Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Slovenski študent zaposlen v Švici

Slovenski študent zaposlen v Švici

Zdravo!

Imam vprašanje glede zaposlitve v tujini. Namreč sem študent zadnjega letnika magistrske stopnje na Univerzi v Ljubljani. Gre za tehnični študij, kjer sem kar dober študent in zaradi tega (predvidevam) sem dobil tudi ponudbo za polletno pripravništvo v Švici. Trenutna ponudba je 4.000CHF bruto, kar je za študenta pri 25 letih kar vredu… Zato sem se tudi odločil, da sprejmem ponudbo. Po pripravništvu pa mislim magistrirati (torej nekje v septembru 2017).

Problem pa je predvsem s študentskim statusom. Zavedam se, da lahko imaš zaposlitev in status študenta, vendar brez drugih bonitet (predvsem študentska napotnica).

Problem pa se pojavi v tem, da preteklih 5 let delam za slovensko podjetje v isti stoki in podjetje želi, da še kar sodelujemo. Podobno je tudi s fakulteto, ker mi fakulteta plačuje preko študentske napotnice za delo (dobili smo nek mednarodni razpis). To pomeni, da bi delo za podjetje in fakulteto opravljal preko računalnika iz Švice, plačilo pa preko študentske napotnice. Drug načina plačila (predvsem pri fakulteti) žal ni možen… Gre pa za skupni mesečni znesek okoli 700-1000€ neto, zato se temu nebi rad odrekel.

Nekako se smatram za “poštenega” državljana, zato bi rad izpeljal zadevo kolikor tolko po pravilih, torej:
1. Naj prijavim Švicarski račun (Švica naj bi z 2018 začela pošiljati podatke o bančnih računih)?
2. Kako Slovenija ve, da sem jaz v Švici zaposlen? In posledično nimam pravic do študentske napotnice.

Nekako razmišljam, da bi prijavil Švicarski račun in na obrazec za prijavo računa v tujini navedel, da sem študent. Dodal prilogo o začasnem prebivališču… Ampak že meni se zdi sumljivo, zato ne vem točno kaj naj naredim?

Rad bi plačal davek na dohodek (oziroma prilive na švicarskem računu), ravno tako mi država avtomatsko trga pri študentski napotnici… Torej 2x plus za državo, s čemer nimam težav, saj tudi država mora od nečesa živeti.

Hvala za odgovor 🙂

No, ne vem, če veš, ampak vse dohodke, tudi tiste iz tujine moraš prijaviti v Sloveniji. Na to potem plačaš dohodnino in pri takem znesku si že verjetno v dohodninskem razredu, kjer plačaš 50 % dohodnino. Ne poznam švicarskega sistema obdavčevanja, kako je s plačilom zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, moraš pa vedeti, da ti po obdavčitvi v Sloveniji od tega zneska ne bo ostalo bistveno več od 2.000 EUR. Pa še sam moraš oddati dohodninsko napoved.

Ne strašim, samo pozanimaj se prej!

pozdravljeni mene pa zanima koliko se čaka na delovno dovoljenje za švico ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close