Slovenija umazana država
Zaradi kakovosti življenja Slovencev napram Dubajcem pritrjuje ninej naslovu teme.
ninej, bile so obljube “življenje brez davkov” tudi pri nas pa o tem ti nočeš nič vedeti. Nič za to, pa sedaj veš, da je bilo to goljufanje, zapeljevanje ljudi.
In dosti nazaj so bili sanjači, ki so sanjali o samostojni državi Sloveniji in te sanje prenesli na naslednje sanjače, ki so sanje uresničili.
In živijo tudi ubijalci sanj, ki ne dovolijo sanjati. Teh se je potrebno izogibati, ker izrečejo: “Danes so sanje dovoljene, jutri je nov dan.”
Življenje brez sanj, brez vizije je neuspešno. In tu smo, v večini. Morda je naslov kar pravi?
kaj pa ima vera pri tem, a????
hahaha, veliko bi jih šlo ,brez skrbi, pa nimamo šans če te res ne potrebujejo!:) A si si ogledal prospekte, no vsaj nekaj, poskušaj najti na netu še kaj drugega, naprimer o življenju njenih državljanov, a bo šlo???:)))[/quote]
Niej! spet si se izkazala! Si pač to kar si in nič drugega – eno navadno blebetalo!!
Za razliko od tebe in tebi podobnih blebetal, sem bil jaz že večkrat doli v Emiratih – pa ne kot turist, tako da zadeve poznam mnogo bolje kot ti iz prospektov.
V Emiratih je politični sistem – DIKTATURA.
Lahko se posmehuješ komur koli ampak tako je. Sicer pa tebi takšen sistem ustreza, saj se prav z nostalgijo spominjaš bivše SFRJ.
Glede “umazanosti” države pa ne vem kakšna merila imaš.
Da res je da Emiratčani živijo zelo dobro, ČE SO le LOJALNI svojemu vladarju. Na drugi strani pa imaš imigrante s katerimi delajo slabše kot s sužnji.
Korupcija je zelo raširjena če prištevamo k njej še razne dogovore “med brati” in podobne vrste nudenja uslug poleg denarnih podkupnin.
Naš kapitalizem, čez katerega tako bentiš je napram njihovemu socializem. Tvoj omiljeni JJ pa bi bil dol primeren kvečjemu za ministra za socialo, ker je “premehak”.
PS: Ninej! Zagotavljam ti da nimaš šans za Dubai ker takšne kot ti, tam doli definitivno ne potrebujejo. Mislim pa da bi vsaj sodeč po pisanju imela precej šans Boss, Mik in še kdo.[/quote]
če si bil ti kadarkoli v Dubaju sem bila jaz zihr že na marsu, vsaj po tvojem pisanju sodeč!!!:)))
poudaril si da delajo z tujimi delavci slabo, pozabil pa si povedati da ti delavci zaslužijo nad 500€ , kar pomeni za njih 10 plač ki bi jih dobili v svoji državi, če bi sploh dobili delo. Govorila sem pa o državljanih, malo se pozanimaj kako živijo ti!:)))
pa malo za primerjavo, koliko pri nas zaslužijo SLOVENSKI DRŽAVLJANI za težaško delo, da ne govorim o tujcij, pa od tega palčujejo še visoke davke, in naš sistem “kapitalizem” tako opevan in pravičen. Vladar v Dubaju pa poskrbi za svoje podanike pa praviš da izvaja diktaturo!
