Službe, kjer je vsaj 1200 neto
Tisti, ki ste družboslovci in ste v zadnjih letih iskali službo oz. jo iščete. A vam uspe najti kaj, da bi bila plača vsaj nekje 1200 neto?
Meni se zdi, da dobim kvečjemu možnost tam, kjer je pod jurja.
Sprašujem pa za take, ki imate 10+ let delovnih izkušenj.
Izven LJ sploh kje?
V stari službi imam manj kot 1200, 15+ delovne dobe pa iščem kaj boljšega, ampak povsod plače pod jurja. Ker ta smatrajo kot začetnika.
1400 bruto odlična plača? Za čistilko vsekakor.
Drugače pa je pa vseeno ogromna razlika med nekom, ki je prišel pravkar s faksa in nekdo, ki je že delal 15+ let. Tudi, če na drugem delovnem mestu, so to izkušnje. Tako, da ne hvala za službo, kjer je plača enaka kot jo ima on, ki je ravno diplomiral.
Da pa začneš z 1400 bruto pa do penzije ne prideš do 1200 neto.
Meni se je se v 15 letih povečala plača za slabih 200 evrov.
Norica667, 19.08.2022 ob 20:15
Pa saj dokler ne poznaš dela, si res začetnik. Mislim 15+ delovne dobe ne pomeni, da si ko Julius Cesar. Pri nas začenjajo na 1400 bruto. Pol pa rastes. Z znanjem. In, če si dober, tudi plača.
Pa meni se zdi to odlična plača. Da ne bo pomote. Za nekoga, ki komaj pride v podjetje.
Tebi je za visokoizobraženega 1400 bruto odlična plača. V Avstriji pa ima čistilka 1400 neto, ja neto, ne bruto.
Bodo pac cistilke zacele delat pisarniska dela, na racunalnik v raznih programih, razknjizevat, lansirat nove proizvode. Vse bolj se blizamu k temu, da bo visoko kvalificiran kader izenacen z nizje kvalificuranim kadrom. Kateri bedak bo se delal bolj zahtevna dela za nic ali 100 eur razlike od minimalca? Bo se pac skrivala visoka izobrazba za nizja dela.
Jp, vse, kar bi se dalo najti, da se zahteva univ. izobrazba, družboslovne smeri, so plače pod jurja. Bi imeli pa seveda veliko izkušenj, kup opravljenih izpitov, usposabljanj. Tako, da res, malce več kot čistilka v Sloveniji in precej manj kot čistilka v Avstriji.
Žalost do kraja.
Se velikokrat tolčem po buči, da sem hodila na FF, da nisem šla študirat kaj tehničnega.
Ne mešajte bučk. Avstrijskih netto plač, ne morete primerjat z našimi brutto. S tem dokazujete, da 15+ let izkušenj, ne pomeni NIC.
In moram vas razočarati, te z 15+ je že vlada izenačila s temi, ki ravno diplomirajo. Dala jim je olajšave 1000 eur na leto. Kar je ravno razlika pri 15ih letih delovne dobe in pribitka na osnovno bruto plačo.
Torej, pred 1 mesecem, bi imel nekdo z 15 leti izkušenj 7,5% dodatka na delovno dobo. Kar bi mu bruto plačo dvignilo naprav začetniku. Zdaj ima začetnik 1.000 eur olajšave in mu to dvigne na mesec, pri povprečni plači, za pbl enak znesek.
Pa nobena čistilka nima 1.400 eur brutto. Kje živite?
Dokler nimate razciscenih pojmov, ste pa tako rizik pri zaposlitvi. Vsaj za delodajalca.
Norica667, 19.08.2022 ob 21:16
Ne mešajte bučk. Avstrijskih netto plač, ne morete primerjat z našimi brutto. S tem dokazujete, da 15+ let izkušenj, ne pomeni NIC.
In moram vas razočarati, te z 15+ je že vlada izenačila s temi, ki ravno diplomirajo. Dala jim je olajšave 1000 eur na leto. Kar je ravno razlika pri 15ih letih delovne dobe in pribitka na osnovno bruto plačo.
