Najdi forum

Smučanje

Še hodite, ali greste raje na kakšno potovanje, ali bi, pa ni denarja.
V šolah to še vedno organizirajo, kar se mi zdi nek nepotreben luksuz, še posebno za tiste družine, kjer starši ne smučajo. ne vem zakaj ravno smučanje, ok plavanje se mi zdi ena taka vedno potrebna prvina, smučanje pa ne. Mogoče bi bila pa šola v naravi plezanje, ali golf…saj je isto, kot smučanje.
Saj res ne polemiziram, samo ne vidim smisla zakaj se to smučanje tako potencira, drugega pa ni na izbiro, npr sankanje, tek na smučeh, spoznavanje narave ta teden za tiste, ki ne smučajo.

Ja, s tem bi se tudi pri nas takoj strinjali!
Smučanje je bolj, kot ne šport za petične in dobro situirane…Tu še bolj prude do izraza socialni položaj družine in nekateri otroci, ki tudi sicer ne zaostajajo za tem še bolj pokažejo svojo moč položaja…

Drugo pa je tudi, da ja, nekateri starši NE smučamo, nas to ne zanima ( kljub relativno dobri finančni situacija za ta čas ) in gremo raje pozimi v toplice ali na kakšen “sankaški” izlet…
Ne vem v čem je poin tega 5 dnevnega smučanja, ki ga otrok v petih dneh sigurno ne more dobro osvojit če ga pa potem še ne nadgrajuje pa ….

Jaz bi bila takoj, da se ta šola v naravi spremeni v kaj veliko bolj splošno sprejemajočega…kar zmorejo vsi ali vsaj velika večina…Tako finančno kot fizično izpeljati do dobrih rezultatov…

Lp

Mi smo do sedaj smučali, letos pa ni €€€ in verjeno ne bomo šli in bomo kar bolj na saneh letos.

Tudi meni ni jasno, zaka se forsira smučanje po šolah. Otrok rabi opremo, bundo, sm. hlače, rokavice, sm. perilo,…skratka veliko enih drobrarji, ki jih v vsakdanjem življenjeu ne potrebuje in so za nekatere starše dodaten strošek.

Kaj pa če otrok nima opreme, kdo jo priskrbi??

Jaz smučam.

Res pa ne vidim razloga, zakaj se zadeva favorizira v šolah. Lahko bi ponudili kaj bolj univerzalnega. Edino kar mi pride na misel je, da se (preveč) slepo držijo neke “kvazi-slovenske” smučarske tradicije iz sedemdesetih let…

Meni se pa zdi dobro, da smučanje je v šolah. Saj ne rabiš fancy opreme (sploh smučarsko perilo je čisto luksuzna zadeva). Smuči in ostalo priskrbi šola, prav tako čelado. Bundo verjetno otroci tako ali tako imajo, smučarske hlače rabiš pa tudi za sankanje. Pa rokavice.

Gre pa za učenje veščin, ki sigurno ne škodujejo.

Je pa res, da je to drag šport in si ga večina ne more privoščiti. Samo se vseeno da – kakšne otvoritve smučarskih sezon so res poceni.

smo smučali….

Pa ni problem kupit kombinezona, rokavic, škornjev, kap in drugih “malenkosti” Te bi kupila tako ali tako za po snegu saj so veliko zunaj…PROBLEM ( tudi če ga bova midva s težavo zmogla ) je ostala oprema.
Smuči, vezi, pancarji, palice, čelada….To je pomnoženo s tri ( kupiti moraš za vse tri otroke ) res velik strošek. Če odšteje naju, ki smučarske opreme tudi nimava…

Jaz se ravno to zimo spopadam s tem, da bi jim opremo sicer iz druge roke kupila, ampak potem je treba še karto za smučanje pa ker nobeden od naju ne smuča še učitelja, ki bi jim vsaj približno pokazal kako se stvari streže….

Ej, koliko “realnih” Slovencev ( ne tistih na socialnem dnu, ki jih je pri nas že ogroooomnoooo ) si lahko to privošči??

Stvar v takih taborih pa kar bode v oči ostalih, ki si tako napihujejo svoj mali ego.

Kolikor vem, se oprema lahko izposodi ( smuči, palice, pancarji ) ampak še vedno ostane kup “malenkosti”, stroški bivanja in karte…

Res bi bilo bolje, da si omislijo kaj bolj univerzalnega….Saj tisti, ki imajo so imeli tudi prej in bodo zagotovo poskrbeli za to v družinskem krogu.

Lp

Ne zdi se mi tako pomembno, ali starši smučajo, ali ne. Predvsem je pomemben finančni vidik. Če si finančno smučanje lahko privoščijo, naj otrok gre. Mogoče bo užival. Ni nujno, da bo nesmučar, kot starši.
Če finančno ne gre, je velik proble. Tisto šolsko smučanje sicer ni obvezno (če prav razumem). S tem je tako, kot v vojski: vsi so prostovoljci, ker morajo biti. Zmenit bi se bilo treba za kakšno alternativo.
Poznam nekaj ljudi,ki ne morejo otrok poslat na smučanje. Enega še bi nekako, dveh pa nikakor, da o več niti ne govorimo. To je hudo .