si kdaj govoril s kakšnim Dubajcem, očitno ne in govoriš na pamet, si kdaj zakorakal v mestna jedra Dubaja, kjer živijo državljani, si si ogledal nihove šole, vrtce, izobraževalne centre, si bil kdaj povabljen v dom Dubajca in spoznal kako zelo sproščeni so, hmmm le zakaj kaj praviš! (zakaj bi se ubadali z vodenjem države, če jim gre dobro)
en mal mem, Slovenija nikoli ne bo brez davkov, ker imamo premalo naravnega kapitala (ne moremo se primerjati z Dubajci, ki imajo bencun takorekoč zastonj, saj so imeli nafte na pretek in le njej se morajo zahvaliti za njihov velik razvoj in seveda veljaku, ki je to bogastvo želel deliti s svojimi ljudmi), bi se pa dalo veliko naredi z izkotriščanjem naravnih lepot ( Dubaj jih nima, zato jih sami ustvarjajo, ker vedo da bodo ostali brez nafte in želijo preusmeriti svoj kapital v drugo vejo zaslužka), Slovenci pojma nimamo kaj je turizem in bognedaj da bi se kak tujec sprehodil po naših gozdovih! Kako bi se ti onašal, ko bi nekdo želel zraven tvoje hiše postaviti manjši kapital in še posebaj če bi bil tujec!
sanje o samostojni državi, ki bo pravična za vse in smo jih sanjali pred osamosvojitvijo, pa so pokopali politiki (VSI od prvrga do zadnjega)in sedaj smo se zbudili!:)))
Ninej, Ninej ne moreš iz svoje kože :-))
Bil sem v Dubaju in to večkrat. Pa tudi v tistih predelih, ki jih ni na turističnih prospektih. V “stari” Satwi, ki jo kolikor spremljam stvari sedaj podirajo, ker bodo zgradili nov kompleks, pa tudi v Deiri (Blizu Bani-Yas squera) in še kje. In vem da je tam poleg blišča tudi beda, kajti delavci na gradbiščih ne dobivajo 500$ ampak 500Dh kar je 3,6 krat manj. Le zakaj so imeli potem toliko štrajkov l.2007, ko pa so 10x bolje plačani kot doma. Zato ker so tu življenski stroški precej višji kot v Pakistanu, Bangladešu in podobnih državah od koder prihajajo ti delavci.
Pa inflacija je bila v zadnjih letih dvoštevilčna z ekstremi na nekaterih področjih kot so najemnine stanovanj, kjer so bili skoki najemnin tudi 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in več.
Da, vem kako živijo “domorodci” in kaj si mislijo o svojem šejku. Vem pa tudi, da ni ravno priporočljivo biti preveč kritičen, če hočeš uživati blagostanje, ki ga nudi Mohamed.
To da v Dubaju ni diktature pa lahko trdi samo kakšno blebetalo tu na forumu. Saj nisem rekel, da imajo diktaturo stalinističnega tipa ali pa Kubo ali kaj temu podobnega, ampak je sistem, ki ga imajo v emiratih kljub vsemu še vedno diktatura.
Da pa ti dokažem kako govoriš na pamet pa samo tole.
Ali si TI “kdaj govoria s kakšnim Dubajcem, očitno ne in govoriš na pamet, si kdaj zakorakala v mestna jedra Dubaja, kjer živijo državljani, si si ogledala nihove šole, vrtce, izobraževalne centre, si bila kdaj povabljena v dom Dubajca in spoznala kako zelo sproščeni so” – citiram tvoje vprašanje na katerega pa očitno veš odgovor.
Drugače pa:
politično delovanje (stranke) je PREPOVEDANO
delavska združenja (sindikati) so PREPOVEDANA
državna religija je islam. Druge vere so dovoljene, vendar je PREPOVEDANO misionarstvo razen misionarstva za Islam.
vsa zakonodaja je napisana v prid kapitalu in ne ljudem – z izjemo “domorodcev”
družbena svoboda in tvoje pravice so omejene s “kasto” kateri kot expat pripadaš.
delavnik je 6 dnevni z neplačanimi nadurami – ni odmora za malico ni regresa ni plačila potnih stroškov ni ….
delavna viza je vezana na delodajalca-sponzorja zato ima tvoj delodajalec zelo veliko iskoriščevalsko moč
In kljub vsemu sem takoj za, če bi za nekaj let Mohamed “posodil” svojega sina Hamdana namesto naših janš, pahorjev, kresalk, golobičev in ostalih politikantov.
