sluzast domač kefir
Nekaj mesecev že imam kefirjeva zrna in delam domač kefir. Ker pa ne delamo tega redno, včasih pustim v hladilniku teden, dva v kozarcu z mlekom in potem spet na sveže nastavim. Prej je bilo vedno vse vredu, kefir odličen. Zdaj pa se je pojavila sluz, ki je na samih zrncih in se je sploh ne da sprati, kot da se kar izloča iz njih. Posledično je kefir čisto sluzast, voda sluzasta… prav odvratno. Prav žalostna sem, da sem očitno nekaj naredila narobe in jih skvarila. Bo treba zgleda v nabavo novih.
Imate kake izkušnje s tem?
Nič ni narobe, dokle je sluz, je živ…
es pa je morda dva tedna mal dolga, 3-4 dni ja, potem morda mleko zamenjat pa nazaj v hladilnik .. običajno je potem prvi tak kefir mal čuden, a še vedno užiten.
Skratka, fino speri, sluz zanemari, če je, je, je ne glej, in daj delat kefir. Če se ti morda ne naredi v 24 urah ali pa bo mal zanič, ga preoprosto zavrzi, mislim napitek, ne zrnca. naslednja runda bo OK. Pa pazi, da ni zrnc preveč.
Predolgo je bil v hladilniku.
Če ti ne uspe rešiti kefirjeve kulture, mi sporoči in ti pošljem kefirjeva zrnca-mi delajo super, zelo okusen kefir. Jih pa vsak dan splaknem pod tekočo vodo-tako je kefir okusnejši.
danimarija@gmail.com
“nič ne skrbi”, hvala se bom potrudila rešit zrnca. Če se le ni bakterijska kultura čisto preveč spremenila in bo skoz sama sluz.
Danimarija, hvala, zelo velikodušno! Se bom pa najprej vseeno obrnila na tistih par, ki sem jim jaz svojo kulturo delila dalje. Če je pa od tam ne dobim več, pričakuj sporočilo.
Bom odslej bolj previdna.