smrdi
Kaj naj?
Sosedov mulc kadi na hodniku, tako da meni smrdi po cigaretih v stanovanje. Groza!! Moj mu je že rekel, da … mulc pa nič. Pa saj ni problem en cigaret kot je rekla njegova mama, problem je, ker mulc full kadi ali pa k njemu (na hodnik) pridejo na obisk še drugi prijatli in kadijo. Jaz pa voham čike v dnevno sobo, kuhinjo … Skratka, mulc kadi, njegovi starši to vedo … a kolikor jaz vem, se na hodnikih ne kadi (zakon), lahko pa bi mulc kadil tudi na balkonu ali pa bi šel pred blok.
Zdaj pa me zanima, kaj lahko storim oz. na koga naj se obrnem, mogoče na zdravstveno inšpekcijo, ki je pristojna za takšne stvari. Je kdo imel isti problem?
Še to, kajenje moti tudi druge sosede (smo debatirali) a ti mulcu ne rečejo ničesar oz. ostalim se ne kadi direkt v stanovanje.
What to do?
če je protizakonito, potem res pokliči kako uradno osebo.
Obrni se na upravnika,pa naj apelira na inspekcijo.Mogoce pozarnega inspektorja.
To je res sranje. Men se tud mularija zbira pred vrati in to je res zoprna stvar. Ne vem, zakaj mularija ne hodi ven ampak raj klepeta po hodnikih. Mogoče nimajo keša ali kaj?
zdej je zunaj mrzlo. za kafiče pa verjetno res nimajo gnara. samo če ga imajo za čike…
mene pa nekaj drugega zanima – ali ti ljudje, kadilci, nič ne čutijo, kako jim cunje in vse skupaj smrdi? jaz samo stopim v kak tak prostor in mi cunje potem smrdijo in to mi gre res na jetra, kar nervozna postanem.
KADILSKI ZAKON strogo prepoveduje kajenje v skupnih prostorih.Torej pokliči zdravstveno inšpekcijo.
Jaz bi pa kar policijo poklicala, da se tuji ljudje zbirajo na hodniku, potem naj pa policija ugotavlja, kako in kaj. Poskusi!
Ni problem samo v mulcih. V našem bloku prav tako soseda kadi na hodniku in potem prinese smrad v moje stanovanje. Pa je povsem uglajena gospa srednjih let.
Čeprav gre meni še bolj na živce smrad od kuhanja in pečenja. Npr. ko kdo v bloku peče ribe. Potem se pa sosedovi mulci zajebavajo, katera si je spet ni umila, da tako zaudarja :))
Jst bi znorela!! Res je prepovedano kadit v skupnih prostorih – poklic inspekcijo,tko kot ti je svetovala muca.
Pa veliko uspeha
Pri meni so v pisarni kadili. Prosila, prosila in prosila sem jih, da naj kadijo v prostorih za kajenje. Nič. Sem konkretno zagrozila: “Člen 17. in 18. Zakona prepoveduje tu kaditi. Nič.
Potem sem omenila, da nekateri imajo pa res preveliko plačo. (Šlo se je za to, da bodo plačali pač kazen, če pride inšpektor). Uspelo je.
Upam, da bo tudi tebi.
Lep dan, Lučka
OK zdaj vsaj vem, da nisva midva zatežena in da je cigaretni dim res oduren. Zdaj moram priti samo še do zdr. inšpektorja … hm ne vem, kam naj se obrnem … kje so ti inšpektorji? Hvala vsem za odgovor
Poslala sem mail na zdravstveno inšpekcijo in odpisali so mi tole:
V zvezi z vašim vprašanjem, ali je v nasprotju z Zakonom o omejevanju
uporabe tobačnih izdelkov, če oseba kadi na hodniku več stanovanjske hiše
oziroma bloka,vam posredujemo naslednji odgovor :
Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov med javnimi prostori ne
opredeljuje stanovanjskih prostorov oziroma skupnih prostorov
večstanovanjskih hiš, zato ukrepi za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov za
te prostore ne veljajo. Kajenje na hodniku večstanovanjske hiše oziroma
bloka tako ni v nasprotju z določili navedenega zakona.
Tako je to, pri nas ti lahko vsak kreten skače po glavi pa si ne moreš nič pomagati! Lep dan želim!