Predvsem pa bi v tem primeru iz tega foruma izginili blebetači, ki o vsem vedo vse – samo delati ne znajo.
pa ti veš koliko strokovnjakov sedajle iščejo in kakšne plače jim ponujajo, mah očitno ne, nekaj si povlekel iz neta in to je to, več ne veš in nimaš pojma, priznam tudi jaz vsega ne vem, vem pa da so njegovi podaniki zadovoljni in prav nihče še ni bil kaznovan zaradi nestrinjanja s poglavarjem, ker tudi nima bit zakaj, komu ne plačujejo malice, komu ne plačujejo prevoza, morda tistim ki jim to ni potrebno in ima vse odrganizirano v podjetju kjer dela, čaka ga stanovanje za katerega plačuje mizerno vsoto, vozi služben avto itd. ; no pa mi povej ker si tolikokrat obiskal Dubaj, kakšni avtomobili prevladujejo, kakšne so domače soseske, v kakšne šole hodijo otroci in kakšen režim v šolah tam velja, me zanima, kaj mi boš odgovoril, in ja kolikšna je povprečna plača Dubajca ali pa tujca z težko pridobljenim vizumom, ki ga sprejmejo medse, ajd da vidim, oa da vidiva kdo od naju je blebetalo.
aja, no povej, koliko stane bela tehnika, avtomobili, bencin, hrana, kozmetika, stanovanje, šola, izobraževanje, ajd da vidim, me prav zanima!!:)
Ninej! A sem ti stopil na žulj :-))))
Glej očitno si ti nekaj pobrala iz neta pa še tiste fancy turistične prospekte si preveč gledala.
Ja iščejo STROKOVNJAKE in plača je nemška plača x 4 + avto + vila + …. Samo to tudi 2x odslužiš.
Ampak tudi ti strokovnjaki nimajo 1/2 ure plačanih za malico in prevoza kot je to v naši delavski zakonodaji in tudi če komu ni kaj prav glede pogojev in zahtev dela gre s prvim avionom lepo domov.
In še vedno je na drugi strani množica slabo plačanih (vsaj za tamkajšne življenske stroške), ki skrbijo da se blišč ne razblini. Sem ti že prej napisal koliko dobijo fizikalci – mimogrede samo na gradbišču Burj Dubai jih dela preko 70.000.
Te pa ne vidiš kaj?? Najslabše plačana delavka v Muri ali pa fizikalec v Vegradu so mnogo na boljšem od teh “sužnjev”.
Večina od potrošnih dobrin, ki si jih omenila je cenejših kot pri nas, zato pa boš plačala mnogo več za storitve in stanovanje. Sem ravno pred par dnevi dobil “cenik” od vladne agencije za priporočene cene stanovanj – garsonjera v enem od sodobnih stanovanjskih kompleksov pride preko 900€/mesec. Toliko za začetek, da boš vedela – Ni vse zlato kar se sveti!!!
Glej na vsak način hočeš nekaj dokazovati, kako je pri nas vse slabo in narobe a žal si izbrala napačno primerjavo. Ne mešaj jabolk in hrušk!! Pri nas je marsikaj dobro in tudi marsikaj slabgo in ravno tako tudi v Dubaju. Samo s to razliko, da ima Mohamed absolutno moč vladanja in vizijo za razliko od naših politikantov, ki vidijo samo do naslednjih volitev in to jim je tudi edini interes.
Da bo pa tvoja mera polna pa kar govoriš nekaj na pamet, jaz pa razmere dovolj dobro poznam iz prve roke, zato bodi raje tiho.
