slovenski avtorji
Ker se pri vprašanjih kot so: “kaj berete” ali “najljubša knjiga” ipd. le redko pojavi kak slovenski avtor, odpiram tukaj temo s tem naslovom, saj moram žal priznati, da tudi jaz Slovence bolj malo berem, bi pa z veseljem kaj prebrala na kakšno vaše priporočilo – katera se vam je še posebej vtisnila v spomin in bi jo priporočili v branje?
Pa še to – kaj ste brali od Jančarja in kaj priporočate? (menda obstaja neka zanimiva zbirka novel, ne vem zdaj točno naslova – pa ni Ultima kreatura, to imam! – morda kdo ve še za kakšno?
lahko si odpreš stran slovenskega pisatelja, pesnika in .. Ivana Sivca, boš našla kar nekaj naslovov zanimivih knjig tako za odrasle kot otroke. Sama imam doma najstnico, ki večkrat vzame v roke kakšno njegovo delo, tako, da sem tudi jaz prebrala nekaj njegovih mladinskih knjig. Sedaj pa se pripravljam tudi na kakšno “odraslo”.
Toliko za enkrat.
Lep dan
ne vem, zakaj raje izbiramo tujce, tudi jaz tako delam, a v knjižnici, ki jo obiskujem na srečo dajejo na prvo polico tudi kaj našega. Brala sem knjige Alme Karlin, večinoma so potopisi, ena pa je pravljična in prav krasna, samo ne vem točnega naslova modri mesec ali nekaj takega. Morda podobno Alkimistu, samo napisano dosti pred njim.
Sama padam predvsem na romane, hudo priporočam pa zlasti naslednje:
Miha Mazzini: Drobtinice
Andrej Morovič: Bomba la Petrolia
Andrej Skubic: Fužinski bluz
Maja Novak: Mačja kuga
Marjan Rožanc: Ljubezen
Lojze Kovačič: Prišleki
Glede Jančarjeve zbirke: je morda Prikazen iz Rovenske? Sicer pa poglej na COBISS in se ti bo gotovo posvetilo, za katero gre.
Meni se zdijo mnogi slovenski avtorji zanimivi, a mnogi žal tudi ne, tako je življenje.
Nekaj predlogov ZA:
Andrej Morovič – Prosti tek
Brina Švigelj Merat – April, Navadna razmerja
Evald Flisar – Čarovnikov vajenec, Popotnik v kraljestvu senc
Andrej Skubic – Grenki med
Katarina Marinčič – Prikrita harmonija (za ljubitelje odkrivanja epskih dimenzij življenja in osebnosti, slastno!)
Martin Kojc – Učbenik življenja (neleposlovje!)
… še kaj bi se našlo…
Daj no, pojdi malce v nadrobnosti. Kaj je poezija, zakaj to, kar piše Taja, ni poezija, ampak blefiranje… Mislim, da se njej zdi ravno obrnjeno, da piše ona pravo poezijo, ostali ob njej omenjeni pa blefirajo. In kateri so po tvoje tisti drugi, ki blefirajo, oziroma, še bolj zanimivo, kateri so tisti, ki pišejo pravo poezijo?