metri uporabne površine znaša 414 evrov, za občinsko stanovanje je ta v višini 313 evrov, tržna pa 500 evrov. Za primerjavo, 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani stane okoli 950 € na mesec. Za neprofitno stanovanje oz. subvencioniranje najemnine lahko zaprosi vsakdo, ki ima na Dunaju vsaj 2 leti prijavljeno stalno prebivališče, njegova neto plača pa ne sme presegati 3000 €. Osebe oz. družine na neprofitno stanovanje čakajo približno 2 leti.
Je zdaj jasno al še ne? Fantazijski svet je to v tvoji balkanski betici.
Verjetno zivijo doma ker si svoje nepremicnine ne morejo privoscit, njihovi starsi imajo pa samo eno nepremicnino in edino tako jim lahko pomagajo. Saj je logicno, nekje moras ziveti. Mene tuji ljudje ne zanimajo, vsak zivi svoje zivljenje. Hvala bogu imava vec nepremicnin in tega problema pri nas ni. V druge se pa ne vtikam.
pajade554, 05.03.2023 ob 09:30
Beri, budala, in se uči:
V Avstriji so netržna stanovanja ali subvencije za najemnine dosegljive širokemu krogu prebivalstva z različnimi oblikami najemnin. S »stanovanji za omejen profit«, kakor jih imenujejo Avstrijci, se ukvarjajo stanovanjska podjetja in stanovanjska združenja, ki so lahko v lasti države, zveznih dežel, občin, zadrug, sindikatov, političnih strank, posameznikov, podjetij, bank, dobrodelnih organizacij itd. Lastniki stanovanj »za omejen profit« ne smejo biti gradbene firme. Poimenovanje »stanovanja za omejen profit« izhaja iz avstrijske zakonodaje, ki posebej opredeljuje netržna stanovanja. Lastništvo, upravljanje in financiranje stanovanj za omejen profit ureja poseben zakon (Wohnungsgemeinnützigkeitsgesetz). Lastniki od takšnih stanovanj lahko dobivajo dobiček (najemnine, v določenih primerih tudi kupnine), vendar morajo veliko večino tega dobička ponovno investirati ali v vzdrževanje in prenovo obstoječih stanovanj ali pa v gradnjo novih. Lastniki si lahko med seboj razdelijo zgolj 2 % vsega dobička.
Skoraj petdeset odstotkov Dunajčanov živi v neprofitnih stanovanjih (ta odstotek je še višji v Linzu in sicer 54 %). Leta 2011 je bilo okoli 136,000 dunajskih stanovanj v lasti stanovanjskih zadrug, še dodatnih 220,000 pa v lasti občine.
Povprečna najemnina za stanovanje na povprečni lokaciji na Dunaju s 75 kvadratnimi metri uporabne površine znaša 414 evrov, za občinsko stanovanje je ta v višini 313 evrov, tržna pa 500 evrov. Za primerjavo, 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani stane okoli 950 € na mesec. Za neprofitno stanovanje oz. subvencioniranje najemnine lahko zaprosi vsakdo, ki ima na Dunaju vsaj 2 leti prijavljeno stalno prebivališče, njegova neto plača pa ne sme presegati 3000 €. Osebe oz. družine na neprofitno stanovanje čakajo približno 2 leti.
Je zdaj jasno al še ne? Fantazijski svet je to v tvoji balkanski betici.
ce se ze zalimo pol pa tako.. budala ta je naredil ker te podpira da doma zivis.
Ker ce bi te steral od doma bi do sedaj ze bil samostojen,porocen/a z otrocim kjer bi partner gledal na tebe kot samostojno osebo..in ne maminega otrocicka pri 40…
Ce se ze primerjas z avstrijo, primerjas potem tudi delovne navade ? Bog ne daj da bi kdo v Slo delu sobote in se odrekel praznovanja rojstnem dnevu, rostiljanju ali pa poleti morju…
martincek99o, 05.03.2023 ob 09:47
ce se ze zalimo pol pa tako.. budala ta je naredil ker te podpira da doma zivis.
Ker ce bi te steral od doma bi do sedaj ze bil samostojen,porocen/a z otrocim kjer bi partner gledal na tebe kot samostojno osebo..in ne maminega otrocicka pri 40…
Ce se ze primerjas z avstrijo, primerjas potem tudi delovne navade ? Bog ne daj da bi kdo v Slo delu sobote in se odrekel praznovanja rojstnem dnevu, rostiljanju ali pa poleti morju…
Aha, zdaj ko imaš črno na belem, kako je v tujini, pa začenjaš z novimi bedastočami o delovnih navadah.:) Lahko bi se zahvalil, da sem ti odstrl obzorja.
