Smetanov jogurt
Hja, Smetana je vsekakor moškega spola, saj je vendar priimek znanega skladatelja 😉
Ampak najbrž je jogurt dobil ime po smetani, ki je pa res ženskega spola. Razlika je v tem, da “smetanov” ni svojilni pridevnik (ker jogurt ni od smetane), ampak vrstni (jogurt je nekako povezan s smetano). Vrstni pridevniki se za ženski spol običajno delajo z obrazili -ji, -ski in -ov, z -in pa bolj poredko (SP2001, člen 962).
Hej!
Vprasanje se mi zdi zanimivo, ker se tudi sama sprasujem. Na forumu Prehrana sem postavila podobno vprasanje v zvezi z zitaricami.
Ko listam poraznih kuharskih knjigah, zasledim povsod :
psenicna , koruzna ,pirina , rzena moka…..in ajdova moka
Meni bi tudi ajdina moka lepo zvenelo.
Vse te zitarice so zenskega spola in moka tudi. Zakaj razlika?
Zdaj pa zganci, ki so moskega spola.Spet razlika:
koruzni zganci….ajdovi zganci
Res ne najdem pametne razlage. Vem, da je pravilno in tudi v literaturi tako uporabljano.
Lep pozdrav Babi
Babi napisal:
> Res ne najdem pametne razlage. …….>
> Lep pozdrav Babi
Amapk ste pa res že od hudiča duhamorni in zateženi s tem neprestanim iskanjem pametnih razlag, zakaj se nakaj sklanja po enm, drugo po drugem pravilu ali izjemi. Ja ljudje božji, tako pač je. Ne izumljajte , prosim vas, tople vode.
Jezik se je skozi stoletja oblikoval in razvijal z vsem svojimi logičnostmi in nelogičnostmi in izjemami.
Saj jezik ni matematika, da fse lahko prevdli v formule. Če bi bilo tako, bi računalnik z lahkoto prevajal tekste mede poljubnimi jeziki.
Podobno neumna so iskanja ženskih oblik samostalnikov za vsako ceno. Butasto do amena.
lp
t.
Sevada imas popolnoma prav! Ziv jezik se spreminja, razvija…
Ce pa koga kaj zanima in to vprasa, ni tak greh, se ti ne zdi?
Slovnico in pravila kar dobro poznam, zato tega ne sprasujem; v Prvopis, SSKJ in Slovnico znam tudi pogledati.
Zdaj bom spet duhamorna:
Izraz ” ajdina moka” mi kar prijetno zveni:)
Babi, ti kar uporabljaj ajdino moko, če hočeš, da se ti bodo še krave smejale. Sam pa se strinjam z “Ah”, da je v vsakem jeziku polno nelogičnosti, ampak TAKO PAČ JE. Točno to nam je rekel učitelj nemščine, ko smo ga spraševali za kakšno razlago. TAKO PAČ JE.
Edini jezik, ki nima izjem (???), je esperanto, ampak je tako hudičevo dolgočasen, da se ni nikoli prijel in se nikoli ne bo.
Seveda ni greh spraševati. Na vso silo vztrajati pri predalčanju pa je le preveč im gre res pošteno na živce.
Jezik je nastal mnogto pred raznimi Toporišči in podobnimi, zato so se pravila določala kasneje. Bolj kot so se določala so se verjetno ugotavljala.
Marikaj se v jeziku reši s posluhom. Če se nekaj bolje sliši ali lažje izgovori se zagotovo prime.
Zato se tudi ljudje z dobrim poslkuhom mnogo hitreje in lažje naučijo tujega jezika.
Glede ajdine moke pa tole.
Seveda je Ajdina, če je od Ajde.
Ajdina ajdova moka torej.
Še nekaj mi je pršlo na misel.
Po nevm kakšnih pravilih se številka 600 piše šeststo.
Povej mi kdo jo pravilno prebere. Še na radiu se vsi govorniki močno trudijo.
Lahko si kvečjemu zlomiš jezik.
Lahko bi mirne duše opustili tusi T, (šesto) pa bi bila zadeva veliko bolj prebavljiva.
Zdaj imam pa dost za ta teden.
Lep vikend
Tomaž