Kot otrok sem smučala. Stare smučke in pancarje in za hišo smučat. Nikoli na žičnico, ker ni bilo denarja.
Bedno je bilo pa v šoli. Športni dnevi recimo. Smučanje na dragem smučišču ali pa pohod. Imeli smo okrog tudi razna lokalna smučišča, ki pa za naše fensi učitelje niso bila ok, je bilo treba na draga smučišča. In smo ostali doma ali pa morali it na pohod. Ostali, ki so šli smučat, pa so se norčevali iz nas, češ, da smo bedniki, ki ne znajo smučat.
Ko je bila šola v naravi, so seveda spet organizirali drago smučanje. Ne na lokalnem smučišču, na dragem smučišču, kjer so bile drage karte in drage nočitve. Če bi na lokalnem smučišču organiirali, bi imeli poceni karte in ne ne bi bilo treba prespati.
Spet smo morali eni hoditi v šoli ta čas, ko so drugi bili v šoli v naravi.
Na bruhanje mi gre, če se samo spomnim naših nadutih učiteljv. Zaradi njihovih idej smo bili nekateri žrtve posmeha.
Prav brigalo jih je, če ima kdo opremo. Če je nisi imel, nisi šel zraven. Če si jo imel pa ni bilo denarja za drage nočitve in karte pa si spet ostal doma.
Pa nisem še 30.

Sama ne smučam, mož in otroci pa. Ker denarja ni ravno na pretek, hodijo na domače lokalno mini smučišče, kjer tudi karta ni draga. Oprema za otroke: bunda, hlače in rokavice Hofer, ostalo kupljeno rabljeno na sejmu. Mož si je opremo kupil lani po več kot 20 letih, prej imel pač staro. Tako d ani nujno, da je to ne vem kako drag šport. Ko bodo otroci bolje smučali in če bo denarna situacija dopuščala, bomo šli za kakšen dan tudi na večje smučišče, s tem, da se bom jaz medtem npr. namakala v bazenu.

Če imaš smučišče res praktično za hišo, je seveda ceneje. Takoj, ko moraš iti na neko večje smučišče, je en dan smučanja za 4 člansko družino veliko. 3-4 celodnevne karte, bencin,parkiranje, hrana -na smučiščih zelo draga.Tudi, če neseš s seboj, moraš v celem dnevu pojesti vsaj nekaj toplega (juho).
Za povprečne plače pride to v poštev mogoče 1x ali 2x mesečno. Če je plača podpovprečna, to sploh ni izvedljivo.

Kam si pa to hodila v šolo? Pri nas sploh ni bilo tako., ker to ti pa res vzame vso veselje. Nihče se nikoli ni norčeval iz opreme, še posojali smo si jo. Pa imeli smo fond, v katerega so se zbirali prostovoljni prispevki vseh (anonimno). Iz tega se je pokrivalo izlete za tiste, ki jih niso zmogli. Nikoli ni za nikogar zmanjkalo.

Jaz imam že od nekdaj rabljeno opremo. Še vedno, čeprav ne rastem več 🙂 Doma sta starša smučala in nismo imeli ravno veliko denarja, zato sva dobila vse iz druge roke. Eno leto je bilo prav enemu, naslednje leto drugemu , premajhna se je z majhnim doplačilom zamenjala za novo. Je pa res, da nikoli ni bilo debate o tem, kakšne barve boš kaj imel in kaj paše oz. ne paše skupaj. Danes si veliko ljudi zmišljuje, potem imaš pa stroške.

Karte so pa res drage 🙁

Mi komaj čakamo sneg, nas že vse “srbijo prsti”, smučamo od malega, pa smo finančno bolj tako tako.
5članska družina z ne prav dobrima plačama, kreditom ipd.. Res da karte dobim v službi po sindikalni ceni al pa so kakšne komepzacije in to lahko zaposleni koristimo. Pač smučamo samo v SLO kar je za nas čisto o.k.

Mi2 odrasla imava 10 let stare komplete in jih bova verjetno imela še nadaljnih 10. Investicija v tri otroške smučarske opreme pa tudi ni bila prehuda. Edino prvi nakup za vsakega je malo večji – ker pa vedno kupujemo rabljeno opremo ni take panike. Potem jo vedno tudi prodamo in kupimo večjo, z minimalnim doplačilom. Bunde, hlače, rokavice so pa tako ali tako obvezna oprema ne glede na to ali smučaš ali ne.

Kjer je volja je tudi pot. Nam pa toplice ne odgovarjajo. Pa kadarkoli gremo (več ali manj samo zaradi otrok) vedno nekdo nekaj stakne tam… 🙁

Smučanje, tako turno kot alpsko, je zame še vedno najlepši šport. Tudi v povezavi s hribolazenjem, plezanjem. Še vedno smučamo cca 50 dni na leto (pozimi in poleti), otroci so učitelji smučanja in si s tem kot študenjte tudi prislužijo kakšen dodaten Eur.

Ja, res je bedno. Podn od učiteljev. Je pa bilo bolj v osrednji Sloveniji.
Ne vem, če imajo še danes tako. Mogoče jih le srečala pamet. Taki napihnjenci ti potem grenijo življenje. Le kake starše so morali imeti otroci, ki so se norčevali iz drugih.
Pa učitelji. Namesto, da bi nas peljali na lokalno smučišče, kjer bi bilo poceni, je bilo treba it na drago smučišče.
Pa tudi v SŠ je bilo podobno na športnih dneh.

mi smučamo/bordamo … če je sneg že za novoletne, drugač pa za vikende, med zimskimi počitnicami gremo ali smučat ali kam na toplo

to da šole ponujajo smučanje mi je čist ok, prijavi se kdor pač se … nekateri otroci grejo samo tako, ker s starši ne hodijo … moja otroka pa s šolo nikol ne gresta … za ŠD se prijavita na kaj drugega, saj je vedno dost izbire …

sploh ne razumem kaj te muči?

Govori o zimski šoli v naravi (kjer je na razpolago seveda samo smučanje ali ,vsaj pri nas, bordanje) in ne ŠD.

New Report

Close