Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek smučarska oprema, smuči in pancarji-vprašanja za tisti ki se spoznate

smučarska oprema, smuči in pancarji-vprašanja za tisti ki se spoznate

Zdravo,

najprej bi vprašala za hčerko. Nogo ima na meji med 27 in 28. Ker so ji pancarji v katerih se je vozila do letos, premajhni, jih bi zamenjali. Letos mislimo imet še nekje do 10 smučarskih dni. Jaz bi ji zamenjala, ker so pancarji nekje v št26, s tem da ona pravi, da so zdaj prsti na robu. Moj pravi da bo s temi še zdržala feb in marec, da ne bi potem teh novih takoj prerasla, Jaz pa se bojim, da jo bodo preveč tiščali in seveda se mi zdi, da je potem problem tudi s toploto v pancarju, ali se mogoče motim. Je pa tako da zadnjič sem potipala stopala in je imela res mrzla, ona pa vsa vesela ker je lahko 4 ure smučala-nje to ni motilo. So pa to pancarji, pri katerih vložka ne moreš potegnit ven, tako da se zanašava lahko le na to kar ona pove. Na kaj biti pozoren pri nakupu naslednjih pancarjev? koliko večji naj bi bili od št noge oz koliko prostora naj bi bilo od prstov naprej? se tu kaj razlikuje glede trdote pancarjev itd? Punca ima drugače bolj ozko stopalo in je bolj suha, igra tudi tu vlogo, katere znamke gledat? Seveda gledava tudi po bolhi.

drugo pa zame, več kot 15 let nisem bila na smučah, pancarji in smuči so šle z razvojem naprej. Na novo se bom postavljala na smuči, a vseeno, dam prednost izbiri pravih pancarjev. Na kaj moram biti pozorna pri pancarjih zame? kako dolgo ste jih imeli na nogah, da ste videli da vas nič ne žuli? Se jih kupuje popoldan ko je noga načeloma bolj utrujena ali je to vseeno?
in na splošno so pancarji kaj nastavljivi? ne se smejat samo nekje piše nastavljiva trdota, pa mislim da tudi naklon…(jaz sem res imela predpotopno opremo tako da ) in ne vem kakšno vlogo in kdaj to dvoje, pa mogoče še kaj, ima vse to smisel…

Imate priporočilo za LJ konec za kak dober center rabljene opreme (v moji št ni veliko izbire na bolhi npr)? pod dober ne mislim samo na ugodne cene, ampak da se zaposleni tudi spozna na zadeve. Ker zadržkov pred rabljeno opremo nimam in glede na to, da vsaj še tri leta ne bo komplet familija na smučeh po več ur skupaj, se mi ne zdi smiselno kupovat nove opreme. Ali se pač motim?

hvala

S temle tipom sem bila zelo zadovoljna. Z njim se lahko dogovoriš tudi, da za majhno doplačilo stare stvari zamenjaš.

http://servis-zare.si/

Najprej povej tvojemu možu, da si naj obuje eno št. premajhne čevlje in naj gre za dve uri na en hrib.
Pancarji morajo biti vsaj eno št. Večji še boljše da dve. Prsti nikakor ne smejo biti čisto na koncu.
Ja smučarska oprema je pri otrocih drag špas ker na dve leti vse prerastejo od smuči do hlač, bunde pancarjev. Mi smo malo kupčkali kupovali na bolhi, si med seboj posojali in smo pregurali.
Tebi pa svetujem da obiščeș npr. Inter$port tam so kar dobro podkovani in ti bodo znali svetovati. Ko boš dobila informacije pa se boš odločila kako in kaj.
Moje mnenje je, da je solidna oprema pogoj za smučanje in če ni denarja za opremo potem se tega pač ne greš.

Prosim, karkoli boš že počela, samo ne upoštevaj tiste mone zgoraj, ki pravi, da mora biti pancar vsaj eno številko večji od št. čevljev!!! Pancar ti mora biti natanko prav. Pika.