Torej, pred 1 mesecem, bi imel nekdo z 15 leti izkušenj 7,5% dodatka na delovno dobo. Kar bi mu bruto plačo dvignilo naprav začetniku. Zdaj ima začetnik 1.000 eur olajšave in mu to dvigne na mesec, pri povprečni plači, za pbl enak znesek.
Pa nobena čistilka nima 1.400 eur brutto. Kje živite?
Dokler nimate razciscenih pojmov, ste pa tako rizik pri zaposlitvi. Vsaj za delodajalca.
nehaj no… cene imajo nizje, stanovanja na dunaju so cdnejsa, a plac pa ne bi smeli primerjati…
zakaj le ne… to je zrastlo na zelniku vas, ki bi ljudi samo molzli, zahtevali mnogo, placevali pa nic in zanicevali izobrazbo…
cas je da se ljudje postavimo za visje place vsi druzno… in nas vse nehate prepricevat,, da je 1000 neto ok placa za izobrazene ljudi
prosim te, 19.08.2022 ob 21:22
nehaj no… cene imajo nizje, stanovanja na dunaju so cdnejsa, a plac pa ne bi smeli primerjati…
zakaj le ne… to je zrastlo na zelniku vas, ki bi ljudi samo molzli, zahtevali mnogo, placevali pa nic in zanicevali izobrazbo…
cas je da se ljudje postavimo za visje place vsi druzno… in nas vse nehate prepricevat,, da je 1000 neto ok placa za izobrazene ljudi
Oooo Kriza. Se, ko jim poveš, ne razumejo. Naj bom še bolj eksplicitna? Ker je obračun drugačen! Ker se v vštevajo tam dodatki. Plačajo se pa pri nas davke (sicer razliko v znesku od njihovih). Pri nas so povračilo za prevoz in prehrano neobdavcena.
Če ste zadost brihtni, si morate izracunat njihovo letno plačo, zmanjšano za naše davke. In odšteti njihove stroške prevoza in prehrane (malice). In šele potem boste lahko primerjali.
Imaš kar pravi nik.
Tako mimogrede, čistilke v Avstriji imajo še kako 1400 neto. Pa pogosto še brezplačno bivališče.
Veš, če napišeš avstrijski in slovenski bruto, to ni primerljivo. Pametno je, da oboje pišeš neto. Ker je v AT razlika bruto neto bistveno manjša kot v Sloveniji.
1400 bruto v AT je neto dosti več kot pri istem brutu v Slo. S tem, da seveda imajo čistilke v AT neto okrog 1400, 14x na leto.
Norica667, 19.08.2022 ob 21:29
Oooo Kriza. Se, ko jim poveš, ne razumejo. Naj bom še bolj eksplicitna? Ker je obračun drugačen! Ker se v vštevajo tam dodatki. Plačajo se pa pri nas davke (sicer razliko v znesku od njihovih). Pri nas so povračilo za prevoz in prehrano neobdavcena.
Če ste zadost brihtni, si morate izracunat njihovo letno plačo, zmanjšano za naše davke. In odšteti njihove stroške prevoza in prehrane (malice). In šele potem boste lahko primerjali.
Samo si pa res Norica. Zakaj bi nekdo, ki živi na Dunaju plačeval davke v SLoveniji? Saj pa ni na glavo padel.
Szekeres, 19.08.2022 ob 22:27
V Avstriji je nivo cen višji, tudi stanovanja na Dunaju so bistveno dražja. Kar poglejte si nepremičninske oglase in ne nabijajte v tri krasne. Do Gemeindewohnungen pa niti slučajno ne boste prišli, če to mislite. Bedaki.
Si ti bedak. A zivis gori? Si v njihovemu urejenemu najemu? Poznas njihov najem stanovanja? Kolega ima v najemu 1,5 sobno stanovanje za cca 650 eur na Dunaju, do sluzbe s podzemno 15 min, in to s stroski vred, stanovanje ni staro! Edino opremit si ga je moral. Placo pa ima med 2500-3000. Kje se mu kot visoko izobrazenemu druzboslovcu bolj splaca zivet?!
