služba po porodniški – pripada 1 ura za dojenje in kdo napiše potrdilo?
Zdravo,
vračam se v službo po porodniški, pa me zanima, ali ni tako, da doječi materi pripada 1 ura za dojenje?
Če to drži, kdo napiše potrdilo za delodajalca, ginekologinja, splošna zdravnica, pediatrinja?
Hvala za informacije, lp
ma nisem prepričana da to velja ko je otrok že star 11 mes in več. preveri pri pediatru.
Potrdilo ti napiše ginekolog.
Delodajalec ti omogoči ODMOR med delovnim časom in ne predčasni odhod ali kasnejši prihod na delo.
»Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom,
ki traja najmanj eno uro dnevno.
Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjem odstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo
starševski dopust.« (193. člen).
Pravica doječe matere
Zakon o delovnih razmerjih je vpeljal tudi pravico doječe matere do odmora za dojenje med delovnim časom. Delavka, ki doji otroka in po preteku porodniškega dopusta začne delati s polnim delovnim časom, ima po samem zakonu pravico do odmora za dojenje, ki traja najmanj eno uro dnevno. Tako oblikovana določba je v skladu s Konvencijo št.103 o varstvu materinstva, ki določa, da je žena, ki otroka doji, upravičena do enega ali več odmorov za dojenje, ki so lahko tudi plačani. Tudi Evropska socialna listina posebej opredeljuje pravico, da so doječe matere upravičene do ustrezne odsotnosti z dela.
http://www.pravniki.info/viewtopic.php?p=18879&sid=9690cea33d765870e61d61ae0121c12d
Potrdilo lahko napiše tudi pediater ali osebni zdravnik.
Hvala punce – ja, vem da gre za odmor, ampak jaz imam do službe več kot eno uro, pa pravi delodajalec, da bi se lahko zmenila tudi za predčasni odhod ali poznejši prihod – ampak vem da je to njegova dobra volja, ja. Sem pa našla razlago še tule:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4537937
in tule
http://www.tofsy.com/pls/Tofsy/FORUMS(0,98,15,16,5)
Hvala še enkrat, lp
Kasnejši prihod ali predčasni odhod ni odmor za dojenje. Če dobi delodajalec delovno inšpekcijo, ne bo ok.
To, da delaš 8 ur in imaš “odmor” pred ali na koncu delovnega časa (oddelaš 7 ur) je diskriminatorno za tiste, ki imajo krajši delovni čas 7 ur (niso plačane za tisto eno uro, ti pa bi bila).
kkkkk, kako naj pa drugače torej po tvojem stlačim vožnjo v obe smeri (2 uri) in dojenje v eno uro? Pazi: piše NAJMANJ eno uro, kar pomeni, da bi si lahko v resnici vzela dve uri za to, pa si ne bom, ker vem, da to za delodajalca ni v redu.
Ni res, da je to diskriminatorno do tistih, ki delajo krajši delovni čas. Potem sta prav enako diskriminatorna dva odmora po pol ure. Doječe matere so pod posebnim varstvom. Zato je ta ura plačana. Pika. Skrajšan delovni čas je pa popolnoma druga zadeva in manj ur pač ni plačanih.
In brez skrbi, inšpekcija ne more nič, vsaj v mojem primeru ne. Ker to, da mi gre delodajalec tako na roko, bom vrnila s protiuslugo, delom od doma po potrebi še popoldan. Pa naj inšpekcija preverja moje ure, ki jih oddelam še doma.
Sicer pa sem informacije, po katerih sem spraševala, že dobila. Za diskriminacijo se mi rahlo fučka, to naj urejajo druge, za to plačane inštance.
Potrdilo mi je napisal pediater. Sama tega nisem koristila, vendar so mi po porodniški kar vsak dan nabijali ene dodatne ure dela, jaz sem pa še dojila in potem mi niso nabijali več dela.
skupne blagajne, v katero morajo prispevat tudi tisti, skoraj z dan.
Take določbe je treba v zakonodaji črtat – eno samo izkoriščanje.
Se lahko potem vsaka mama, ki se vrne s porodniške, zmisli, d aše doji in da rabi najmanj eno uro za dojenje… in gre prej domov?
Ne verjamem, da bi inšpektor to kar prezrl. Dokler bo šlo, bo narod seveda izkoriščal. In na koncu koncev vedno nasrka potem tista večina, ki ne izkorišča.
