smetnjak pod oknom
Pozdrav, potrebujem vaše mnenje, še rajši če je na forumu tudi kakšen pravnik ali nekdo, ki bi mi vedel več povedati okrog tega:
kupujem stanovanje – novogradnjo. Sedaj, ko je končano, pa smo ugotovili, da so tik pod oknom spalnice zabojniki s smetmi. Čeprav so v neki provizorični utici, mene kljub temu skrbi, da se ne bi v spalnico ob odprtem oknu širile vonjave oziroma hrup (metanje steklenic v zabojnike in podobno).
Ker nam tega prodajalci niso niti omenili, se jaz kljub temu sprašujem, če je moje stanovanje enakovredno stanovanju, ki tega zabojnika nima direkt pod svojim oknom. Predvsem me skrbi, če bi želela to stanovanje kdaj prodati, da bo vsak kupec to vzel kot pomanjkljivost in mi bo zbijal ceno.
Kaj menite vi, ali imam pravico od prodajalca zahtevati, da moje stanovanje obravnava drugače kot ostala. Meni se resnično zdi zaradi tega stanovanje manj vredno in če bi to vedela ob podpisu pogodbe, se najbrž ne bi odločila za točno to stanovanje. To je zamolčanje skritih napak… Kaj pravite? Ali veste, kam naj se obrnem?
Hvala za odgovore…
Plačajte to stanovanje ali pa ga pustite kupiti drugemu, ki ga ne bo motila ena kištica smeti pod oknom. Ja bohnedaj, da bi vi gospa draga živeli na vasi. Saj bi vse krave morale nositi parfume na riti :))))
Kaj pomeni, da kupujete stanovanje? Ste ga že kupili ali se šele odločate za nakup? Da gre pri stanovanju za skrito (?) napako bi težko rekli, saj so zabojniki s smetmi vsem na očem. Pa tudi zabojniki s smetmi niso del stanovanja. Dvomim tudi, da bi bile smeti dejansko tako postavljene, da bi bile zelo moteče (možno pa je). Ali ste o tem že govorili s prodajalcem? Napišite kaj več o tem. LP
cist tko – logično, da ob takem denarju in posledično kreditu neštetokrat premislim, kaj vse bi me utegnilo motit in na tem forumu pričakujem, da dobim objektiven odgovor, ne pa nerganje nepotešenega zafrustriranca. 20 let sem živela na vasi in mi je ljubši naravni vonj, kot pa vonj po gnilih odpadkih in smeteh!
DaNaJa – stanovanje smo praktično že kupili – tik pred plačilom kupnine, sprašujem pa iz teh razlogov, ker pred zadnjim ogledom stanovanja teh prizidkov ni bilo in so nam šele ob ogledu povedali, da bodo tam noter smetnjaki. Vendar mi takrat ni potegnilo, da bi jih vprašala, niti nisem imela podlage v znanju, kaj mi je narediti.
Saj niti sama nevem, ali bo ta stvar moteča, dokler ne bom zaživela v stanovanju, se pa bojim, da bi pri kasnejših morebitnih kupcih (če bom kdaj želela prodati to stanovanje) to pomenilo odklon in zniževanje cene. Najverjetneje bi se tudi sama odločila za drugo primerljivo stanovanje, če bi to vedela od vsega začetka.
Tudi meni je dobro znano, po kakšnih vseh mogočih in nemogočih poteh se pride do stanovanja: ko bi se rad vselil, bi rajši užival na novem in svojem, kot pa se preklal naokrog. Gotovo ste že plačali aro: kar pustiti vse skupaj pač ne gre, toliko najbrž smetnjaki ne motijo.
Po moje to ni skrita napaka, je pa zamolčano dejstvo. Pogajanja glede končne cene vsekakor svetujem. Sama bi pri prodajalcu vsekakor zahtevala znižanje kupnine. Bi vžgalo, če bi kar sami zahtevali aneks k pogodbi, kjer bi kupnino zniževali za kake procentke zaradi posebnih okoliščin, ki vam pri sklepanju pogodbe niso bile znane? Morda boste potrebovali pravno pomoč, menim pa, da ni brezupno, primer je jasen in vsakomur bi bilo najbrž neprijetno. Tistih zadnjih 5 ali 10 % kupnine, ki jih po zakonu lahko zadržite, dokler se vse ne razčisti, bi na vašem mestu vsekakor zadržala.
Želim veliko uspeha in uživajte v novem domu!
Ne vem, če je to zamolčano dejstvo, saj so ob ogledu jasno povedali, da smetnjaki tam bodo. Pogodbo pa se načeloma podpisuje po ogledu stanovanja in ne pred ogledom (ne vem kako je bilo v tem primeru). Pogajanja o ceni pa vsekakor svetujem. Vendar v primeru, da prodajalec ne bo hotel pristati na znižanje kupnine, bo kupec najbrž težko dokazoval zgoraj navedena dejstva (predvsem znanjšanje vrednosti stanovanja). Vsekakor naj se kupec o možnostih rešitve tega problema najprej pozanima pri prodajalcu. Mislim tudi, da smetnjaki v primeru prodaje ne bodo igrali pomembnejše vloge pri ceni stanovanja, razen, če bodo zares moteči. Pa še en predlog: naj se v hišnem redu postavijo določena pravila okoli smetnjakov npr. naj se smeti ne odlagajo v nočnem času, ker zna to biti dejansko moteče ..
