Službena novoletna darila
Darilo z logotipom po promocijski plati skoraj nima učinka: ko dobiš majico z logotipom, jo zavržeš ali jo nosiš kvečjemu ko pleskaš stanovanje in potem leti v smeti. Brisača z logotipom za na plažo? Nikoli in nikdar! Jaz sem eno sicer obdržala- je zelo velika in pride prav za zbrisat kužka po kopanju. Mnogo bolje in učikoviteje je dobiti lepo majčko brez logotipa. Tisto vsaj nosiš in točno veš, kdo ti je dal lepo majčko in dober glas se širi naprej.Dosti bolj učinkovito.Enako velja za katerokoli uporabno darilo- ko nanj prilimaš logo popolnoma izgubi uporabnost. Za darilom mora biti zgodba in namen- potem si to ljudje zapomnijo, o tem govorijo in komaj čakajo nadaljevanje. To pa je najbolj učinkovita promocija, hkrati tudi najcenjša.
Tržna raziskovanja z vsemi mogočimi in nemogočimi oblikovalci govorijo drugače? :-)) V veliki meri se strinjam s teboj, ema, vendar morda sodiš v bolj zahtevno kategorijo ljudi – obdarovancev. Pri nas recimo ima partner morda samo dve polo majici, na katerih ni logotipa firm, vseh ostalih petnajst je z logotipom. Po pravici in resnici povedano, ne vem, ali smo tisti dve majici kupili ali jih je dobil od sorodstva v dar ali kaj podobnega, je pa dobro oblečen za službo in za prosti čas z vsemi temi logotip-majicami! To je pač tako, kolikor je kdo zahteven oziroma kolikor ima kdo ljudi za obdarovat. Res je, če dam darilo otroku, hčerki, prijateljici, si tudi jaz želim, da za “darilom stoji zgodba”, vendar tega ne prakticiram pri 30 in večih ljudeh. To prihranim resnično in samo za tiste, ki mi v življenju pomenijo veliko veliko več, kot nekdo, ki je na plačilni listi nekoga in je v resnici isto kot jaz in če mi podari nekaj ob neki priložnosti, sem darila vesela, zadovoljna, znam ga spoštovati, ne delam pa iz tega nič več kot to, kar pač je …darilo v znak zahvale in pozornosti.
Tu pa šefica govori o službenih novoletnih darilih, ne ve se, za koliko ljudi … tudi tako darilo, ki je lahko opremljeno z logotipom, ima lahko tudi svojo zgodbo, če oblikovalec tako oblikuje darilo … posremljeno z lepo oblikovanim “certifikatom” z zgodbo … npr. dva kozarca za šampanjec in steklenica šampanjca lahko pripovedujeta zgodbo o uspešnem poslovnem sodelovanju in nazdravljanju enakih poslovnih odnosov tudi v bodoče ? Pa npr. toaletno milo, naravno in ekološko, oblikovano v znamenju stiska rok, prefinjeno embalirano v volno, opremljeno z “zgodbo v certifikatu” lahko pripoveduje zelo podobno zgodbo, zgodbo o trdnosti sodelovanja, o želji poglabljanja le-tega ipd. … le malo domišljije in tudi poslovno darilo je lahko opremljeno z zgodbo …:-))