Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Slovenija je največje morišče po 2.svetovni vojni

Slovenija je največje morišče po 2.svetovni vojni

Čestitam, zelo si se potrudila. Stvar je samo v tem, da so z Dolomitsko izjavo ukinili večstrankarski sistem in tudi formalno prevzeli nadzor nad NOB in revolucijo,ki so jo izvajali, tudi priznali. KPS je imela vodilno vlogo v OF in s tem so se vsa desetletja hvalili in pisali v vse mogoče dokumente. In od prvega dne govorijo, da je šlo za revolucijo. Zato lahko brez težav in popolnoma mirne vesti rečeva, da je KPS od prvega dne organizirala in vodila odpor za kar ji vsa čast. Kako pa je to izvajala je pa stvar diskusije, ki še dolgo časa ne bo končana.

@ninej
torej kdo je koga pobijal leta 1941, ponovno sprašujem?
…………………………………………………..

Do ustanovitve VOS-a v avgustu 1941 so bile za poboje odgovorne različne partizanske skupine, posamezni člani OF, SKOJ-evci…..od ustanovitve VOS-a pa VOS
julij 1941: bomba v stanovanje Joška Pehanija
8. avgusta Marjan Jagodič-ustreljen
29.september: Alojz NOtar
4.december: Fanouš Emmer
11.december Vinko Vrankar
17.december:Marija Šlegelj
18.december:Ivan Šlegelj…..samo nekaj imen iz leta 1941 in še ti v LJubljani

leta 1942, v Ljubljani, zopet samo nekaj imen:
20. februar: Avgust Praprotnik
16. marec: Franček Župec
18.marec: Jaroslav Kikelj
26.maj: Lambert Ehrlich, Viktor Rojc, Ivo Peršuh
junij: atentat z bombo v restavraciji Italia (umrla je Ariella Rea)
25. avgust Fortunat Majdič
8.oktober Kazimir Kukovič
13. oktober: Ban dr. Marko Natlačen

samo nekaj od pobitih ali ranjenih v napadih.
Kot zanimivost…..niti ena sam pomembnejša osebnost okupatorske oblasti ni bila ubita…

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

rada bi podkrepitev, čeprav ne dvomim, ker so na začetku delali v ilegali in se posluževali tudi terorističnih napadov, vendar ne samo komunisti.

upam , da mi pripneš link.

Ni linka, lahko pa navedem vir: Dr Tamara Griesser Pečar, Razdvojeni narod
Za vsa imena in datume so v knjigi tudi viri.

S tem kar si sedaj napisala pa si v bistvu odgovorila sama sebi na zastavljeno vprašanje.
Če imaš podatke za napade in atentate v Ljubljani, ki niso bili izvedeni s strani Vos-a ali katere od OF frakcij prosim, da objaviš podatek.

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

nisem imela v mislih nič drugega kot NOB, vendar pa je tema tekla o komunistih, če si jo prebral veš zakaj se gre, vsega pa oni res niso bili krivi, ustanoviteljev OF je bilo več, sem že zgoraj vse napisala in leta 1941 je še ni vodila KPS.

nikoli nisem dvomila o ilegali NOB, saj so nas ne boš verjel o tem učili že v osnovni šoli, o podzemnem delovanju OF, še oponašali smo jih, a ti ne.

Sem jo prebrala ja. Prebrala pa sem tudi še kakšen arhivski dokument, ki malček osvetli nastanek PIF, OF, predpise na osnovi katerih so se izvajali izvensodni poboji, atentati, korespodenco med Kardeljem in Kidričevo…marsikaj sem prebrala, ne samo zgodovinski učbenik v OŠ.
To o ilegali vrjamem, da nisi dvomila.
Ne, mi se nismo igrali ilegalcev. No ja, mogoče edin takrat ko smo v kraju imeli akcije NNNP.

ne boj se, tudi jaz sem marsikaj prebrala, je pa zanimivo, kako se od čtiva do čtiva razlikuje, odvisno kateri strani je avtor naklonjen.Resnica je nekje vmes.

v kateri vojni in po njej ni izvensodnih pobojev antentatov itd., še brez vojn so, kaj šele med in po.

seveda nisem dvomila, nekako so morali začeti.

hja če se niste igrali ilegalcev pa pisali na listke OF in gfledali nanizanko Odpisani( ki mimogrede prikazuje ilegalno delovanje NOB) si verjetno mlajše generacije. Ker drugače ne bi sodelovala pri pouku in delala domačih nalog.