PS: bencin je najdražji v emiratih od vseh držav regije
delovno vizo je pravzaprav zelo lahko dobiti, če si pripravljena delati tako poceni in zagnano kot “pakiji” ali pa če jim lahko ponudiš kaj več kot takole blebetanje po forumih
maš prov, ti jih poznaš iz prve roke jaz jih iz katere že???:)))nimam pojma, a bo v redu???:)
aja samo to še, tisti emigrantje al kako jih že ti imenuješ so delavci tujih družb ( ki pa roko na srce delajo še vedno v veliko boljših pogojih, kot bi v lastnih državah), ki tam delajo. Torej ti govoriš o njihovi bedi, jaz govorim o blagostanju DRŽAVLJANOV Dubaja.
sicer pa si ugotovil da nimam pojma in poznam Dubaj samo iz prospektov, jaz pa nimam nobene potrebe po dokazovanju nasprotnega nekomu ali nečemu!!!
aha, cene stanovanj, ki si jih ti dobil (če), so za tujce in ne veljajo za DTRŽAVLJANE, poglej si njihov zdravstveni sistem itd., sicer pa ja jaz nimam pojma ti veš vse in meni je prav!:)))
Emirát (arabsko imarah, množina imarat) je v arabskem okolju področje, ki ga ima v oblasti emir – visok plemič oziroma knez. Pomen besede se je v arabščini predrugačil do te mere, da lahko pomeni katerokoli upravno enoto države, s katero upravlja predstavnik vladajočega družbenega razreda.
Dubaj je eden od sedmih emiratov in mesto v Združenih arabskih emiratih. Po številu prebivalcev je največji med emirati, po površini pa je od njega večji Abu Dhabi. V preteklosti je večinski delež prihodkov emirata predstavljal izvoz nafte, odkar pa so zaloge pošle, se je Dubaj usmeril v poslovni in turistični sektor. Danes je eno najznamenitejših turističnih središč 21. stoletja, ki ga zaznamujejo ambiciozni gradbeni projekti. Od leta 1833 mu vlada dinastija Al Maktoum.
Državo sestavlja sedem emiratov: KAJ POMENI EMIRAT IMAŠ RAZLOŽENO ZGORAJ!!!
Abu Dabi,
Ajman,
Dubai,
Fujairah,
Ras al-Khaimah,
Sharjah in
Umm al-Qaiwain.
POGLEJ ŠE PODATKE DRŽAVE DUBAJ!!
http://sl.wikipedia.org/wiki/Predloga:Podatki_dr{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEave_Dubaj
Ninej kdo ima potrebo komu kaj dokazovati?
Glej prav ti si začela s tem, ko si Boss-u prav vehementno dokazovala kako nima pojma o Dubaju.
Sicer pa si ga sama navedla kot zgled “ciste” države, ki mimogrede sploh ni država, ampak samo njen del, čeprav si za dokazovanje nekega svojega prav izbrala nekaj o cemer NIMAŠ pojma. Pa še del populacije (državljani dubaja ;.))), ki si jih izbrala za mero, predstavlja samo 15-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} celotne tam živece populacije, torej je nekaj podobnega kot pri nas, ko tudi 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} populacije živi nadpovprecno dobro napram ostalim. Res trdni dokazi za tvoje trditve. No ker pa prav rada zagovarjaš tukajšne najslabše situirane sloje delavcev bi bilo prav, ce bi se sklicevala tudi na tamkaj živece “pakije” ne pa, da se skliciješ na tamkajšno elito proti katere ekvivalentu tu tako tolceš na forumu.
Da ti bo jasno: komentiral sem samo tvoje blebetanje zato, ker razmere poznam in vem o cem govorim – ti pa si spet po svoji navadi kar bluzila nekaj na pamet. Realna iskušnja je nekaj drugega kot par klikov in “fancy” prospekti.