Toliko da veš, butelj, sem nekaj let pred penzijo in imam svojo nepremičnino, pa še eno poleg. Kljub temu sem za to, da mladi ljudje dobijo možnost poceni najema in da se ne zakreditirajo do penzije za enosobno luknjo. Nekaj, kar ni v tvojem intelektualnem dometu. Drugič se vsaj informiraj preden bluziš o fantazijskih svetovih. Da je za enega Balkanca svet, kjer gre mladina lahko takoj, ko se zaposli, na svoje in plačuje za najemnino trisobnega novega stanovanja (not je kopalnica in kuhinja) z vključenimi stroški toliko, kot pri nas plačajo najemniki za eno sobo (brez stroškov), fantazija, je pa itak za pričakovati.
Ampak človek bi pričakoval, da se boš vsaj zahvalil, če ti nekdo predoči stvari, o katerih pojma nisi imel.:))
pajade554, 05.03.2023 ob 10:17
Aha, zdaj ko imaš črno na belem, kako je v tujini, pa začenjaš z novimi bedastočami o delovnih navadah.:) Lahko bi se zahvalil, da sem ti odstrl obzorja.
Toliko da veš, butelj, sem nekaj let pred penzijo in imam svojo nepremičnino, pa še eno poleg. Kljub temu sem za to, da mladi ljudje dobijo možnost poceni najema in da se ne zakreditirajo do penzije za enosobno luknjo. Nekaj, kar ni v tvojem intelektualnem dometu. Drugič se vsaj informiraj preden bluziš o fantazijskih svetovih. Da je za enega Balkanca svet, kjer gre mladina lahko takoj, ko se zaposli, na svoje in plačuje za najemnino trisobnega novega stanovanja (not je kopalnica in kuhinja) z vključenimi stroški toliko, kot pri nas plačajo najemniki za eno sobo (brez stroškov), fantazija, je pa itak za pričakovati.
Ampak človek bi pričakoval, da se boš vsaj zahvalil, če ti nekdo predoči stvari, o katerih pojma nisi imel.:))
Vsa čast za potpljenje in razlago debilom in retardom. Jaz tega ne bi zmogla.
Haha ti si prisel do nepremicne samo zato ker si = zelo star. To pomeni da so bile place ze pred 10 letimi enako kot sedaj a nepremicnine 50% cenejse. Da me govorim o 20 let nazaj. In to je edini razlog da imas svojo nepremicnino, vrjetno si pa tudi ze kej poverbal da si lazje prisel do nje.
In sedaj ker nasprtujes temu kar sem napisal..to pomeni da imas svojo otroke mogoce tudo ze vnuke v isti hisi im si lazete da vam je super.. oz. Ali si pa njim kupil nepremicnino da se niso rabili pomatrat. Otroki so ti vrjetno podrejeni kljib njihovim 40 letim in jim lahko gospodaris.. kar seveda tebi ustreza. Prvic ko bodo dobili jajca in ti smeli recti besedo NE… bos videl dam sem vse pravilno napisal.
martincek99o, 05.03.2023 ob 11:11
Haha ti si prisel do nepremicne samo zato ker si = zelo star. To pomeni da so bile place ze pred 10 letimi enako kot sedaj a nepremicnine 50% cenejse. Da me govorim o 20 let nazaj. In to je edini razlog da imas svojo nepremicnino, vrjetno si pa tudi ze kej poverbal da si lazje prisel do nje.
In sedaj ker nasprtujes temu kar sem napisal..to pomeni da imas svojo otroke mogoce tudo ze vnuke v isti hisi im si lazete da vam je super.. oz. Ali si pa njim kupil nepremicnino da se niso rabili pomatrat. Otroki so ti vrjetno podrejeni kljib njihovim 40 letim in jim lahko gospodaris.. kar seveda tebi ustreza. Prvic ko bodo dobili jajca in ti smeli recti besedo NE… bos videl dam sem vse pravilno napisal.
Debilno, od kje si se vzelo ?
Ti še Avstrije od blizu nisi videlo, zato pa serješ debilizme.
Pa kaj ima veze, zakaj in kako je on prišel do nepremičnine v tej temi? Najprej ga napadeš, da je lenoba, ki bivakira pri starših, potem ga napadeš, da je starec, ki je na lahek način prišel do nepremičnine.
Kaj sploh hočeš? Razloženo ti je bilo, zakaj mladi danes bivajo pri starših v Sloveniji. Ker nimajo možnosti, tako kot v razviti tujini iti na svoje. Odgovor na tvoje vprašanje. In zdaj klobasaš naprej ker na to nimaš odgovora.