POglej ninej, če je oseba A napisala osebi B naj likvidira osebo C in to podpisala, oseba B nato ubije osebo C, po možnosti osebi A še pošlje poročilo o opravljeni likvidaciji,je to zame neizpodbiten dokaz. Avtor tukaj ne igra nobene vloge.Vedno več je avtorjev, ki si upojo dejansko objaviti izvirne dokumente (kolikor jih je pač še ostalo).

Ne nisem mlajše generacije. Hm…pri pouku sem sodelovala,domačenaloge delala, vendar se nekako ne spomnim, da bi igranje ilegalcev in gledanje nanizanke Odpisani spadalo med domače naloge:)

glej, daj mi povej kaj hočeš z tem povedat, ali sem morda rekla da ne verjamem, seveda so v okviru OF delali marsikaj, kar je vneslo strah med ljudi, no vsaj tiste, ki so kakorkoli bili povezani z okupatorjem.

pozabljaš pa da je v tej knjigi, ki si jo omenila ,opisana na drugi strani
teroristočna organizacija Črna roka, ki je na veliko pobijala simpatizerje OF in kasneje kar vse vojskajoče se strani celo SS, da ne govorim o vaških stražah, ki so kasneje združene v Domobrance , njihove prisege okupatorju pred bogom, ravno tako opisuje, kaj so počele te strani, njihove napake, ki pa jih ti ne navajaš. Tega pa ne maram, če je knjiga kolikor toliko objektivna, bodi tudi ti, ja.

ne Odpisane smo sami radi gledali, v šoli pa smo vedno na praznik OF delali letake in zastavice, ki smo jih potem rastrosili po tleh in dvoriščih ljudi, seveda v ilegali.

Tvoje vprašanje je bil: kdo je pobijal in koga je pobijal v letu 1941.Dala sem podatek oz. ti odgovorila.
Sedaj trdiš, da sem zaradi odgovora neverodostojna, pa čeprav gre za verodostojne podatke.

a sem kje rekla da ti ne verjamem in da so podatki neverodostojni ,al kako. To sem ti že v prvem odgovoru povedala, kaj bi torej rada. Kr neki, omenila si knjigo, ki je ena redkih, ki dokaj objektivno prikazuje drugo svetovno vojna na Slovenskih tleh, in so opisane napake vseh vpletenih, na to sem te samo opozorila, da ne jemlji iz knjige samo tega kar ti trenutno paše. ( pa čeprav se niti ne spomnim, da bi v knjigi prebrala poimensko objavljene žrtve opremljene z datumi, no ja ampak tudi to možnost dopuščam, bom jo pa še enkrat vzela v roke)

torej kaj bi rada? Tudi ti naredila domobrance za narodne heroje, pa čeprav so prisegli okupatorju in to na njegov rojstni dan in so bili plačani s strani njega, tudi to piše v knjigi, pa še ogromno zanimivega in prvič slišanega.

Prosim, sebi na ljubi preveri, kdaj je bila ta pridega. In potem še enkrat preberi ves ta tekst, da boš ponovno ugledala letnico začetka izvensodnih likvidacij.

Torej, zakaj so že partizanske skupine pobijale civiliste DOLGO DOLGO pred to nesrečno prisego?

Ej halo……dej zadihaj mal no.

@ninej
:
Tega pa ne maram, če je knjiga kolikor toliko objektivna, bodi tudi ti, ja.

……………….

Sprašuješ nekaj, želiš pa slišat neki drugega…
A sm kje omenjala domobrance mogoč?

p.s.:
Pa si zihr, da si knjigo sploh dobro prebrala?

Prosim, sebi na ljubi preveri, kdaj je bila ta pridega. In potem še enkrat preberi ves ta tekst, da boš ponovno ugledala letnico začetka izvensodnih likvidacij.

Torej, zakaj so že partizanske skupine pobijale civiliste DOLGO DOLGO pred to nesrečno prisego?[/quote]

Ljubljanski domobraranci so prisegli na Hitlerjev rojstbi dan 20. aprila 1944.IN druič mačo pred koncem vojne 30. januarja 1945. Smešno.

zakaj so partizani pobijali domobrance, veva pa oba, in ne mislim več trošiti energije za te narodne heroje.

Wildwind, bom jo še enkrat, ker sem po tvojem veliko izpustila, zna bit.

Je pa treba priznati, da so bili možbeseda držali zaobljubo. Obljubili so, da bodo za Hitlerja dali življenje, in obljubo so tud držali. Ne vem kaj zdej nekateri druge krivijo za to.

Ninej, ampak na moje ključno vprašanje pa nisi odgovorila.