Uh, jaz te pa popolnoma razumem. Polet pred nekaterimi bloki tako butne smrad, da ni za živet. Ne, sploh ni fajn.
Mogoče samo dopolnim Danajin predlog – morda lahko zahtevate, da se ta utica s smetnjaki zapre. Poleti znajo biti smeti res sitna zadeva. Predvidevam, da vaše stanovanje ni edino z razgledom na smetnjake; torej vnesite v hišni red oziroma pogodbo o medsebojnih razmerjih tudi režim glede odlaganja smeti – da se jih meče v zaprtih vrečkah, da se smetnjaki pokrivajo, ločevanje smeti, da se ne sme nič odlagati poleg smetnjakov, itd. Po mojem boljše to kot nižja kupnina. Denar boste imeli, smrdelo bo pa vseeno.
Živim v drugem nadstropju bloka in imam neposredno pod blokom kakšnih osem zabojnikov za smeti, za vse tri vhode. Neprijeten vonj se iz njih ne širi, tudi poleti ne, prav tako ni moteče metanje smeti v smetnjak.
Moteča pa sta neprivlačen pogled z okna in odvoz smeti. Običajno je zgodaj zjutraj in takrat te nujno zbudijo, razen tega pa se ob praznenju zabojnikov poleti resnično širi neprijeten vonj (v stanovanje dobiš še izpušne pline), a se oboje kmalu razprši.
Se z vsem strinjam. Samo smeti znajo poleti res grdo zaudarjati.
Izkušeni prodajalci si želijo poleg vsega ob nakupu novogradnje – ki je tedaj npr. še ni nikjer videti – ogledati načrte celotne zunanje ureditve. Med pomembnejše info sodijo ravno zabojniki za smeti, bližina zunanjega parkirišča …
Fer prodajalci pa vse to upoštevajo v ceni stanovanja – primerljivo z isto kvadraturo.
V LJ je bil pri nas odvoz dvakrat na teden…. Zgodaj zjutraj. Če je enkrat in sredi dneva, potem še gre.
No draga Teresa, ki ste tako pametna mi povejte, kaj boste dosegli s tem, da boste znižali ceno za recimo 1500€, ker imate pogled na smetnjake in iz njih verjetno nič ne zaudarja. Pa veste za koliko bi lahko vsak človek potem zniževal ceno svojega stanovanja,ker bi gledal vlak, cesto,… Potemtakem bi morali vsi stanovalci imeti dražje stanovanje, ker imajo pogled na jug kakor pa na sever. Veste teh 1500€ vas ne bo nič osrečilo, smrad(če bo sploh dosegel višino vaših oken, kar močno dvomim) se bo pa še vedno širil k vam recimo. Zato sem vam vljudno predlagal menjavo stanovanja in nakup tega stanovanja ljudem, ki jih ta za moje pojme nepomebna stvar ne moti. Veste, če gledate na vsako muho itaq ne boste zadovoljni v nobenem stanovanju. Ampak mogoče bi vas le osrečilo 1% znižanja cene. Kar je po moje izsiljevanje. Če vam stanovanje ni všeč ga raje zamenjajte za tistega , ki nima pogleda na,za vas moteč objekt.
kakšno izsiljevanje neki…temu se reče pogajanje
Cist tko, pa si ti kupi stanovanje direkt nad kontejnerjem in uživaj v njem. Svojega nekontejnerskega pa prepusti nam preobčutljivcem, ki nam smeti in sploh kante smrdijo.
Kot sem že napisala, ne morem vedeti ali bodo smeti dejansko smrdele in če mi bo to resn predstavljalo problem, ko sem bom vselila. čist tko, ko pogledam skozi okno, se smetnjakov sploh ne vidi, saj so TIK pod spalničnim oknom (če bi bilo pod npr. dnevno sobo, bi me najverjetneje že manj motilo) in ker je moje stanovanje v prvem nadstropju, imam edina neposreden ‘stik’ s smetmi. Mene stanovanje ne moti, ko sem ga hodila gledat med gradnjo, tistega ‘prizidka’ ni bilo. Četudi pri pogajanju ne bi nič dosegla, bi jim vsaj dala vedeti, da mi to ni všeč. Tukaj se ne gre za kaprice in razvajenost, ampak človek ima rad urejenost in spokojno življenje v SVOJEM domu.
Teresa, ne opravičuje se, ker imaš popolnoma prav. In te “domove” plačamo kot črni, zdaj bi nam moralo biti pa vseeno, če nam nekdo tik pod spalnico nabija s smetmi!
Od koga pa kupuješ stanovanje?
Forum je zaprt za komentiranje.