Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek SMUČARJI ….vprašanje

SMUČARJI ….vprašanje

Kupujem carving smuči in na vas se obračam z vprašanjem-koliko dolge naj kupim.Visoka sem 168 cm.Danes sem cel dan hodila po trgovinah in sem zelo razočarana nad trgovci,ne znajo svetovati,da o prijaznosti ne govorim-kupovanje po sistemu postrezi si sam:-((
Rada bi vedela,kaj si o tem mislite vi,naj mi smuči segajo do brade,ali naj bodo dolge 170 cm.Trgovci so mi pod nos pomolili smuči od 150-170 cm???
HVALA ZA VAŠ ČAS IN MNENJE :-)))

160cm!

Jst sem velika 165 cm in smuči so dolge 158 cm.

Smuči naj ti segajo do nosu.
170cm so prevelike.

Lp,Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Nikakor nisem strokovnjak za to, a sem se pred tremi leti soočila z enakim problemom.

No, končno sem iz vsega svetovanega prišla do nekega zaključka (za katerega pa ne trdim, da je res strašen nasvet:) ) in si glede na to kupila dilce. In nisem razočarana.

Ker dobro smučam in sem pri telesni višini 159cm prišla iz dilc višine 185cm, so rekli, da naj ne grem na več kot 30cm krajše – imam dolge 155.

Moja mama, ki je povprečen smučar (enako velika kot jaz) je iz 175cm prišla na 150 cm.

Toliko, če ti ta primerjava kaj pomaga. Vem, da kaj dosti najbrž ne.
Bi ti pa svetovala, da stopiš v kakšno manjšo privat športno trgovino kje na periferiji mesta. Tam se ponavadi kar spoznajo na to. Saj ni treba, da kupiš tam (lahko, da tudi ne bodo imeli), a boš vsaj vedela pri čem si. V velikih centrih je skoraj tako, kot bi ti jaz svetovala:)

Takole bo kar zlo ziher…med brado in nosom…te bodo ravno pravšnje…

Meni so svetovali tako…če si boljši smučar lahko vzameš daljše (toliko kot si sam velik oz. par cm krajše), če pa si slabši do srednji smučar pa krajše. Tako da so meni, ki imam neko srednje znanje smučanja, svetovali smučke od 140-148cm (velika sem 158).

LP

Carving smuči morajo biti krajše, kot smo imeli včasih navadne. 170 je zate preveč. Tudi jaz imam pri višini 170 cm nekoliko krajše.

Jaz imam pri 168 cm carving smucke dolge 152 cm in se krasno smuca. Polcarving so lahko malo daljse, tako med brado in nosom, carving pa krajse.

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

Najprej je odvisno od tega, kaksno je tvoje smucarsko znanje. Temu potem sledi, kako trdo oz. mehko smucko bos kupila. In glede na to, potem dolocas dolzino. Ce kupijes mehko smucko – za povprecne rekreativne smucarje, lahko vodljivo, je nekje optimalno, da ti sega od nosu do vrha glave, daljse ne. Ce si zelo dobra smucarka, potem bos najbrz kupila trso smucko z manjsim radijem, tam nekje okoli 14m, kar pa pomeni, da mora biti krajsa. Seveda je pa pomembna tudi tvoja kilaza. Ce si pretezka na mehki smucki, se lahko hitro zgodi, da ti tvoja teza smucko “odnese”, kar lahko pomeni hud padec.
Ce pobrskas po internetu ima vsaka firma, ki proizvaja smuci tudi test, kamor vneses svoje podatke od dnevov smucanja, visine, zahtevnosti smucanja in ti potem glede na vnesene podatke priporoca, kaksen rang smucke ti ustreza!

Uspesen nakup!

I.

Zelo se strinjam z predhodnico. Ti za rekreativno smučanje potrebuješ veleslalomsko smučko ne pa zelo kratko smučko,ker taka karving smučka zahteva zelo veliko moči in kondicije.Priporočam elan integra do št.5 dolžine 163 cm.

Smuči izbiramo glede na naše znanje in sposobnosti. S pojavom nove, zarezne tehnike (carvinga), so se v zadnjih letih spremenile tudi smuči, ki smučarju omogočajo lažje spremembo smeri in s tem bolj prijetno smučanje. Te smuči imajo bolj poudarjen stranski lok, ki se pri zavoju bolj upognejo ter z robnikom zarežejo v sneg. Najlažje bi carving smuči primerjali s snowboardom, ki ima podobne lastnosti. Od kvalitete in modela smuči pa je odvisno, ob kolikšnem pritisku na robnike se bo smučka upognila do želene mere. To za rekreativne smučarje pomeni predvsem to, da pri nakupu novih (ali rabljenih) smuči upoštevajo svoje predznanje. Tekmovalne smuči so trše in smučar rekreativec z njimi ne bo dosegal takih rezultatov pri osvajanju in nadgradnji tehnike, kot bi jih pri bolj primernih (rekreativnih) smučeh. Glavna prednost/slabost teh smuči in nove tehnike pa je predvsem ta, da ni več oddrsavanja smuči in s tem pogojene manjše hitrosti. Smučar, ki smuča po robniku, tako dosega večje hitrosti in tako je tudi užitek/nevarnost večja.
Pri izbiri dolžine smuči velja najprej poudariti, da so časi, ko smo kupovali smuči, ki so bile 20 cm daljše od telesne višine »uporabnika«, minili. Dolžina smuči je odvisna od njihove namembnosti, vendar pa za povprečnega smučarja, ki kupuje povprečne rekreativne smuči s poudarjenim stranskim lokom velja formula TV (telesna višina) – 10 cm. Smučar, visok 180 cm naj se tako odločil za nakup smuči, dolgih 170 cm. Smučar, ki pa se bo odločal za smuči z bolj izrazitim stranskim lokom (11 – 12m) pa se bo najverjetneje odločil za dolžino 160 – 165cm. Dejavniki, ki jih torej moramo upoštevati pri izbiri smuči, so znanje smučanja, telesna višina, telesna teža in nekateri drugi.

******************************************************************************************************** Je juho polil pa jih je slišal : a zdej si pa sit, k boš lačen ...

učiteljica smučanja, ali lahko napišeš kakšen link, ker mene mučijo isti problemi, namreč, kake smuči kupiti. Hvala!

******************************************************************************************************** Je juho polil pa jih je slišal : a zdej si pa sit, k boš lačen ...

New Report

Close