Zakaj pravzaprav ne bi sobivali v isti hiši?
Gre za medgeneracijsko pomoč in tudi to je pomembno, da se ne gradi vsevprek po obdelovalni, plodni zemlji.
Je pa res, da tako sobivanje potrebuje investicijo v dobro zvočno izolacijo in ločen vhod.
Pa sporazum se mora skleniti, da bo medsebojno spoštovanje na visokem nivoju.
Od malo pred polnoletnostjo živim sama, ker druge možnosti nimam. Imam 7. stopnjo izobrazbe, sem res zelo iznajdljiva, pa ne mislim, da je sramotno živeti v mansardi, če so stanovanja 200k eur 20 m2. Ti pa dam prav, da je treba najt v življenju nek balans med delom in užitkom, zame tu ni pretiranih količin alkohola in hedonizma.
zakaj ne bi, 05.03.2023 ob 12:48
Zakaj pravzaprav ne bi sobivali v isti hiši?
Gre za medgeneracijsko pomoč in tudi to je pomembno, da se ne gradi vsevprek po obdelovalni, plodni zemlji.
Je pa res, da tako sobivanje potrebuje investicijo v dobro zvočno izolacijo in ločen vhod.
Pa sporazum se mora skleniti, da bo medsebojno spoštovanje na visokem nivoju.
Načeloma bi bilo medgeneracijsko bivanje odlična rešitev za vse, saj bi pomagali drug drugemu. A v praksi se v 90 % ne obnese. Navzven morda še, a marsikdaj se nekdo močno prilagaja in ga to žre, ker ne more pokazati. S tem bi lahko ohranili tudi več plodne zemlje. Sama se skupnega bivanja ne bi šla, pa sem se s taščo in tastom odlično razumela, ju imela rada, tudi mož enako z mojima. V odličnih odnosih smo tudi z mladimi, a skupnega bivanja v hiši si ne predstavljam, čeprav vem, da bi se vsi trudili za sožitje. Mladi imajo radi zabave, jaz pa že mir. Naj torej uživajo v druženju na vrtu, nima smisla, da bi se zaradi mene dopovedovali temu. Saj bi stisnila zobe, bi se prilagodila, ampak zakaj, če vsak lahko živi kot mu paše na svojem.
V praksi pa ne, 05.03.2023 ob 13:34
Načeloma bi bilo medgeneracijsko bivanje odlična rešitev za vse, saj bi pomagali drug drugemu. A v praksi se v 90 % ne obnese. Navzven morda še, a marsikdaj se nekdo močno prilagaja in ga to žre, ker ne more pokazati. S tem bi lahko ohranili tudi več plodne zemlje. Sama se skupnega bivanja ne bi šla, pa sem se s taščo in tastom odlično razumela, ju imela rada, tudi mož enako z mojima. V odličnih odnosih smo tudi z mladimi, a skupnega bivanja v hiši si ne predstavljam, čeprav vem, da bi se vsi trudili za sožitje. Mladi imajo radi zabave, jaz pa že mir. Naj torej uživajo v druženju na vrtu, nima smisla, da bi se zaradi mene dopovedovali temu. Saj bi stisnila zobe, bi se prilagodila, ampak zakaj, če vsak lahko živi kot mu paše na svojem.
Saj ne gre za to, da bi se nekdo iz same radosti odločil za bivanje s starši v isti hiši. To je v 95% odločitev, ker ni denarja za kaj drugega. In če ni denarja, se nimaš kaj odločat, ali bi ostal pri starših ali šel na svoje. Če ne dobiš kredita, nisi kreditno sposoben ali dobiš kvečjemu garsonjero za to, kar imaš, pa še takrat se moraš do grla zakreditirat, ti je bivanje pri starših v mansardi izhod v sili. To je vse. Kako naj gresta pri teh cenah v Sloveniji v najem dva (po možnosti otrok na poti) s povprečnimi plačami ali celo z minimalci? Ni računice.
V Avstriji lahko za ta cenejša stanovanja kandidirate šele, ko tam stalno živite nekaj let. Do takrat boste pač morali plačevati standardno tržno najemnino, ki je na Dunaju 1-2 tisočaka za 2 sobno stanovanje. Vendar verjetno tudi poznate rek o “zastonj” kosilih. Razlika je seveda v davkih. V Munich-u, ki je samo 200 km oddaljen od Salzburga je povprečna plača neto plača višja za tisočaka. Pri povprečnem paru se teh 20 tisoč eur, ki jih imajo več na banki konec leta precej pozna…
Preden boste pisali o cenejših/neprofitnih stanovanjih v Nemčiji. To so tukaj socialna stanovanja, ki so namenjena revežen in v zadnjem času beguncem(Sirija, Afganistan in v zadnjem času Ukrajina.) Pozabite, da boste z povprečno plačo živeli v teh stanovanjih.
