Slovenski pravopis, Pravila – 1990
Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z relevantnostjo/aktualnostjo knjige Slovenski pravopis. 1, Pravila iz leta 1990. (Hkrati želim preveriti, ali imam prave informacije.)
Omenjena Pravila so del šestega pravopisa – in sicer so Pravila izšla kot samostojni prvi del l. 1990, slovarski del pa je bil izdan l. 2001 – in ta knjiga iz l. 2001 poleg slovarja vsebuje tudi Pravila. Je tako?
Zanima me, ali so Pravila iz l. 2001 enaka Pravilom iz l. 1990 oziroma v kolikšni meri so bila spremenjena. Namreč na Cobissu vidim še izdaji iz l. 1994 in 1997 ter naslov: “Spremembe v pravopisnih pravilih : razlike med 5. in 6. izdajo : (5. izdaja: Slovenski pravopis 1 – Pravila, 1997; 6. izdaja: Slovenski pravopis 2001)”. Torej je boljše vprašanje: koliko so Pravila iz l. 1990 sploh še uporabna?
In pa: je 6. izdaja (2001) hkrati zadnja izdaja šestega pravopisa? Pri tem je Slovenski pravopis 2001 doživel svoj 2. ponatis l. 2003, 3. ponatis pa l. 2007? Je to zadnja verzija? Ali se npr. lektorji ravnate le po različici iz l. 2007 ali tudi še prejšnji dve prideta v poštev?
In še moje izhodiščno vprašanje: ali je smiselno “študirati” Pravila iz l. 1990, če me zanimata obnova in nadgradnja slovnice (in si glede sprememb lahko pomagam s kakim priročnikom … in katerim?). Ali pa naj raje poiščem najnovejšo verzijo SP?
Na knjigo Pravila iz l. 1990 sem namreč ravnokar naletela v antikvariatu, pa želim pred morebitnim nakupom preveriti in razjasniti nekaj zadev. Hvala vnaprej.
Bom povsem na kratko odgovorila za vse skupaj: vsi omenjeni priročniki so stari (deloma tudi zastareli), lektorji nestrpno pričakujemo povsem nov pravopis. Do tedaj pa priporočam namesto kakšnega koli nakupa raje uporabo vsebinsko izjemno bogatega spletišča Fran[/url]. V njem so raznovrstni slovarji, med drugim tudi Slovenski pravopis, pravila in slovarski del. Spletišče je (razen SSKJ2) prosto dostopno.
Hvala za odgovor in povezavo na spletišče!
Glede na omenjeno nestrpno pričakovanje – naj bi res novi pravopis izšel že letos? Vsaj na spletni strani (LDS) sem nekaj brala o tem, vključno s predlogi za sprotne, letne priloge oz. objave sprememb, kajti jezik je živ in ga izdaje pravopisov na 10 let in več ne smejo, ne morejo zacementirati.
Kakorkoli že, moram vprašati, ali slovnično “biblijo” v tem trenutku predstavlja 3. ponatis SP iz l. 2007? In ali se le-ta ujema z internetno različico? Verjamem, da stvari niso tako preproste, da bi brez dilem obstajala ena sama vrhovna avtoriteta za slovnična vprašanja, ampak res me zanimajo vsaj smernice.
Težko rečem, ali je katera koli različica enaka kot to, kar je na zgornji povezavi ali ne, sem pogledala to, kar je na povezavi in v glavi oznake strani je vidno, da gre za SP 2001, ampak ne vem pa natančno, kakšne razlike so med izdajami, če sploh. Lahko gre za kakšne redakcijske popravke (predvidevam), temeljito prevetrili bodo pa šele novi pravopis.
Ne, novega pravopisa letos zanesljivo še ne bo, niti drugo leto skoraj zanesljivo ne, vsaj kolikor je meni znano. Morda pa se zgodi kak čudež … 🙂
Po mojem po SP 2001 v ponatisih kakšnih večjih sprememb pravil ni bilo, bilo je nekaj popravkov v slovarskem delu.
Za novi pravopis je začela z delom komisija http://pravopisna-komisija.sazu.si/, ampak to ne bo tako hitro. Ampak kolikor vem bodo sproti objavljali predloge sprememb po posameznih področjih in zbirali morebitne pripombe.