Jaz ti cisto verjamem, da te daje zavist in zamera do nekaterih v Sloveniji, ki smo s svojim delom in sposobnostmi dosegli precej vec kot ti in tebi podobni. To so tvoje frustracije in z njimi opravi sama. Dejstvo je: ce bi samo 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} energije, casa in truda, ki ga ti potrošiš tu na forumu (in verjetno tudi sicer v realnem življenju) porabila za svojo osebno rast, bi imela vse in še vec po cemer sedaj tako zelo hrepeniš. Ne JJ ne Pahor ne “blontni” ti ne bodo omogocili vsega tega in projecirati krivdo za svoj lastni neuspeh na nekoga drugega so zmožni samo takšne propalice kot nekaj najvstrajnejših dopisovalcev na ta forum. Najlažje je nic narediti za sebe in potem obtoževati vse na okrog za svoj neuspeh. In to razni “luckarji” pa ubrisani pa “preveliki fantki” pa “srake” pa politikanti pa birokrati po javnih službah pa ostali delomrzneži zelo dobro znate.
Pojdite delat pa odprite svoje firme pa se dokažite na trgu pa da vidimo koliko ste res sposobni.
PS: A se ti sploh zavedaš, da ni teme na tem forumu v kateri ti ne bi sodelovala??? To pove vse!!!
hahaha, tebe pa zelo motim, me veseli, sem ti že zgoraj pobvedala, da nimam najmanjšega nemena niti potrebe, dokazovati nekomu ali nečemu, kaj je realnost v Dubaju, niti ne kaj počnem, kako živim in koko sem zadovoljna s svojim statusom!
če misliš o meni to kar si napisal , je meni prav!
ja imaš prav, sem pa ena redkih, ki vedno piše pod enim in istim imenom, zate to najbrž ne drži, ker drugače ne bi vedel niti kdo je ninej in kaj piše, ker se zelo redko pojaviš s tem imenom na forumu. Torej imej jajca in se podpisuj z enim te istim imenom, itak te ne poznam in mi je malo mar zate, ja!!!:)))
Ninej!
Poredko se oglašam zato, ker imam v življenju kaj bolj pametnega (predvsem pa ustvarjalnega) početi kot pa pisariti v ta forum. Mislim, da sem pod tem vzdevkom (Saj Ni Res Pa Je = SNRPJ) aktiven vsaj zadnje 3/4 leta ali več, prej pa sem se samo nekajkrat oglasil pod raznimi vzdevki, pač primerno tematiki v kateri sem sodeloval). In tudi če preverjaš za nazaj sem se razen 1x ali 2x oglasil vedno v svojem prostem času, kar pa za mnoge tu pisoče ne velja. Mene pač firma plačuje da delam ne pa da se kratkočasim z internetom.
O dokazovanju pa samo tole.
Vpadel sem v tvojo debato z Boss-om, ker si prav “poznavalsko” izpodbijala njegove izjave o politično-družbeni stvarnosti v dubaju. Nakar pa si meni sevirala dva stavka, zaradi katerih sem se odločil, da ti pridržim ogledalo tvoje “vsevednosti”. Da te spomnim: //če si bil ti kadarkoli v Dubaju sem bila jaz zihr že na marsu, vsaj po tvojem pisanju sodeč!!!:)))// in //si kdaj govoril s kakšnim Dubajcem, očitno ne in govoriš na pamet, si kdaj zakorakal v mestna jedra Dubaja, kjer živijo državljani, si si ogledal nihove šole, vrtce, izobraževalne centre, si bil kdaj povabljen v dom Dubajca in spoznal kako zelo sproščeni so, hmmm le zakaj kaj praviš! (zakaj bi se ubadali z vodenjem države, če jim gre dobro) //
Če dvomiš, da sem bil kdaj doli in če mi očitaš, da kar govorim nekaj na pamet se bom pač zagovarjal in ti dokazal da ni tako.
Si pa spet sama dokazala, da predvsem drugo za tebe zelo drži, da si ti tista, ki govori kar nekaj na pamet brez pravih argumentov in stvarnih dokazov. Zato pa imam takšno mnenje o tebi in bo tudi pri tem ostalo.
ninej in nekateri ostali,
s svojmi razmišljanji v tej temi pa ste res udarili precej mimo. Naslov teme je bil Slovenija umazana država in iz uvodnega prispevka je povprečno inteligentnemu bralcu jasno, da ne gre za umazanijo v smislu blata, odpadkov, bakterij ipd.m temveč za moralno umazanijo naših politikov.
