Smutiji so en velik NATEG
Že res, da so sladkarije nezdrave, jeter ti pa ravno ne uničujejo, tako kot prekomerne količine fruktoze.
In se kaže tudi tukaj, da se s smutiji bašejo tisti, ki so se prej izrazito nezdravo prehranjevali in so eno zasvojenost zamenjali z drugo. Obenem se pa še prepričujejo (in vse, ki jih hočejo poslušat), da so odkrili čudežni eliksir.
Pa je vse samo moda in reklama proizvajalcev blenderjev.
Že res, da so sladkarije nezdrave, jeter ti pa ravno ne uničujejo, tako kot prekomerne količine fruktoze.
In se kaže tudi tukaj, da se s smutiji bašejo tisti, ki so se prej izrazito nezdravo prehranjevali in so eno zasvojenost zamenjali z drugo. Obenem se pa še prepričujejo (in vse, ki jih hočejo poslušat), da so odkrili čudežni eliksir.
Pa je vse samo moda in reklama proizvajalcev blenderjev.[/quote]
No končno ena ki je prizemljena in ni zavedena od “top shop” gurujev !
Ne vem kako so nasi predniki preziveli brez teh super duper blenderjev sploh pa brez tropskega sadja. Bogi oni !
Že res, da so sladkarije nezdrave, jeter ti pa ravno ne uničujejo, tako kot prekomerne količine fruktoze.
In se kaže tudi tukaj, da se s smutiji bašejo tisti, ki so se prej izrazito nezdravo prehranjevali in so eno zasvojenost zamenjali z drugo. Obenem se pa še prepričujejo (in vse, ki jih hočejo poslušat), da so odkrili čudežni eliksir.
Pa je vse samo moda in reklama proizvajalcev blenderjev.[/quote]
No, no, tole pa tudi ne bo točno.
Sladkarije, kupljene oz. industrijsko izdelane, večinoma vsebujejo visoko fruktozni koruzni sirup. Ker je poceni. In smo spet pri fruktozi.
Domače pa verjetno vsebujejo navaden bel sladkor, ki je sestavljen iz fruktoze in glukoze, tako da, ne se slepit, da če jeste sladkarije potem nimate prekomerne količine fruktoze. Če vzamete pa kakšno drugo naravno sladilo, ste pa tudi čisto na istem, če ne na slabšem, saj VSA vsebujejo fruktozo. Ker ravno fruktoza daje sladkorju sladkost, je namreč bistveno bolj sladka od glukoze.
Človek se težko predozira s fruktozo iz sadja, ker je je tam cirka desetkrat manj kot v kaki sladkani pijači. Sovražnica je rafinirana fruktoza, sploh pa glukozno-fruktozni sirup, ki ga po novem tlačijo v vse živo.
Itak pa zmernost. Od enega kosa sladkega peciva vas ne bo pobralo, od dveh, treh zmešančkov na teden tudi ne, od ene male tablice čokolade na teden tudi ne, tudi od vsega naštetega v enem tednu ne.
Se pa bridko motijo tisti, ki menijo, da zmešančki niso kalorični in jih zato pijejo kot vodo. Tri deci ga ima hitro 300, 400 kalorij, to je pa že večerja.
škodije pa verjetno ne ,ali pač po tvojem razmišljanju,Z njim lahko poješ več vrst sadja naenkrat,vsaj meni je lažje.Saj ga v sadni kupi tud ješ narezanega in se noben s tem ne obremenjuje!!!!In zakaj bi bil človek,ki pije smutije oprana glava????[/quote]
So nateg, ker gre za velike količine OH v obliki sladkorjev, še konkretneje v obliki fruktoze…naprej pa sami guglajte.
Vlaknine opravijo svojo funkcijo, samo če ostanejo cele. Fora vlaknin je ravno v tem, da so to dolge verige molekul glukoze (od nekaj sto do 15.000), vezane z vezjo, ki je človek ne more razcepiti, ker nima potrebnega encima. Če so zmlete oz. skrajšane, ti prav nič ne koristijo.
Površina, ki je izpostavljena zraku v smutiju ali pa v celem sadju, je v smutiju neprimerjo večja. Poleg tega cel sadež vedno ščiti še nekakšna lupina, ki preprečuje stik z zrakom in oksidacijo ter tako vitmine pred razpadom.
Dejansko se razpad vitaminov v smutiju začne takoj, ko sAdje narezemo in tako izpostavimo zraku. Če smuti stoji 10 minut, že približno polovica vitaminov razpade.
Mi smo doma delali smutije ko sem bila otrok, torej pred 30+ leti. Le da smo temu rekli sadna (sadno-zelenjavna) kaša. Tako da nič novega, novo je le ime, ki smo ga prevzeli po tujcih.
