Slow cookerji – kuhanje brez nadzora
pozna kdo slow cookerje, ima kdo doma?
pred leti sem sicer kupila rice cooker v hoferju, ki naj bi funkcioniral na ta način, ampak ne vem, ali sem ga narobe uporabljala, ali je bil samo zanič, po vsakem kuhanju je bila čista katastrofa, ker je voda curljala ven – ni variante, da to uporabljaš nenadzorovano…
načeloma se slow cooker menda neprodušno zapre, zato se doda zelo malo tekočine.
[youtube]y5MwYp6dbb4[/youtube]
in zdaj me je malo strah, da bo to samo še en gadget, ki bo prah nabiral
ker jih pri nas nisem glih videla, ga lahko naročim samo po internetu, poštnina pa pride ponekod več, kot je zadeva sploh vredna….
se pravi, ima kdo, uporablja kdo??
Slow cooker se ne zapre neprodušno, niti se ne prilega kot pri običajnih loncih, pokrovka je samo položena na posodo. Jaz ga uporabljam, pozimi več, poleti pa skoraj nič. Za juho, golaže, obare in podobno je super, tudi drugače meso, le fino ga je prej popečt z vseh strani na štedilniku. Meni je všeč.
Lp
Slow cookerji so trenutno tudi v ZDA pravi hit.
Ni res, da se jih pri nas ne dobi, samo reklame za njih pa res ne delajo.
https://eshop.petrol.si/sl/petrol/pocasni-kuhalnik-russell-hobbs-19790-56/PBL131415
Jaz imam zgornjega (tudi kupila sem ga preko Petrola) in sem super zadovoljna. Za določene stvari je sicer mal premajhen, ampak večino se za 4 osebe da skuhat. Je izredno preprost, cena je ugodna.
Ene prodaja tudi studio moderna, znamke Delimano.
Drugače imaš na našem trgu še multicookerje od Philipsa in Gorenja, ti so dražji, večji in imajo več funkcij. Cena je okoli 100, 120 €.
Ker imam tudi Hoferjev kuhalnik za riž, ni primerjave. Kuhalnik za riž dela pri višji temperaturi in je čisto premajhen za kaj konkretnega skuhat.
Za razliko od predhodnice, ga jaz uporabljam tudi poleti. Sploh letos, ko je bila taka vročina, sem ga uporabljala kar zunaj na vrtu za cel kup stvari.
Ga brez težav pustim, da kuha čez noč ali dan brez nadzora, sploh na nižji temperaturi.
No, v Ameriki so bili SlowCookerji popularni v sedemdesetih letih. Po serijah zastrupitev, bakterijskih okužb in bolezni v povezavi s pomanjkanjem vitaminov ta trg tam samo še životari. Verjamem da si kupila to “čudo” in sedaj ga boš do groba zagfovarjala kot nekaj najboljšega. ker povprečen Slovenec nikoli ne bo priznal, da se mu je kaj ponesrečilo. Niti nimaš znanj akemije in biologije da bi razumela, zakaj do zgoraj naštetih neljubih stranskih efektov prihaja. Je pa tema preobširna, da te jaz tukaj učim tisto, kar te ni uspela šola. Pa tako ali tako se boš v dobri Slovenski maniri v vsakem primeru postavila proti, ker pač ne razumeš nekaterih
Take kot si ti, imam najrajši. Se postavijo nad tabo, dvomijo o tvoji izobrazbi, pametujejo brez nekih argumentov.
Pa pojdimo po vrsti:
Na ameriškem amazonu je trenutno na voljo 5369 kuharskih knjig z recepti za slow cooker in tam lahko izbiraš med 1070 modeli različnih slow cookerjev. Vsaka kolikor toliko spodobna spletna stran z recepti ima razdelek za slow cooker recepte, ki so med najbolj popularnimi.
Nekam veliko za trg, ki samo životari.
Bakterijske okužbe: Glede na to, da večina bakterij pocrka pri temperaturi 60 stopinj, slow cookerji pa delujejo pri nizki T okoli 75 in visoki okoli 90, me zanima, katere konkretno bakteriji bi preživeli večurno kuhanje na tako visoki T
Zastrupitve; edina možna zastrupitev je s suhim stročnicami, še posebej fižolom oz. rdečim fižolom. Tega je pa res treba 10 minut kuhati na višji T, tako da vidno vre, kar piše v čisto vsakih navodilih.
Vitamini: tu imaš delno prav, odvisno od vitaminov in sestavin, ki jih uporabljaš. Več se mi pa ne da razlagat.
Nikjer nisem zapisala, da je slow cooker nekaj najboljšega, se pa v določenih situacijah precej dobro obnese, in jaz sem z njim oz. z njegovo uporabo zadovoljna.
Ampak ti tega verjetno ne boš priznal, ker si se v stari Slovenski maniri postavil proti in ne razumeš.
hvala za tvoje
mnenje. verjetno si ga bom nabavila, konec koncev ni tako drag.
eno vprašanje, če boš še slučajno pogledala sem:
praviš, da imaš hoferjev rice cooker
zakaj mi pri kruhanju teče tekočina iz naprave? dam preveč vode?
nekje sem že zasledila, da bi morala riž pred tem zelo oprat, da spravim ven vsak možen škrob…