Če pa je debata kljub temu ušla v drugo smer, ko razpravljate o Združenih arabskih emiratih, pa vsaj toliko v razmislek: višina standarda še ne pomeni tudi enako visoko razvite človekove pravice, svobodo, moralo. Še posebej ne, če debatirate o tem, da imajo tuji delavci 10x višjo plačo od tiste, ki bi jo imeli doma, špozabite pa povedati, da je to še vedo kakšnih 27x nižja od tiste, ki jo imajo domačini.
Ninej, če ti meriš osebno svobodo in kvaliteto življenja le z dolžino avtomobila, ki ga voziš, ti pravzaprav zavidam, ker živiš tako enostavno življenje. Brez komplikacij, brez sekirancij zaradi teh in onih problemov, krivic, malverzacij, podkupovanj, korupcije, neenakosti pred zakonom itd itd itd.
Pa lep dan še naprej!
če si sledila moje pisanje, veš kaj me je najbolj skrbelo v obdobju prejšnje vlade in kaj me skrbi sedaj!:)
Dubaj sem primerjala iz enega samega razloga, pri nas je demokracija tam je popolnoma drug sistem, boss ga je imenoval” diktatura”, ampak tale diktatura deluje veliko bolje kot pri nas demokracija, vsaj kar se pravic in življenskega standarda državljanov obeh držav tiče!!
če si sledila moje pisanje, veš kaj me je najbolj skrbelo v obdobju prejšnje vlade in kaj me skrbi sedaj!:)
Dubaj sem primerjala iz enega samega razloga, pri nas je demokracija tam je popolnoma drug sistem, boss ga je imenoval” diktatura”, ampak tale diktatura deluje veliko bolje kot pri nas demokracija, vsaj kar se pravic in življenskega standarda državljanov obeh držav tiče!![/quote]
ninej,
sem sledil in še sledim (tudi) tvojemu pisanju in moram reči, da skoraj težko verjamem, da gre za eno in isto ninej.
glej, nikoli (še) nisem bil v Dubaju niti v združenih arabskih emiratih. Vem, kar slišim in vidim po TV, časopisih, berem na internetu, ampak to skoraj ni pomembno, v tej debati se sklicujem le na to, kar pišete vi in to, kar ve o Združenih arabskih emiratih vsak osnovnošolček.
Ne bi rad kakorkoli hvalil naše demokracije, standarda ipd, ampak,verjemi, če bi Slovenija imela le kakšen promil naftnih zalog, ki jih imajo tam dol, potem bi tudi ti lahko uživala takšen standard, plačevala bencin manj kot vodo, v trgovinah kupovala brez davkov, prav tako tudi služila svojo plačo. To, da nam arabci svinjsko drago prodajajo tisto, kar jim priteče izpod peska, in da smo mi od tega življensko odvisni, je pač njihova sreča in ni hudič, da če nateguješ cel svet, lahko od tega pač lepo živiš.
Ravno pred par dnevi so po mailih krožile fotke tega turističnega bisera na bližnjem vzhodu. Če se prav spomnim, je bil med fotkami podatek, da se 18{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vseh gradbenih žerjavov na svetu ta trenutek nahaja v Dubaju. Ne moreš verjeti, kako se preseravajo z denarjem, ki izvira iz naftega biznisa. Sredi arabske puščave lahko danes smučaš v največjem pokritem snežnem stadionu na svetu, po slikah sodeč je smučišče večje, kot marsikatero naše. Gradijo največji zabaviščni park na svetu, ki bo zaposloval (ne zabaval, ampak zaposloval!) 120.000 ljudi. Pa si predstavljaj, če moreš. Gradijo nebotičnik, ki bo visok več kot 800 m. In to na pesku, kjer niti v globini 100 m nimajo trdne opore za temelje. Verjetno samo strošek za temelje tega nebotičnika presega par naših proračunov.