Ker gledaš tržne oglase! 50% ljudi na Dunaju živi v neprofitnih najemih. Center Dunaja, 600€ , 45 kvadratov + balkon, novo. Plača pa 2800 € neto za isto delo kot ga opravljam jaz, ki sem tu plačana 1200 € neto in tudi v najemu na obrobju Ljubljane, 35 kvadratov, stara luknja, prav tako 600 €.
S septembrom začnem tečaj nemščine in bom šla po njenih stopinjah, pri nas je za mlade ljudi velika kriza.
družboslovci, 19.08.2022 ob 19:47
Tisti, ki ste družboslovci in ste v zadnjih letih iskali službo oz. jo iščete. A vam uspe najti kaj, da bi bila plača vsaj nekje 1200 neto?
Meni se zdi, da dobim kvečjemu možnost tam, kjer je pod jurja.
Sprašujem pa za take, ki imate 10+ let delovnih izkušenj.
Izven LJ sploh kje?
V stari službi imam manj kot 1200, 15+ delovne dobe pa iščem kaj boljšega, ampak povsod plače pod jurja. Ker ta smatrajo kot začetnika.
Imam FF, 15 let delovne dobe, v šolstvu plača 1800 neto + malica in prevoz. Meni je čisto ok.
družboslovci, 19.08.2022 ob 22:00
Samo si pa res Norica. Zakaj bi nekdo, ki živi na Dunaju plačeval davke v SLoveniji? Saj pa ni na glavo padel.
Zato, ker samoplac ne moreš gledat. Ker si jih, sem predvidevala, da pišeš o delovnih migrantih. Če, pa nisi pisal o delovnih migranti, pol se ti pa res ne sanja o njihovih stroških.
Ostani raje tam, kjer si. Ker bi samo škodo naredil za velik denar.
Imam kar nekaj znancev, ki delajo v Avstriji. In, resnično ni tako rožnato, kot se sliši. Se plača ne. Kaj šele odnosi in ostali pogoji.
Vsak, pa deluje na trgu PROSTE delovne sile. Če misliš, da lahko svoje znanje vnovcis zgoraj za več kot tu, pač greš gor. S trebuhom za kruhom.
Norica667, 20.08.2022 ob 06:14
Zato, ker samoplac ne moreš gledat. Ker si jih, sem predvidevala, da pišeš o delovnih migrantih. Če, pa nisi pisal o delovnih migranti, pol se ti pa res ne sanja o njihovih stroških.
Ostani raje tam, kjer si. Ker bi samo škodo naredil za velik denar.
Imam kar nekaj znancev, ki delajo v Avstriji. In, resnično ni tako rožnato, kot se sliši. Se plača ne. Kaj šele odnosi in ostali pogoji.
Vsak, pa deluje na trgu PROSTE delovne sile. Če misliš, da lahko svoje znanje vnovcis zgoraj za več kot tu, pač greš gor. S trebuhom za kruhom.
Ti moraš biti pa ornk čoknjena, da smatraš tiste, ki delajo na Dunaju za dnevne migrante.
Sploh pa ne vem od kje ti ideja o dnevnih migrantih? Ženska, pravi nik si si izbrala.
Družboslovka, 19.08.2022 ob 23:47
Imam FF, 15 let delovne dobe, v šolstvu plača 1800 neto + malica in prevoz. Meni je čisto ok.
1800 kot učiteljica? Kako ti je pa to uspelo? Tudi mi smo del SVIZa in po 15 letih tam 1200 neto. Začetek je bil pa 30. plačni razred. No, to je bilo po eno letnem pripravništvu. Tako, da malce dvomim, da imate učitelji res tako visoke plače?
RAKUN, 20.08.2022 ob 18:43
A ni placa 1500 eur..neto..minimalec v Avstriji…tako da ne bluzite..ce cistilka nima.1500 eur neto..brez prevoza in malice, kar dobijo decembra nakazano za nazaj..plus 13 in 14 placo..
To pa ne drži. Čistilka, sobarica ima 1540€ bruto in ne neto. No, to je minimalno, večina ima seveda več.
Pa v kmetijstvu so nižje plače, razni pomočniki v kmetijstvu (recimo kako obiranje sadja) imajo 1350 bruto.