Drugič, daj tvojemu škrtuhu eno konkretno okoli kepe. Da bo otrok smučal z dve številki premajhnimi pancarji?!! Ja ljuba duša no! Če si smučarije ne moreš privoščiti, si jo pač ne, ne pa da delaš škodo otroku.

Otroku boš morala vsako leto kupit novo opremo. Dejstvo. Lahko rabljeno (jaz sem sicer tiste sorte, ki raje kupim novo in potem prodam), ampak večjo zagotovo.

Kar se tvoje opreme tiče se odloči sama. Jaz sem se pred letu tudi po 20 letih spet postavila na smuči. Kupila celo opremo najboljše kvalitete, ker jo mislim nekaj časa imet. Edino smučke sem letos kupila že druge, ker sem medtem zelo napredovala v tehniki.

Ta zadnja stvar, kjer bi šparala, so pancarji. In teh zase nikoli ne bi kupila rabljenih.
Edini, ki se na te stvari zares spoznajo, so v Koali v Višnji gori. Boš plačala, ampak imela ta pravi pancer za tvojo nogo in bo s tabo še pa još.

Jaz sem hotela sinetu kupit letos novo opremo in sem prisla na idejo, da se bomo rajsi sposojali na smuciscu. Za 2 uri smucanja dnevno ne bomo obubozali, ce si sposodimo, pa se prodajat ni treba potem.

Za tisto ki trdi, da pancar ne sme biti dve št. Večji:
V večini primerov imamo zimske čevlje večje kot letne. Saj moramo upoštevati še debelejše nogavice. Pri pancerjih je pomembno da noga ne pleše v mečih in ne tok končni razmak na prstih. V izogib vsakoletnemu nakupu starši otroku kupijo malo večje in prvo leto namesto enih obuje dvoje nogavice.
Skratka pancer moramo zapeti tako, da noga ne opleta in dolžina ni tako pomembna.

Pozanimaj pa se v Hervisu mislim, da so tudi nekoč sposojali opremo.

Prosim, ne prodajaj bučk in napeljuj ljudi k neumnostim.

Enega zimskega čevlja nimam večje številke, proizvajalci spodobne obutve predvidijo tip nogavice za določeno obuvalo. Ne vem iz katerih rovt si, da to prakticiraš.

Predvsem pa se ne delaj strokovnjaka iz smučurske opreme, ker res nimaš pojma. Verjetno še nisi slišala, da je kvaliteta smučanja odvisna tudi od občutka noge v pancarju (in zato so profesionalne smučarske nogavice ful tanke). Daj otroku dvojne debele zokne in ne bo čutil prav nič. Ampak to so že detajli. Res pomembno pa je, da je pancar prave številke. A ti mu nogo zabetoniraš z zgornjimi klipsnami? Kako naj se otrok potem nauči pravilno vozit in pritiskat s koleni naprej, če ima pa nogo zgoraj v mavcu, ker mu je mati spodaj dala prevelik čevelj???

Smilijo, res smilijo se mi vaši otroci, ki jih najprej tlačite v preveliko, na koncu pa že v premajhno opremo:-(

Avtorica, pojdi pred nakupom v Višnjo goro. Tudi če ne boš nič kupila. Dobila boš znanje, ki ga 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mon žal nima in potem prodaja buče.

https://www.aktivni.si/ostali-sporti/smucanje/merjenje-in-pravilna-izbira-velikosti-smucarskih-cevljev/

Prosim, ne prodajaj bučk in napeljuj ljudi k neumnostim.

Enega zimskega čevlja nimam večje številke, proizvajalci spodobne obutve predvidijo tip nogavice za določeno obuvalo. Ne vem iz katerih rovt si, da to prakticiraš.

Predvsem pa se ne delaj strokovnjaka iz smučurske opreme, ker res nimaš pojma. Verjetno še nisi slišala, da je kvaliteta smučanja odvisna tudi od občutka noge v pancarju (in zato so profesionalne smučarske nogavice ful tanke). Daj otroku dvojne debele zokne in ne bo čutil prav nič. Ampak to so že detajli. Res pomembno pa je, da je pancar prave številke. A ti mu nogo zabetoniraš z zgornjimi klipsnami? Kako naj se otrok potem nauči pravilno vozit in pritiskat s koleni naprej, če ima pa nogo zgoraj v mavcu, ker mu je mati spodaj dala prevelik čevelj???