Če pogledaš fotke Dubaja iz leta 90, vidiš štiri nebotičnike na eni strani ceste in tri na drugi, vse ostalo pa je puščava, puščava in puščava. Pogledaš današnje fotke in ugotoviš, da je tistih nekaj nebotičnikov iz leta 90 sicer še vedno tam, le da delujejo kot drvarnice ali pasje ute v primerjavi z novogradnjami. Ne vem, če si videla njihov najnovejši umetni otok v obliki palme, na katerem stoji 2000 luksuznih apartmajskih vil, ne vem koliko hotel in šoping centrov. Ampak ta otoček ni nič v primerjavi s tistimi, ki jih šele planirajo zgraditi.
Ko boš naslednjič primerjala naš in njihov standard, se spomni, od kje nam denar in od kje njim. Kot da bi prerjala mojo plačo z enim gospodom Šrotom, Bavčarjem ali pa magari Kramarjem. Valjda si oni lahko privoščijo en skromen izlet na Bahame, ali pa peljejo svojo damo na šoping v Tokijo, jaz pač tega ne morem. Ampak zato pa mirno spim, kar pa omenjeni gospodje verjetno ne tako zelo.
Tudi zlata kletka je še vedno najprej kletka, šele potem je zlata.
ma si ti bral od začetka, nisem primerjala samo standard, primerjala sem naše politike in njihovega voditelja (neglede na sistem), torej, naši grabijo le k sebi, pri njih ostaja veliko tudi za njegove podanike. Še enkrat si preberi vse od začetka.
ja imajo vizijo za daleč naprej, se zavedajo da jim bo zmankalo črnega zlata in zato vabijo na veliko bogate vlagatelje iz vsega sveta. Kaj pa pri nas, z davki in obremenitvami jih podimo!
ja zlata kletka praviš, zakja misliš da so v zlati kletki???
glej, brez nafte so čiste nule. v vseh letih, desetletjih niso uspeli z vso nafto, ki jo imajo, narediti nič razen nekaj luksuza zase, pri čemer je nekaj drobtinic padlo tudi z mize za njihove podanike. zadnja leta so se vsaj toliko ovedli, da je potrebno enormne dobičke iz nafte vložiti v nekaj, kar jim bo nosilo dolarčke tudi potem, ko nafte ne bo več.
zakaj so v zlati kletki? zato, ker imajo vse, kar si želijo, le svobode misli ne. zato, ker za svoj standard brezsramno izkoriščajo tujce. tako, kot že desetletja izkoriščajo cel svet.
če ti misliš, da imajo vizijo, pa povej, kaj so naredili z vsem denarjem do nekaj let nazaj? si sploh lahko predstavljaš, o kakšnem denarju govorimo? govorim na pamet, ampak približno 20, 30 let nazaj je bila cena nafte pod 15 usd za sod, pred pol leta pa je bila ca. 150 usd. pa verjemi, da je tudi 15 usd prinašalo 100 ali pa 200{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dobička, kaj šele 150 usd. lahko je imeti vizijo, če imaš s čim. in lahko je vzdrževati mir v deželi, če ljudem plačuješ za to.
pa še to, zakaj pa ne odideš tja dol še ti, če ti je njihova demokracija tako všeč? kolikor vem, dokaj intenzivno iščejo delavce vseh profilov, ni hudič, da se ne bo tudi zate kaj našlo.
no ja, propadla še ni in tudi ne bo še tako hitro. vse države propadejo.
slovenija je umazana s komunistično preteklostjo, ki sedaj izbija na plano.
barabija je kraja in uničevanje (znanja, izkušenj in premoženja) ustvarjenega, žal so formule za boljša stanja težke ali jih ni.
vse kar se dela (krade in uničuje), se dela s podporo politike tudi po letu 91. tudi danes, jutri…
v bistvu ni bilo kaj boljšega pričakovati, saj je bila porušena kontinuiteta gradnje odnosov in lastništva v kapitalizmu.
po moje zna trajati uravnoteženje prehoda v “boljše” trajati še vsaj 50 let.
