Šmorn
Tole imam jaz zbrano s tega foruma in najveckrat delam po prvem receptu, dodam pa se rozine. Zadnjic sem polovico moke dala polnozrnate in je bilo tudi zelo dobro.
CARSKI PRAŽENEC
2 jajci, 3 dkg skladkorja, 12 dkg moke, malo soli, 1/4 litra mleka, ščepec ali dva pecilnega praška.
Beljake ločiš in narediš sneg, ostale sestavine pa zmešaš in na koncu dodaš še sneg iz beljakov ter premešaš. Testo potem zliješ v ponev s segretim oljem in pražiš na zmernem ognju najprej na eni strani, ko porumeni, obrneš in malo popražiš še na drugi strani, nato pa ga razdrobiš na koščke in še nekaj časa mešaš na ognju, da se lepo zapeče. Na koncu lahko posipaš s sladkorjem in postrežeš s kompotom.
Pri nas tudi uporabljamo polnozrnato moko ali pa mešamo belo moko z ajdovo. Včasih vanj naribamo jabolko in dodamo malce cimeta in kapljico ruma.
—————————————————
še en šmorn:
——————————————————-
SKUTIN PRAŽENEC
V skledi penasto umešamo četrt kilograma pretlačene skute, dodamo 3 rumenjake in počasi med stalnim mešanjem prilijemo četrt litra mleka. Zmes solimo in po okusu sladkamo. V temeljito umešano zmes dodajamo moko in sicer toliko, da dobimo gosto testo, potlej zamešamo še sneg 3 beljakov. V pekaču segrejemo maslo ali margarino in nanj zlijemo testo, ki ga v razgreti pečici zlatorumeno zapečemo, potem ga obrnemo in zapečemo še na spodnji strani. Pečen praženec razdrobimo z vilicami, ga še malo popečemo in posipamo s sladkorno moko.
————————————————
ŠMORN IZ SKUTE
40 dag skute zmešam z 4 žlicami moke, 4 rumenjake in sol iz 4 beljakov naredim sneg in rahlo vmešam . V taflonasto kozico (premera 30 cm ali dve manjši) razpustim malo masla in z žlico podevam maso po kozici kakšne 1,5 cm na debelo in kozico pokrijem. Potem na majhni vročini pečem , da se spodaj lepo zarumeni. Nato obrnem in še to stram lepo zapečem. In to je to, gotovo v 10 minutah. Lahko zraven jemo solato ali kompot.
——————————————-
Jabolčni praženec
3 rumenjaki
2.5 dl mleka
300 g moke
1 žlička soli
2 žlici sladkorja
400 g jabolk
3 beljaki
50 g masla
sladkor in cimet za posip
Rumenjake, mleko, moko, sladkor in sol gladko vmešamo ter zmešamo z olupljenimi naribanimi jabolki in snegom.
Maso vlijemo v posodo na segreto maslo in pokrito z obeh strani rjavo popečemo.
Pred serviranjem praženec z dvema vilicama razkosamo na manjše koščke in ga potresemo s cimetom in sladkorjem.
Šmorn delam veliko nedelj za večerjo, tako da sem ga kar naštudirala. Splača se delati variacije na moko, recimo nekaj žlic ajdove moke, polovica koruzne moke, polnozrnata moka ipd.
Količine sem imela prej naštudirane na svojo točno določeno posodo. Potem sem zamenjala na multipraktik, tako imam sicer obe roki prosti, vendar posoda je čisto druga. Na 1 osebo dam 1 jajce, na vsako jajce dodam 7 srednjih žlic moke, nato postopoma zalivam s toliko mleka, da pride gostota “kot za šmorn”, tj. malo gostejše od palačink. Vedno malo posolim, četudi se potem pečen šmorn sladka.
Mase ne sladkam, ker imam jaz raje “slan” šmorn. Drugi na krožniku sladkajo, eni polijejo bolj tekočo marmelado. Zanimiv okus je prelito z limoninim sladkorjem in sladkano.
In še – dolgo sem se ukvarjala, kako je babica dobila takšen zdrobljen, mehek šmorn, drobni okrogli koščki. Jaz sem ga natrgala s kuhalnico, vendar so v vsakem primeru ostali večji kosi, večkrat kot ne se mi je vse skupaj spacalo. S pomočjo raznih izkušenj na forumu smo dorekli, da je trik v maslu oz. maščobi. Tako za začetek v ponev vlijem nekaj (prej malo) olja, zelo počasi zapečem od spodaj, obrnem in počasi zapečem še z druge strani. Potem ga s kuhalnico raztrgam, istočasno posujem s kosmi masla, to je pravzaprav glavnina dodane maščobe. Očitno maščoba lepo objame koščke, sproti se zapečejo z ene strani, sproti mešam, tako se bolj ali manj kar sam razsuje v “drobtine”.
Dober šmorn in LP, Mimi