Slovenščina , ja to bo tapravo.
Več kot očitno je, da je tale forum še kako zaželjen, čeprav na forumu pišemo z naglico in nepremišljeno, največkrat ne beremo za sabo…vseeno pa lahko vemo kaj in kako je pravilno.
Ki, ko, ker, da če, vejica skače…….
In še veliko več jih bo. Čeprav nas je manj kot 2.000.000 govorečih še ene 500.000 manj, pravilno govorečih, pa še ene 1.000.000 manj, zato bomo lahko vsi, tisti ki znajo, tisti, ki mislijo da znajo, tisti, ki ne znajo in tisti, ki mislijo, da vse vedo….pa še koga bi lahko našli. se bo lahko kar sam našel na teh straneh.
pravila pa veljajo tako kot povsod, komentiramo, svetujemo, sprašujemo in se vsi skupaj učimo, nihče nikogar ne kritizira, kajti nihče se ni pameten rodil.
In bolje biti neumen 5 minut kot celo življenje, torej naj bo ta forum dobro izkoriščen in obiskan in mogoče je prav to tudi naključje, da je to prvi forum v novem letu 2004, naj se začne slovensko, kajti še prehitro bomo prevzeli vse navade Evrope.
Nazadnje še prjatli kozarčke……:-)
Primož
Primož, vse preveč besedil, tudi tvoje, je prav neznosno pikčastih. Ne vem, kaj vam pomeni neskončno štancanje pikic!? Ali vam niso dovolj tri pike (tripičje), ki – mimogrede – v slovenščini niso levo stične, kar pomeni, da je med besedo in tripičjem vedno presledek.
Meni se zdi da pet, šest itd. pik ne pove prav nič več kot tri … ali se morda motim?
Ko enkrat pritisneš tipko jih ne šteješ. Držim sekundo pa dvignem prst.
primož
Hvala, Mirko, za tole zadevo o pikicah. Mislim glede te “levostičnosti”. Torej se bom potrudila od zdaj naprej vmes delati presledek. Čeprav pri SMS-ih to ponavadi ne gre, ker mi skoraj vedno zmanjka prostora. 🙂
Ma, resno. Vesela sem, da se je odprl ta forum. Res je bil že potreben. Čeprav mislim, da sem glede pisnega izražanja malo nad slovenskim povprečjem in mi nikoli ni bil problem pisati, imam zdaj kar cmok v grlu in malo treme. Ampak vseeno bom z veseljem obiskovala te strani. Če mi bo nerodno komentirati, bom pa sigurno zvesta bralka. Nekako se mi zdi, da smo Slovenci glede našega jezika postali v zadnjem času vse preveč popustljivi. Vsemu temu so verjetno v največji meri botrovali SMS-i, spletni forumi in klepetalnice, češ, saj pišem pogovorno slovenščino, tu mi pa res ni treba paziti. Ah ja, precej mi gre na jetra na primer raba besedne zveze “ne bi”. In sicer v tisti grdi obliki “nebi”. Pa ko sem nekoč nekoga (še kar prijazno) popravila, so se vsuli name, češ, če pa tu ne smejo pisati govorne slovenščine … Ampak sem prepričana, da če bi vedeli, da se besedi ne pišeta skupaj, ju tudi ne bi pisali. :))) Govorna slovenščina da, vendar neka pravila naj veljajo tudi pri pisanju te. Morda bi bilo dobro, ko bi jih kdo vsaj približno podal.
Skratka, bodi dovolj. Hotela sem pohvaliti nov forum in izraziti “ogorčenje” nad dvema zadevama: “ne bi” in pa na tisto, ki je ne obvladajo tudi nekateri prevajalci (vsaj pri Mladinski knjigi ne): uporaba oziroma neraba 2. sklona.
Lep dan!
Janja
Razveselila sem se tegale foruma, popolnoma se strinjam z Janjo. Saj nimam nič proti pogovorni slovenščini, vendar se mi zdi, da spada k osnovni izobrazbi vsakega Slovenca, da zna uporabljati vejice, sklone, predloge in napisati pravilno npr. iZcedek, vZtrajnost ipd. Tudi sama sem včasih v dilemi, kako napisati kakšno besedo oz. uporabiti sklon, tako da bom na tem forumu rada sodelovala, tako z nasveti kot z iskanjem pomoči.
Radi in lepo se imejte!