Zmisli, da še doji? A misliš, da zdravnik da to potrdilo na lepe oči al kaj?
zmislit si tega ne more. pa ne more niti reč, da ji rabi “najmanj” ena ura. pripada ji ENA URA in če dobi potrdilo, da je doječa mati – sori, zakaj pa ne? kako bodo organizirali delo je verjetno res samo dobra volja delodajalca. npr. znanka dela kot asistentka v operacijski sobi. bolj težko si predstavljam, da zmagli za eno uro dojit otroka med operacijo, a ne? verjetno se pač tako zmenijo, da pride na drugo operacijo namesto na prvo operacijo ali v drugo ekipo, ki začne kasneje. to je pač delo, ki ga ne moreš prekinit, lahko ga pa začneš kasneje.
ne vem zakaj bi morala nasrkat druga večina zaradi nekaj doječih mater. jaz sama sem na žalost malo dojila, me pa taki komentarji kot je tvoj prav prizadenejo. ne vem zakaj ena mama tega ne bi smela koristit, če ji zakoni, predpisi in splošna naklonjenost dojenju to omogočajo. ok, lahko gre ta denar iz mojega žepa, mi je pa vsekakor lažje da vem, da gre ta denar v ta fond kot v neka luksuzna potovanja naših politikov.
ne vem zakaj zganjate okoli tega tak škandal in ljubosumje. a vas boli, ker same niste znale ali zmogle tega izkoristit? no, če je tako – pomislite na svoje hčere ali snahe, ki bodo dojile vaše vnuke. me zanima, če njim ne privoščite?! a jaaaaa…seveda….kar je vaše, je “pač drugi primer” a ne? dvoličnice.
Hehe, jaz sem se že navadila in sprijaznila s tem, da so največji volkovi prav ženske ženski.
Pa pazi: ne delam v JU, da bi moja doječa ura imela kaj z davki in prispevki. Ne. Delam v gospodarstvu – to uro mi bo pokrila firma, ne davkoplačevalci, kot je to v primeru skrajšanega delovnega časa prispevke za polno delovno dobo (kar seveda, še hvala bogu, da obstaja, ampak govorim za moj primer, v katerega so se ženske vtaknile).
In še presenečenje za nevoščljivke: šef – MOŠKI – me je SAM!!!!!! opomnil na to možnost – si morete misliti.
taki šefi so pa redki – da te sami spomnijo oz. da to dopustijo.
meni se pa zdi to super, sploh v teh časih, je večina delodajalcev nenaklonjenih zaposlenim.
Meni se to zdi nepotrebno kompliciranje. Seveda dokler dobiš isto plačo, se bo vsak izmišljeval. Ali otroka pri enem letu ni mogoče dojiti z zjutraj načrpanim mlekom po steklenički?
Sem mamica 17-mesečnice in jo dojim. Še vedno pogosto.
Delam s skrajšanim delovnim časom iz naslova starševstva in sicer 6 ur. Ali imam pravico do odmora za dojenje ali ta pravica velja le za mamice, ki delajo s polnim delovnim časom?
Hvala!
Sem mamica dvojčkov in se mi 10.5.2009 izteče porodniška. Ker z dvojčkoma hodim v razvojno ambulanto, bom imela porodniško podaljšano za 6 mesecev. Ali lahko od 11.5.2009 koristim lanski letni dopust (imam ga še 15 dni) in celoten dopust za leto 2009 (27 dni) ter potem 9.7.2009 nadaljujem s koriščenjem 180 dni dodatno odobrenega dopusta za nego in varstvo otroka? Je takšna prekinitev porodniške mogoča?
Ali mi je delodajalec dolžan omogočiti izrabo letnega dopusta (v tem času me za določen čas nadomešča druga delavka, ki bi ji najbrž delovno razmerje prenehalo) ali me lahko zavrne in zahteva, da pridem na delo?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Moja znanka je šla po končani porodniški že nazaj delat, ko je dobila odločbo o podaljšanju porodniške (isto zaradi fizioterapije razvojna). So prepozno oddali za podaljšanje oz. je toliko časa trajalo, da se ji je prvotna porodniška že iztekla. Tako da iz tega vidika očitno ni treba da se dodatni podaljšani dopust nastopi takoj po zaključeni porodniški. Kako se boš lahko zmenila za datume z delodajalcem oz. CSD, ki izdaja odločbe pa ne vem.
Forum je zaprt za komentiranje.