Mladi ljudje gredo v Nemčiji in Skandinavskih državah v so-bivanje z prijatelji/znanci. Ko se pri 30-tih poročijo naberejo za polog in davke in vzamejo 30. letni kredit…
martincek99o, 04.03.2023 ob 16:40
Zakaj slovenci 3 ali 4 generacije zivijo skupaj z svojimi v neobljovenih hisah iz leta 1980 ?
Zakaj vsi sam trenirate, rostiljate, hodite na rojstne dneve namest, da bi se lotili dodatnega dela im starsim al dedku renoviral vsaj okna ?
Dokler nebo javno izpostavljeno, da je doma do 40ga sramotno ziveti nebo nic iz Slovenije..oz bo vedno primankljaj delavcev.
Prav tako dodatno obdavčit neurejene hiše.
Hocete Eu – Usa life vendar duša je lena balkanska.
Govorim za večino..sveda ne za vse.
Se strinajte?
Kaj je zdaj, noben noče tvoje precenjene usrane luknje, potem pa se spuščaš na osebni nivo in žalitve. Ravno zato je treba upalit nepremičninski davek, da počisti s takimi družbenimi odpadki in paraziti kot si sam. Če bi ti moral zbrat 200 jurjev, ne bi se tle preseraval, če bi ti banke sploh dovolile, ker ti mora ostat 914 evrov na mesec.
Łukasz Pedalski245, 05.03.2023 ob 14:59
Kaj je zdaj, noben noče tvoje precenjene usrane luknje, potem pa se spuščaš na osebni nivo in žalitve. Ravno zato je treba upalit nepremičninski davek, da počisti s takimi družbenimi odpadki in paraziti kot si sam. Če bi ti moral zbrat 200 jurjev, ne bi se tle preseraval, če bi ti banke sploh dovolile, ker ti mora ostat 914 evrov na mesec.
Ti se kr tolaž majster 😅😅😅
Pejdi raje starsem zamenjat fasado al streho da ne zgleda kot v Ukrajini…
Za vse ostale.. ja resnica in realnost boli..
Vi bi radi oddelat 8ur in zivet v lastni hisi..ce pa vam to ne rata je pa pac drzava kriva zakaj vam neda in zato raje doma z 3ema gemeracijam zivite..to vam je edini izgovor..
Želje evropske a mentaliteta kot na balkanu.. prav tako delovne navade.
Poklicte kaksen drzavni urad polno neprofesonalizma.. ponavadi neznajo 2 sestavka odgovorit jasno… z mislima ze na kavici v Zvezdi.
Zato vam povem, da je bolje da greste cim prej ma svoje..tako boste imeli boljse rezmerje z partnerjem, bolj delovni, samostojni itd itd.
Z vidika ekonomičnosti je najbolje, da otrok ostane v hiši staršev. Seveda pod pogojem lastnega vhoda in ustrezne privatnosti. Vse to je dosegljivo.
Zaradi tega se ne izgubio delovne navade in samostojnost. kakšne so prednosti življenja v enotni nepremičnini:
– medgeneracijska solidarnost
– ekonomska stabilnost mladega para, ki ne rabi dajati prihrankov za predrage najemnine ali biti suženj banki 30 let in trepetati, da ne zboliš ali izgubiš službo
– prenehanje financiranje gradbene mafije
– ohranjanje zelenih površin, ki jih mestne oblasti za modre kuverte spreminjajo v zazidljiva zemljišča. Tipičen primer je stičišče Golovca in PST.
– manjše povpraševanje po najemnih stanovanjih in nižje najemnine za tiste, ki nujno potrebujejo najemniška stanovanja (študenti, blokovci, ločenci, delovni migranti…)
V ljubljanski regiji je vsaka tretja hiša napol prazna. Notri en ali dva starca, fasada neurejena, izolacija slaba. Žlahta pa komaj čaka dediščino in se že kregajo med seboj.
Torej, močno podpiram mansardarstvo. V večjih hišah pa mansarda niti ni potrebna. Celotno nadstropje je na voljo. Bolje poskrbeti in urediti hišo staršev, kot finančno podpirati gradbeno mafijo in parazitske banke.
martincek99o, 05.03.2023 ob 16:18
Ti se kr tolaž majster 😅😅😅
Pejdi raje starsem zamenjat fasado al streho da ne zgleda kot v Ukrajini…
Za vse ostale.. ja resnica in realnost boli..
