Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Smo res nekuturni mi volivci?

Smo res nekuturni mi volivci?

Poraz, kakršenkoli že, nikomur ne prija. Nanj se različno odzivamo. Javen odziv pa terja kar nekaj napora. Ne zaradi sprenevedanja, temveč zaradi kulture, ki jo izkazujemo javno do sebe in drugih. Tega se morajo tem bolj zavedati vsi tisti, ki so javno izpostavljeni. Tokrat so aktualni politiki. In prav ti morajo imeti visok prag tolerance, če želijo, da jim državljani prisluhnejo. Pred dnevi je omizje na RTV analiziralo minule predsedniške volitve. Pozornost so vzbudile izjave prisotnih, zlasti poslanca Soka in ministra Zvera, da je zaskrbljujoča ugotovitev, kako nizka je kulturna vrednota volivcev do osamosvojitvene vojne. Kako volivci ne cenimo ljudi, ki so v začetku 90 let največ storili za slovenski narod. In če te izjave parafraziram, bi lahko obveljal vtis, da smo volivci zanju nekulturni.

Brez užaljenosti povem, da mi je malo mar, kaj si ta dva gospoda mislita o volivcih. Saj navsezadnje sedaj, ko je bil izvoljen Turk, to sploh ni več zanimivo. Pomembno zame je, da sem si zapomnila njuni izjavi. Ko bodo naslednje volitve, jih je treba predstaviti in jih opomniti, da takšnih presoj volivci ne sprejemamo. Sicer pa je v naslednjih dnevih po tem pogovoru na RTV je bilo na to temo veliko slišanega in zapisanega.

Ker me je zanimal odziv teh veljakov na poraz Brezigarjeve pred petimi leti, sem v arhivu o volitvah predsednika države 2002 zasledila ogorčen odziv takratnega vodje volilnega štaba in sedanjega ministra za kulturo Simonitija. Njegove izjave so bile nekulturne in zanje si je v tem mandatu prislužil mesto ministra za kulturo. Torej tokraten odziv poražencev ni novost v politični kulturi te politične opcije. Pa s to oceno v ničemer ne zmanjšujem zaslug vseh tistih, ki so sodelovali v času osamosvojitve. Toda, zelo narobe bi bilo, da bi njihova ravnanja merili samo po teh zaslugah.

Volitve so najbolj demokratična oblika izražanja volje in presoja kateregakoli politika o rezultatu je neprimerna, vsaj v takšni vsebini, kot je bila slišana v minulih dnevih. Dober politik mora imeti sposobnosti premagovanja porazov, sicer se postavlja dvom v njegovo splošno delovanje.

New Report

Close