O KRIZA
pa kaj ste tukaj same stare zatežene tercialke????
če bi malo več seksale, vam verjetno ne bi šlo tako vse na živce
Eva,
Lahko, da je tisti, ki ti je tole s takim užitkom odgovoril, tudi zeloo strasten kadilec!!!
Tudi jaz se ubadam s tovrstno “kadilsko kulturo”. Na eni strani atrija sosedova smrklja s svojim frajerčkom, (vlečeta, kot da jima gre za življenje, še posebno pa, ko sta sama doma in ko se pripravljata na izpite in sta vsa živčna – mama pa seveda hčerkici pusti, ker je ona kot mlada tudi kadila…..), pod oknom dnevne sobe pa mladenič iz trgovine, kjer nima nobenega prometa in cele dneve “svira k….” in smradi direktno pod našim oknom. Da bi imela preko dneva odprto kako okno, lahko kar pozabim. Dobro lahko prezračim le ob nedeljah. Tako sem v lastnem stanovanju suženj “kadilske kulture”. Pa sem jim že vsem vljudno rekla, naj bodo malo uvidevni vsaj do mojih treh malih otrok, pa jim – jasno – dol visi. Da samo omenim, kaj se mi je zgodilo lansko leto, ko sem hčerko še dojila. Poleti smo se v mestu vsedli zunaj pred neko slaščičarno, mala je dobila svojo papo direkt iz “pipce”. Pa prideta dve “gospodični” arround thirties, se vsedeta točno za mizo poleg, čeprav so bile druge še prazne, prižgeta svoji SLIM cigareti in kaj se zgodi? Dim je šel direktno v naju, mala pa je med dojenjem tako bruhnila, da sem imela čisto novi “vojaški” vzorec na T-shirt-u… Še nikoli se nama to ni zgodilo poprej. Unidve sta se spogledali in začeli grimasati, češ bljak. Jaz pa nisem mogla biti tiho in sem jima rekla, da je ta bljak nastal zaradi njunega smradenja in če se lahko presedeta drugam, ker smo mi prvi prišli in zasedli mizo in imamo z otroci pravico dihati “čist” zrak. Mislim – bitches!! Boli jih za male otroke – čisto dol jim visi, kam gre dim iz njihovih smrdljivih podaljškov. Tudi slovenska kadilska zakonodaja bi se morala zgledovati po ameriški. Tam ljudje kadilce kar malo postrani gledajo in se morajo skrivati s svojim smrdenjem. A kaj, ko je vpliv balkanske kadilske kulture pri nas tako zakoreninjen…..
TejaT
Dej bič – kaj se vtikaš – pejd svojga raka hran’t!!
suženj kadilske kulture LOL
ma raje take dlako cepce nerviram
Ćez par desetletij, s prijateljčkom na pljučih ali drugje, ti bo pa žal, ko se boš poslavljala od tega sveta……Vseeno še prezgodaj!
MajaM
Eva res sem pričakovala drugačen odgovor od inšpekcije. Moje sožalje.
Drugače ti res ne morem pomagati. Mulca za ušesa, …….
Vseeno vam želim lep dan, Lučka
tko je to ne mores ubistvu nic…ker kar kol bos nardila s kkrsno kol inspekcijo policjijo ali da bi celo fizicno kdo kaj hotel te bodo vsi sosedje postrani gledal….to jae pac kurc v blokih….pomoje najbold da si nabavs nova vrata z boljsim tesnenjem pa pomoje nebi smel smrdet ker ce majo vrata luft pol ni cudn da smrdi…sj ne recem da pol ne bo sam bo pa verjetno manj…
Jaz bi se vam se posral pred vrata.Frdamane babe sitne nepo.fu.kane.
ok, narod……. pretiravate……….
tut jst sem kadilec……. PRIBITE ME NA KRIŽ!!!!!!! ………ozdravljenim narkomanom pa dajte invalidske pokojnine………
sej je res problem. ampak če vi živite med ljudmi, ki nimajo kulture, potem za to ne krivit cigaret, ampak tiste ljudi! Kar se pa tiče ameriških zakonov, pa takih bedarij……… naj povem, da ameriška kadilska industrija prispeva levji delež h ameriškem gospodarstvu, tko da očitno kadilcev ni tko malo……..
glede “gledanja postrani” : zaradi alkohola je razpado že nevem koliko družin, bilo pretepenih že nevem koliko žensk, pa otrok, pa ga še vedno veselo cukamo, pa se ga nažiramo kadar mamo šanso….. če pa kdo prižge cigaret…… UUUUUUUU potem ga je pa treba postrani gledat, ker onesnažuje luft bolj kot nevem kaka cementarna…….
