Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek šmorn

šmorn

kako naj naredim šmorn brez jajc.kaj naj dam zraven namesto jajc?
lp

To bi znala povedat kakšna stara mama, ki je morala zaradi pomanjkanja jajc delat šmorn brez jajc. Najbolj so to obvladali v revnih rudarskih okoljih, kjer so takemu šmornu rekli knapovsko sonce.

velenska a veš v čem je problem,da moja mala ne sme jajc,ni to dA JIH ne bi imela.lp

Pejdi na forum alergije tam imajo ogromno receptov za jedi brez jajc, morda tudi za šmorn.

Saj se mi je zdelo, da je problem v tem, da jajc ne sme.
Sem pa resno mislila, da bi ti to znala svetovati kakšna stara mama.
Sem že velikokrat slišala, kako so včasih delali šmorn brez jajc – pa si ne znam predstavljat kako ta šmorn izgleda.

Imam eno zelooooo staro Slovensko kuharico, sem šla zdajle pogledat, če je slučajno not recept, pa ni nič pod šmorn.

Kolikor vem, šmorn sploh ni prava slovenska beseda. Če mi kdo pove PRAVO IME, bom pogledala v knjigo.

Mi je že kapnilo – to je CARSKI PRAŽENEC, pa tudi pod tem ni v knjigi.
Žal ne morem pomagat.

Mislim da se mu reče carski praženec.

Ali pa cesarski praženec.

Umica, tole je recept za palačine brez jajc. Šmorn jaz pripravim enako, le bolj na gosto, s torej manj tekočine.

Sestavine:

300g pirine (ali bele, po želji) moke
2 dl sojinega mleka (ali kravjega)
1-2 dl mineralne vode(s CO2)
ščepec kurkuma (če želiš, da iamjo vsaj malo barve:)
žličko himalajske slanice ali ščepec soli
pol žličke cimeta
naribana skorja eko limone ali 2-3 kapljice eteričnega olja( pazite na ekološki certifikat)
margarina Gourmet ali maslo
Priprava:

Moko zalijemo z mlekom in zmešamo v gosto zmes. Dodamo mineralno vodo. Zmešamo in pustimo stati 1 uro v hladilniku. Za konico noža kurkume raztopimo v mlačni vodi in dodamo zmesi za palačinke. Dodamo slanico ali sol, cimet, limono. Vse zamešamo v redkotekočo zmes za palačinke in spečemo.

Namesto jajc daj v maso kakšno žlico čičerkine moke.

Tudi mi smo delali tako (žlico čičerikine moke sem razmešala v malo vode), priporočam ti pa še, da dodaš malo pecilnega praška (naravnega), ki ga preseješ skupaj z izbrano moko – šmorn je bolj rahel (manj zbit).

Lp, A.

Lahko daš pa namesto jajca žličko kisle smetane.

Namesto jajc lahko dodas 1-2 zlici jogurta ali kisle smetane (se bolj okusno) in malo sode (namesto pecilega praska), ce ni dovolj puhasta masa, stisni notri se malo limone. Bon apetite!

Kolikor vem, šmorn sploh ni prava slovenska beseda. Če mi kdo pove PRAVO IME, bom pogledala v knjigo.

cesarski praženec!

Jaz imam nadomestek za jajca 😊

Šmorna brez jajc ni.  Šmorn je šmorn.

Obstajajo pa žganci  🙂   beli, kuruzni, ajdovi, krompirjevi…

Naribano jabolko.

Pa ko delate mafine.tud not ribano jabko. Fakn pride

New Report

Close