Zakaj so torej partizani pobijali civiliste DOLGO DOLGO pred to nesrečno prisego? Zakaj že?

vprašal si me zakaj je pobijala KPJ in ne partizani, ne moreš optoževati vseh partizanov, ki nikoli niso bili komunisti, in še enkrat teh je bilo med partizani izredno malo in ne moreš obtoževati samo komunistov, ker je OB vodilo več skupin.

šele v zadnjem postu si spremenil vprašanje in dejal partizanske skupine.

sem že nekjkrat odgovorila sicer ne v tej temi, pobijali so sovražnike, ki so sodelovali tako ali drugače z okupatorjem, najprej Italjani potem Nemci, najprej so delali za Italjane, šele po kapitulaciji pa za nemce. Ne trdim, da je padla tudi kakšna civilna žrtev v vsaki vojni jih je več kot vojakov.

Zato, ker so ti civilisti sodelovali z okupatorjem, ki je sklenil izbrisat slovenski narod. In ker so ti civilisti izdajali zavedne slovence okupatorju, ki jih je pobil ali strpal v taborišča.
Spiski za internacijo so bili narejeni še pred kakšnimi poboji. Zakaj že?

Zato, ker so ti civilisti sodelovali z okupatorjem, ki je sklenil izbrisat slovenski narod. [/quote]
1.) Kakšen okupator pa je bil v tej deželi recimo leta 1939?

2.) Bojim se, da ti odgovor na vprašanje, kdo je zares zbrisal cca. 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovenskega naroda, ne bo najbolj všeč…

….pa v tej deželi recimo leta 1945,46,47….

Desnica hoče kriminalizirati NOB. …. (Tudi tukaj na P.F. je tako.)

Ko se je začela vojna, je bilo v Sloveniji v KP včlanjenih 1000 članov.

Malo zgodovine, ki jo niste doživeli, je v spodnjem linku.
Zanimivo branje.

Škof Gregorij Rožman – 25. maja 1941 v stolnici svetega Nikolaja daruje slovesno božjo službo za fašistične zmage na Balkanu.
In še in še, je v tem linku.

http://www.indirekt.si/intervju/72541/

Težko je reči medsebojnemu kimanju enokoprepričanih kvaliteten intervju.

Me pa zanima, zakaj “neodvisna” novinarja nista vprašala Stanovnika, recimo kaj meni o korespondenco med zakoncema Kidrič in ostalim, ki sta dajala navodila, kako je treba klati, pobijati in mučiti CIVILISTE.

Ne PRABABI, tega nismo doživeli, zato pa beremo, beremo in beremo.

Zato, ker so ti civilisti sodelovali z okupatorjem, ki je sklenil izbrisat slovenski narod. [/quote]
1.) Kakšen okupator pa je bil v tej deželi recimo leta 1939?

2.) Bojim se, da ti odgovor na vprašanje, kdo je zares zbrisal cca. 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovenskega naroda, ne bo najbolj všeč…[/quote]

1.) okupirana je bila primorska, kakšnih političnih umorov s strani komunistov pa ni bilo, jih je bilo takrat komaj za vzorec. Spiski za internacijo so se pa res delali že pred vojno. Okupacija ni prišla nepričakovano, okupatorji so imeli simpatizerje v tej deželi že prej.

2.) žrtev na partizanski strani je bilo 3x več kot na dobobranski.

hja, benaflek govori o srbski okupaciji. Delno ima prav. Nek klerik je leta 1919 Slovenijo (kolikor je od nje po WWI ostalo) podaril srbski kroni. Ta je pozneje uvedla diktaturo na svojem celotnem ozemlju. V tridesetih letih pa se je razvilo zelo plodno sodelovanje tudi med ljubljansko škofijo in takratnimi oblastmi, predvsem na področju odstranjevanja političnih nasprotnikov in drugačemislečih. KA, ki jo je pri nas ustanovila škofija, je delovala po principu obveščevalne službe, ugotavljala politični utrip Slovencev in skrbno pripravljala sezname svobodno mislečih, ki jih je med okupacijo koristila tudi za ovajanje okupatorju.

Pa kaj vi pričakujete, da se bo v vojnih razmerah izdajalcem sodilo po demokratičnih načelih ali kako? Bi jim bilo treba še odvetnika plačat? Mimogrede, koliko pa se je dokazovala krivda tistim, ki so bili na podlagi ovajanja zaprti, internirani ali pobiti s strani okupatorja?

Večine imen na tem spisku sicer ne poznam. Nekatera pa so zelo zgovorna (Ehrlich, Natlačen). Predpostavljam pa, da ostali niso bili ubiti samo zato, ker bi po cele dneve le molili. Mimogrede, če bi na tem seznamu bila tudi Rupnik in Rožman, bi bilo precej manj žrtev med Slovenci.

New Report

Close