…..ok…. nekaj so dejanski problemi: mali otroci, ki morajo vdihovat cigaretni dim, nekaj je pa PRESERAVANJE……. če ne verjamete pridite v Trbovlje… smo meli ravno danes ponoči tako svež zrak, da bi šel raje spat v kanalizacijo……. pa se ostala sveta Slovenija še nikoli ni sekirala zarad našega lufta….. zakaj potem mislite, da se bo kdo sekiral, če vam pod oknom prižge EN cigaret!!!
LP
Remedy
Luččka, praviš, da si pričakovala drugačen odgovor od inšpekcije.
Na srečo je v pravnih državah tako, da inšpekcija lahko nadzira samo to, kar je v zakonodaji predpisano.
Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v uvodu definira javne prostore v katerih je kajenje omejeno. Med te javne prostore seveda NE SODIJO stanovanjski bloki, ker bi bilo to protiustavno! Stanovanja in skupni prostori so v LASTI fizičnih in pravnih oseb in bilo bi nezakonito, če bi zakon določal, kako se naj lastniki tam vedejo. Sicer pa zdravstvena inšpekcija, ki ste jo omenjali, nadzira le 15. in 16. člen tega zakona (kajenje v gostinskih lokalih, zdravstvenih zavodih, šolah, vrtcih), ostale pa druge inšpekcije (delovna, tržna,…) – vsak v okviru svoje pristojnosti.
Ne preostane ti nič drugega, kot da se skupaj z ostalimi lastniki dogovorite kako bo glede kajenja v skupnih prostorih vašega bloka ter to zapišete v HIŠNI RED. Upravljalec bo poskrbel za ustrezne oznake.
Ne morete pričakovati, da bo vse urejala inšpekcija. Vsak pri sebi bomo pač morali razmisliti o tem, ali morda naše navade/razvade motijo koga v naši okolici.
Če karikiram na primeru prehitre vožnje: sami se odločimo, da bomo vozili več, kot dovoljujejo predpisi, policija je resda pristojna, da nas kaznuje, ne more pa nič proti temu, če za naslednjim vogalom (spet po lastni presoji) vozimo znova prehitro….
______
Ravnajmo do drugih tako, kot pričakujemo, da bodo oni ravnali do nas.
Teja T. Vtikaš se v stvari ki se te nič ne tičejo niti niso nezakonite. Prostor pod tvojim oknom ni tvoja last in tam lahko vsak kadi koliko hoče. Tudi v atriju imajo stanovalci pravico kaditi, ti pa nimaš nobene pravice težiti ljudem in se vtikat v njih.
Ne vem zakaj voziš svojega otroka dojiti v lokale kjer se kadi? A zato da lahko sproščas svojo negativno energijo? Tisti dve punci nista počeli nič prepovedanega in ne vem od kje ti pravica jih žaliti in zmerjati. Usedeta se pa tudi lahko za katerokoli mizo jima paše. In ne vem kateri faktor si ti da bi se mogli ozirati nate ali na tvojega otroka. A moram predno vse usedem za mizo v lokalu najpej natančno preštudirati če slučajno kje sedi kak dojenček ali nekadilec. A si zmešana? Tudi ostali niso dolžni gledati tvojih jošk na mizi v lokalu. Opravi to doma.
Če imaš pa ti probleme pa ne hodi v take lokale in pusti ljudi na miru. Če pa pred tvojim blokom kadijo (imajo vso pravico) in te tako moti se pa odseli. Kajenje je pri nas zaenkrat še dovoljeno in kdor ne krši zakona mu nimaš nobene pravice težit. Do take zoprne babe pa tudi jaz ne bi bila obzirna.
sasha, ali so že kdaj res, ampak res dobro povohala svoje obleke in lase??
Forum je zaprt za komentiranje.