Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Služnostna pot

Služnostna pot

Vprašanje o služnosti. Preko moje parcele poteka služnostna pot katera je bila ustno dogovorjena pred več kot 30 leti. V zemljiško knjigo ni vpisana. Dejansko je, odkar je v moji lasti, cca 20 let, razen enega, nihče ni uporabljal, ker so hodili na svoje parcele po krajši poti. Gre za služnost peš poti. Lastnik druge parcele, ki je mojo edini uporabljal in je bil mimogrede pri tem nesramen, aroganten in je vedno, ko je prečkal mojo parcelo ob tem zmerjal, postaval na parceli, da je namenoma razburjal psa, kljub temu, da mu nihče ni preprečeval prehoda, je umrl. Tako, da sedaj praktično služnosti in te poti, nihče ne uporablja. Parcelo bi rada ogradila, se moj pes prosto giblje in nima možnosti uiti, ali koga motiti. Parcela je gradbena in je na njej vrtna lopa kjer sušimo zelišča in čaje. Preko poletja smo večino časa tam. Ali lahko parcelo zagradim z ograjo in na dveh mestih naredim vrata, da bi se dalo prehajati preko parcele, saj ne želim tega preprečevati. Rada pa bi se izognila temu, da se ljudje bojijo mojega psa saj se nekateri ustrašijo že laježa, čeprav je do ljudi prijazen. Je ograja lahko mreža? Ali služnost sploh še velja, čeprav ni bila razen enega človeka koriščena in ni vpisana v ZK?

Ne rabis niti vrat delat. Po vsem napisanem je sluznost ugasnila.
Ce je bila osebna dogovorjena z smrtjo uporabnika. Ce je bila stvarna se je v naravi spremenilo. Ce bos dovolila prehode drugim… tvoj problem v prihodnosti.
Iz prakse ti pa povem da lahko zapres v celoti. Zk je merodajna. Ce je ni vpisane in ni nikogar ki bi jo iporabljal je Ni.
Ograja okol in okol. Brez vrat. To ti je moj nasvet iz podobne situacije.

Moram za ograjo pridobiti kaka dovoljenja ali soglasje mejašev? Seveda bi ograja imela vrata, saj moramo tudi sami vstopati. Tudi prehod bi bil dovoljen lastnikom parcel, ki bi želeli prečiti in so prijazni. Če prav razumem pa je služnost padla, ker ni vpisana v ZK in ker se ne uporablja. Ker se par parcel prodaja, me zanima, kako ravnati, če se morebitnim kupcem ta pot predstavi kot služnostna. Ker pač vpisa v ZK, pa ne bi dovolila, če to ni nujno. Potrebujem pa pravno zavezujoč in pravilen odgovor. Hvala.

Potrebujem pa pravno zavezujoč in pravilen odgovor. Hvala.:
Pojdi k odvetniku ali notarju. Tam boš dobila tisto, kar potrebuješ.

Tudi prehod bi bil dovoljen lastnikom parcel, ki bi želeli prečiti in so prijazni.
Zakaj točno? Če nočeš, da uporabljajo služnost, pač zapreš in naj nihče ne hodi mimo. Če hočeš probleme, pač pusti “prijaznim” sosedom, da ti hodijo po parceli. Ampak ti prijazni sosedje lahko jutri postanejo neprijazni, in tako dalje… Pa najbrž imajo do kamorkoli že morajo svoj dostop, samo je očitno manj ugoden od tega preko tvoje parcele. Skratka, ker se služnost lahko priposestvuje, s tem svojim prijaznim dejanjem ne boš rešila ničesar, zato naredi tako, kot hočeš, da je, ne pa tukaj z neko prijaznostjo gor in dol. Sploh ker praviš, da hočeš pravno pravilen odgovor.

Glede ograje; višino, kakšna mora biti ali potrebuješ soglasja itd vse to določa opn.( vaše občine)

Eno je služnostna pot , drugo je nujna pot. Kaj sedaj hočeš omogočat lastnikom parcel ,ki se prodajajo zraven vaše.
če govorimo o služnostni pravice uporabe hoje preko vašega zemljišča , meni ni več jasno. Si iščeš problem? S tem, da si se komaj enega rešila?
če pa govorimo o nujni poti, to je pa edina dostopna pot katera je sploh možna do določenih parcel. Tukaj ti pa ne bodo samo hodili, ampak tudi vozili. In jo imaš definirano zopet v OPN-ju. In točno tudi piše koliko mora biti široka in kaj je njen namen.

kar se tiče pravno zavezujočega odgovora ti je dal nasvet že moj predhodnik, in moj odgovor je popolnoma identičen. Pravno zavezujoč odgovor se plača pri odvetniku.

Hvala obema za odgovore.

New Report

Close