No ni vse tako črno belo.
Pa poglejmo malce v zgodovino dubaja.
Prva odkritja nafte in komercialno izkoriščanje se je začelo relativno pozno proti koncu 60.let. Za razliko od mnogih drugih z nafto naftnih držav je tekratni šejk Rashid začel prve prilive naftnega denarja vlagati nazaj v lokalno ekonomijo. Tako je bila ena prvih investicij poglobitev morskega kanala ki deli dubaj na deiro in bur dubaj, da so lahko v lokalno pristanišče priplule tudi večje ladje. Temu sta sledila izgradnja dveh pravih pristanišč port rashid in jebel ali vse z namenom pospešiti trgovino kot močan gospodarski pogon mesta. Nekako paralelno je vzcvetela tudi njihova letalska družba emirates ter njeno matično letališče kot pomembna postaja na evro-azijskih letih. Ugodne cene goriva in niske takse so privabile letalske kompanije, potniki so pa tudi prav radi zapravili kakšen dolar v največjem duty-free shopu na svetu. Liberalna ureditev je pa začela kmalu privabljati tudi mednarodna podjetja, ki so v dubaju ustanavljale regijske podružnice tako da sedaj verjetno ni resnejše firme, ki bi ne imela predstavništva v dubaju.
Država je v tem obdobju naftni denar investirala predvsem v infrastrukturo in kar je še pomembneje v izobraževanje. posledica je, da so uspeli ne samo opismeniti narod temveč tudi dvigniti nivo znanja ob bok razvitih držav. Mimogrede samo še ta podatek, da je v zadnjih 10 letih procent ženskih diplomantk na visokih šolah in univerzah krepko večji od moškega dela, kar mislim da pove tudi o trudu, da se tradicionalno zapostavljeni ženski populaciji omogoči več enakopravnosti. Prav tako pa ženske tu niso degradirane kot v sosednji savdski arabiji, ko morajo imeti obveznega moškega spremljevalca iz družine ter ne smejo voziti avtomobilov. Zato se v dubaju tudi vsak študijski ali karierni uspeh zelo ceni in se o tem veliko govori, da bi se še bolj vpodbudilo mlade k osebnem napredovanju.
Kot sem že omenil da je rašid vlagal predvsem v materialno infrastukturo in tisto stabilnost mesta, ki je privabilo tuj kapital, je pa njegov sin mohamed šel korak naprej. Zelo zgodaj je spoznal moč novih tehnologij ter dubaj postavil na svetovni zemljevid kot glavno internetno vozlišče med evropo in azijo. Posledica je koncentracija tehnoloških podjetij v dubaju in s tem znanja in obvladovanja novih tehnologij. Spet samo mimogrede: satelit Turaya 1,2,3,… je last zasebnega sektorja v dubaju in je vodilni ponudnik satelitske telefonije od afrike do centralne azije skratka povsod tam, kjer klasična GSM telefonija ne deluje.
Nekako z vladavino mohameda pa začenja dubaj graditi tudi svojo globalno identiteto – biti prvi v vsem oziroma enakovreden new-yorku, londonu, parizu, tokiju, … skratka postati svetovna metropola. Mislim, da vse pove sledeč citat mohamedovega sina hamdana bodočega vladarja dubaja //Second place is the first place of losers, so that is why we have to be number one//
Mesto ima vizijo in jo je imelo že pred 50 leti, zato pa so uspeli postati to kar so. Mogoče pa bi si nekateri želeli, da bi šel dubaj po poti gadafijeve libije ali huseinovega iraka.
PS: če si pogledate na google earth posnetke pokrajne boste videli, da imajo zelo veliko puščavskih površin “zelenih” kar pa ne velja za ostale naftne države. Le zakaj???
Če bo uspel Hamdan nadaljevati dediščino svojih prednodikov Saeda, rašida in mohameda potem ima mesto uspešno prihodnost.