Vi bi radi oddelat 8ur in zivet v lastni hisi..ce pa vam to ne rata je pa pac drzava kriva zakaj vam neda in zato raje doma z 3ema gemeracijam zivite..to vam je edini izgovor..
Želje evropske a mentaliteta kot na balkanu.. prav tako delovne navade.
Poklicte kaksen drzavni urad polno neprofesonalizma.. ponavadi neznajo 2 sestavka odgovorit jasno… z mislima ze na kavici v Zvezdi.
Zato vam povem, da je bolje da greste cim prej ma svoje..tako boste imeli boljse rezmerje z partnerjem, bolj delovni, samostojni itd itd.
Očitno tvoje stanovanje ki ga hočeš dajat v najem izgleda kot v Ukrajini. Pa ne tisto v Lvovu, ampak bolj tisto v Bahmutu. Kdo ti bo dajal 700€ za 20m2 luknjo polno ščurkov in kjer pušča povsod? Dobil si v darilo neko stanovanje, zdaj pa misliš da se lahko greš nekega landlorda, čeprav si opravilno nesposoben za to delo, kot si nesposoben za večino dela tako in tako. Raje ga prodaj in pusti to opravilo ljudem, ki se na to spoznajo. In se nehaj cmizdit, kako nočemo it na svoje pa take fore. Ravno iz tega principa niti ne nameravam iti na svoje, raje živim pri tastarih kot pa da podpiram take nesposobne delomrzneže, ki v življenju niso ustvarili nič produktivnega.
martincek99o, 04.03.2023 ob 17:21
Anonimnouw, 04.03.2023 ob 16:53
Te muči ker drugi imajo vsaj to ti pa ne? Kaj te boli kurac za druge
Hahaha sem te zadel a..resnica boli ja.
- Jaaa glih si zelim na mamini joski zivet pa v vlagi. Res uspel si..Malibu.
Sploh s slovensko pokojnino, res zaziraš mamine joške. Dejte mal gruntat. Mamin sinček pri 40-50 letih od mamine pokojnine nima veliko. Komentirate kot, da živite v dveh različnih svetovih. Svoboda se že pozna pri dojemanju stvari.
S ta starimi živet ima nek smisel samo na kakšnih kmetih. Logično je, da bo prevzemnik kmetije doma. Pa še tam se ta stari in ta mladi ne razumejo.
Povsod drugje pa je to strel v koleno. Generacije nedonošenčkov, invalidni osebki, ki se ne znajo in ne zmorejo postavit na lastne noge. Nosijo pa enak del krivde tako starši kot otroci. Eni se držijo do petdesetega leta mamine kikle, mamice pa jih ne znajo naučit leteti in odslovit iz gnezda.
Tudi v Avstriji ni vse rožnato. Na podeželju živijo tudi po tri generacije na eni domačiji. Hiše so res ogromne, štale tudi. Ni smučarskega kraja na avstrijskem koroškem in tirolskem, da nisem še bil tam. Kjerkoli sem prenočeval, sem opazil, da skupaj biva več generacij, pa imajo plac še za tujce, ki jim oddajajo apartmaje. Že na booking strani izveš kdo bo tvoj gostitelj, lepo nasmejane generacije pred hišo. Samo tam ni toliko foušije kot pri nas in tudi soseda ne briga kaj počnejo.
Letos sem tako imel apartma nasproti najmlajše generacije. Vsako jutro smo se pozdravili, saj je bil hodnik skupen. Apartma se oddaja celo leto in je tudi zaseden. Se pravi imaš 52 različnih gostov za sobivanje v isti hiši. Pa jih nič ne moti.
to je invalidno, 05.03.2023 ob 18:40
S ta starimi živet ima nek smisel samo na kakšnih kmetih. Logično je, da bo prevzemnik kmetije doma. Pa še tam se ta stari in ta mladi ne razumejo.
Povsod drugje pa je to strel v koleno. Generacije nedonošenčkov, invalidni osebki, ki se ne znajo in ne zmorejo postavit na lastne noge. Nosijo pa enak del krivde tako starši kot otroci. Eni se držijo do petdesetega leta mamine kikle, mamice pa jih ne znajo naučit leteti in odslovit iz gnezda.
Torej vsakdo, ki mu po obroku kredita (ki je mimogrede tam 500-600 evrov) ne ostane 914 evrov je invalid??? Po tej izjavi se lepo vidi, kdo je invalid in sicer mentalni.