Smo res že dosegli nepremičninsko dno?
Torkov studio ob 17.00 je bil namenjen nepremičninam. Gostje so bili predsednik združenja ocenjevalskih podjetij pri Gospodarski zbornici Boštjan Boh, podpredsednik slovenskega nepremičninskega združenja Anton Kožar in direktor oddelka za nadzor bančnega poslovanja v Banki Slovenije Krombeger. Zanimivo, vsi trije govorijo o oživljanju trga – Boh pravi, da bodo cene začele rasti konec leta ali v začetku naslednjega leta, in to počasi, Kožar pravi, da opaža, da so že dosegle dno in da pričakuje večji promet letos, Kromberger iz Banke Slovenije pa, da opažajo porast stanovanjskega kreditiranja v bankah v januarju in februarju oziroma v zadnjih treh mesecih. (8:55) in da se kaže oživljanje trga (“oživljanje ekonomije, ki se je pokazalo v pozitivnem rezultatu v zadnjem kvartalu – ti podatki pa ponavadi rezultirajo v večjem prometu na trgu nepremičnin”).
In da Slovenija daje najmanj za reševanje stanovanjskih problemov. Kar pa že vsi vemo. Za vse življenje se moraš krepko zakreditirati, če si hočeš kupiti stanovanje. Kdo kupuje hiše, pa že nimam predstave.
http://ava.rtvslo.si/predvajaj/studio-ob-17h/ava2.174265267/
Kaj menite, kaj se bo dogajalo in kam gremo? Ali se vseeno še splača počakat?
“Kaj menite, kaj se bo dogajalo in kam gremo? Ali se vseeno še splača počakat? “
Po moje se zdajle pa splača počakat prodajalcem. Mogoče se že nekaj obrača. Sosedi so prodali štirisobno stanovanje v dveh mesecih – oglas teden po novem letu, pogodba pred par dnevi, spustili simolično. Puf. Pa pooolno nasvetov smo jim dali, kako naj se pripravijo, da bo trajalo najmanj eno leto, če ne več, pa koliko je takih ki kar tako hodijo po ogledih, koliko je potencialnih kupcev – pa kaka je razlika med enimi in drugimi …, pa kako bo treba verjetno še ceno spustit, pa … poznavalsko smo jih pripravili na ta silni napor prenašat enih 50 ogledov, se pogajat … oni pa mrtvo hladno par ogledov in eto kupca. Ne moreš verjet! Prav bebavo se počutim. Pa saj jim privoščim, samo kuri me, da smo se mi tako zafrknili s prodajo. Pa kolega zdajle prodal hišo (v pol leta), lahko bi jo prej, samo ni hotel nižat cene. Ne vem, če sta imela srečo, da sta imela ravno tako nepremičnino (sicer obe daleč nad 200 k), ki jo je nekdo hotel imet pa pika, a smo mi delali napake pri prodaji al je res to, da se že nekaj obrača al kaj?!
To s prodajo in nakupom je čista loterija. Moja mati je prodajala hišo tri leta. ceno je spustila skoraj na polovico začetne, kar je bilo tudi krepko pod realno tržno vrednostjo, pa je noben ni kupil (interesentov ogromno – noben ni dobil kredita). Pol je že obupala, oglasov sploh ni več podaljševala in glej – enega dne se pripelje možakar, češ da ga zanima hiša, da je slišal v gostilni da se prodaja…mati pove ceno – prvotno! – tip da aro na mizo in voila.
Težko je prodati, ker banke ne dajo kreditov, razen če jim dokažeš, da denarja pravzaprav ne rabiš.
Po drugi strani pa so vedno ljudje, ki denar imajo (tudi dobitniki lota) in lahko da se zapičijo lih v tvoje stanovanje in bo šlo v minuti.
Forum je zaprt za komentiranje.