Smilijo, res smilijo se mi vaši otroci, ki jih najprej tlačite v preveliko, na koncu pa že v premajhno opremo:-(

Avtorica, pojdi pred nakupom v Višnjo goro. Tudi če ne boš nič kupila. Dobila boš znanje, ki ga 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mon žal nima in potem prodaja buče.
[/quote]

Iz članka zgoraj:

Golo nogo vstavite v školjko in jo potisnete naprej, tako da se vaši najdaljši prsti dotikajo konca školjke. Nato preverite razdaljo med peto in zadnjo stranico školjke – koliko imate prostora lahko preverite s koščkom lesa z znano debelino. Če imate prostora od 15-20mm, je velikost smučarskega čevlja pravilna.

Iz članka zgoraj:

Golo nogo vstavite v školjko in jo potisnete naprej, tako da se vaši najdaljši prsti dotikajo konca školjke. Nato preverite razdaljo med peto in zadnjo stranico školjke – koliko imate prostora lahko preverite s koščkom lesa z znano debelino. Če imate prostora od 15-20mm, je velikost smučarskega čevlja pravilna.
[/quote]

Si verjetno spregledala, da je školjka brez vložka, ki zasede omenjeno dolžino?

Si verjetno spregledala, da je školjka brez vložka, ki zasede omenjeno dolžino?
[/quote]

Sem. 🙂

Sem. 🙂
[/quote]

Hvala;-)

Hvala;-)
[/quote]

Sem sklepala po mojih, ki so btw super, ampak vseeno moram vsaj mal migat s prsti spredaj, vsaj 1cm miganja..:)

Za avtorico:
https://www.intersport.si/shop/otroski-smucarski-cevlji-roces-idea-565d7604c38b3742138b4767

Sem sklepala po mojih, ki so btw super, ampak vseeno moram vsaj mal migat s prsti spredaj, vsaj 1cm miganja..:)

Za avtorico:
https://www.intersport.si/shop/otroski-smucarski-cevlji-roces-idea-565d7604c38b3742138b4767
[/quote]

Saj jaz v svojih tudi lahko pomigam, ker se vložek udela po nogi. Nimam pa letališča okoli:)

Iz članka zgoraj:

[/quote]

Bravo! Tako je prav. Pa posebno pozornost je potrebno nameniti na širino pancarja. Če v prazni školjki čutite steno pancarja (področje narta, ali čez najširši del noge pri prstih), je pancar preozek!
Širine pancarjev so od 96mm do 112mm.

Kaj porečeš na to, da imam pancarje pol številke manjše od konfekcijske obutve, ki jo nosim poleti ina pozimi?
Prevelik pancar je potrebno močno zapeti preko narta in nad gležnjem. Rezultat je raztegnjen nart, kar po nekaj urah začne boleti. Tudi sam sem bil žrtev pravila “številko ali dve večji pancar” in sem zaradi tega zamenjal celo paleto pancarjev, dokler mi niso v Koali pred leti razložili za kaj gre.

Premajhen pancar odpade.

Lahko kupiš kaj na bolhi ali pa si na smučišču sposodiš, drugo leto pa kupiš Roces nastavljive od 30-35

Roces nastavljive pancarje odsvetujem iz več razlogov. Težko jih prav nastaviš (zanašaš se samo na otrokov občutek, otrok pa seveda še ne ve, kaj in kako). To so bili tudi edini pancarji, v katerih se je naša pritoževala, da jo zebe. Sicer nikoli to ni bil problem.

Zdravo avtorica,
Za otroka – dokler pancarji ne tiščijo, bi moralo nekako iti, vendar naj to oceni hči sama. Mi je pa čudno, da ne bi bilo mogoče potegniti ven notranjega čevlja… takih pancarjev tudi za otroke še nisem videl.
Samo velikost bo mala najbolje določila, če jo doma v pancarjih vpnete na smučke in malce simulira smučarijo – z močnim nagibom nazaj in nežnim poskakovanjem. To bi ji moralo porinit prste naprej do konca – pa boste videli.

Glede novih pa se še najbolj razlikuje po tipu stopala; za ozko nogo ne smejo biti občutno preveliki, ker ne bodo držali noge. Mogoče nekaj takega, kot je napisano zgoraj. Predvsem pa tako, če ji dobro primejo nogo po celi školjki, so lahko malo večji.
Obstajajo tudi takšni, ki bodo zdržali dve sezoni – naš pobalin je imel lani in predlani Alpinine, ki so za številko ali dve povečljivi – z obratom talne plošče se čevelj zmanjša ali poveča. Ti so držali dve sezoni. Mogoče je za poskusit kaj podobnega.

Zate – v trgovini jih imej kar dolgo na nogah – jaz vsaj 15 – 20 minut, potem ko imam od začetka občutek, da so OK, oz. mi zunanja školjka kar ustreza. Med tem časom hodi okrog, ne samo sedet.
In ja – kupuj jih popoldne.
Če nisi ravno športno – dirkalne vrste na smučeh, raje ne kupuj pretrdih, ker so lahko neudobni. Omogočajo dober prenos sile na smuči, a vseeno je to bolj za težje in močnejše ljudi z zelo dobrim do tekmovalnim znanjem. Govorim o pancerjih trdote (fleksa) 90 in več. Predlagam ti da glej kakšne 70 do 80, če smučaš zelo nežno, tudi manj.
Pa upoštevaj da bodo na smučišču trši kot v trgovini, ker v hladu malo otrdijo. Nastavljivo trdoto imajo nekateri boljši in je koristna če smučaš zelo različno na različnih podlagah ali ob različnem počutju. Sao to so resne finese in večinoma nepotrebne. Naklon je tudi podobno in sicer naprej nazaj in stranski – a je bolj namenjen prilagajanju ljudem s fizičnimi posebnostmi kot redni uporabi. Za optimalno nastavitev teh stvari bi potrebovala cel dan s tekmovalnim serviserjem zraven, ki bi ti spreminjal nastavitve sproti med vsako vožnjo – ali pa če si zelo tehničen tip in se ti da to početi sama. A večinoma tega nihče ne spreminja.

Roces nastavljive pancarje odsvetujem iz več razlogov. Težko jih prav nastaviš (zanašaš se samo na otrokov občutek, otrok pa seveda še ne ve, kaj in kako). To so bili tudi edini pancarji, v katerih se je naša pritoževala, da jo zebe. Sicer nikoli to ni bil problem.
[/quote]
Pri naših ni bilo težav. Mislim, da se v vsakem primeru zanašaš na otrokov občutek (tudi ko izbiraš velikost nenastavljivih čevljev), ker pač ne moreš pomeriti namesto njega. Pri nas smo te čevlje uporabljali do št. 40. Sicerpa, kakor lomu ustreza; tudi meni recimo Head nikakor ne leži, Lange ali Alpina pa je OK.

Se sicer ne spoznam najbolje na tole, ampak zgolj v opozorilo – moja sestra si je lani izposodila moje pancarje, ima eno številko manjšo nogo in si je uspela zvit gleženj v njih. Kolegica, katere hčer je nekaj časa aktivno trenirala smučanje je takoj vprašala, če je imela prevelike pancarje…

Večjo številko čevlja pa vzameš pri planinski obutvi, tam pa prav pride malo več “lufta” za utrujeno nogo.

Danes govorila z inštruktorjem smučanja. Tile preveliki pancarji so rak rana slovenskih otrok (pa očitno tudi njihovih staršev). Pravi, da ima cca 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tečajnikov prevelike pancarje in da je to resen problem za pravilno smučanje (da o bolečinah narta, uničenih otroških nogah itd. niti ne govorimo).

New Report

Close