Pa nič ni fensi-šmensi v smutiju, hrana kot hrana, kljub fruktozi bolj zdrava kot marsikaj drugega iz trgovine. In ja, mi namečemo vse živo notri (v mikser) naenkrat, od blitve do banan in jabolk, ampak pri 4 osebah pride ravno sadež in kak kos zelenjave na osebo, tako da od tega nas ne bo konec.
Napišem tebi in še kateri, ki tukaj pametuje: v enem zmiksancu lahko “poješ”oziroma popiješ: glavnati ohrovt (=kale), ki ga niti pod razno ne moreš jest surevega, pa je surov izjemno zdrav in ga tako popiješ, pa zeleno, peteršilj, pa ingver, pa svežo špinačo, kosmulje in drugo drobno jagodičevje, ki gre surovo težko iz ust po grlu ( robide, granatno jabolko tudi naprimer), pa komplet navadno jabolko, ki ga težko grizeš, če te skomina njegova kislina po zobni sklenini. Tako pa 3 dl takega zdravega namiksa kamot spiješ in spustiš po grlu, ker ni šans, da zgrizeš i nsesekljaš v ustih do te faze, da lahko dol pogoltneš, se ti prej upre. Zmešano s sadjem, kot so jagode, ki odlično prekrijejo določena eterična olja in vonjave zelenjave, ki je sicer odlična v surovem stanju, pa brez težav.
Pa nisem nek smuti freak, samo zelo rada jih delam in pijem -sploh tazelene z malo dodanega sadja, kot je ananas, kivi in podobno. Ker nikoli v živo ne moreš pojest naenkrat toliko surovin, predvsem zelenjavnih, iz kateih narediš naprimer 3 ali 5 dl smuti.
Še kaj mogoče?
Evo, ti napišem en tehten razlog: ljudje z občutljivo zobno skleninno nikakor ne moremo jest jabolk tako, da jih grizemo. Zmiksane pa brez težav, ker se izgnemo sklenini – požnemo po grlu lepo in počasi brez oblivanja zob. Enako je z ostalim sadjem in zelenjavo, ki vsebujem ogromno kisine (marelice, breskve, pomaranče, ananas, češnje, jagode, slive, paradižnik, paprike narejena zelena sveža solata,…… Bo sedaj kaj bolj jasno, da ne gre za fensi šmeksi trend smutkanja ampak predvsem olajšanje, da lahko brez grizenja in hudega skominanja zaužiješ tisto, kar imaš sicer zelo rad?
:-))))))
Pa če bi samo tist cuker ki si ga v kufete pa čaje stresajo črtale z dnevnega jedilnika, pa dodatno soljenje, pa morda kakšno navadno gazirano pijačo ala kokakola, deit, fanta, cockta in podobno, kjer je na 100 ml v poprečju 25 gr sladkorja (!!), v raznih švepsih pa še več, bi imele morda pa res manj nacukrane možgane, kot tisti, ki pijejo seseklano sadje in zelenjavo
Že res, da so sladkarije nezdrave, jeter ti pa ravno ne uničujejo, tako kot prekomerne količine fruktoze.
In se kaže tudi tukaj, da se s smutiji bašejo tisti, ki so se prej izrazito nezdravo prehranjevali in so eno zasvojenost zamenjali z drugo. Obenem se pa še prepričujejo (in vse, ki jih hočejo poslušat), da so odkrili čudežni eliksir.
Pa je vse samo moda in reklama proizvajalcev blenderjev.[/quote]
No končno ena ki je prizemljena in ni zavedena od “top shop” gurujev !
Ne vem kako so nasi predniki preziveli brez teh super duper blenderjev sploh pa brez tropskega sadja. Bogi oni ![/quote]
Njihova življenska doba je bila v popvrečju za 20 let krajša, kot dandanes…. Domača mast, ocvirki in ocvirkovke, vse pečeo na svinjski masti, goveji loj, ovčji loj, močnate jedi na žlico, bogato zabeljenje z ocvirki, svinjske nogice v žolci zalite z mastjo, ker ni bilo hladilnikov, pa je bilo treba preprečit razrast bakterijin plesni – vse se je konzerviralo s cukrom, mastjo, soljo, ker ni bilo hladilnikov, le jame skopane v kleteh v zemlji, da je ostalo na konstantni temperaturi.
Napišem tebi in še kateri, ki tukaj pametuje: v enem zmiksancu lahko “poješ”oziroma popiješ: glavnati ohrovt (=kale), ki ga niti pod razno ne moreš jest surevega, pa je surov izjemno zdrav in ga tako popiješ, pa zeleno, peteršilj, pa ingver, pa svežo špinačo, kosmulje in drugo drobno jagodičevje, ki gre surovo težko iz ust po grlu ( robide, granatno jabolko tudi naprimer), pa komplet navadno jabolko, ki ga težko grizeš, če te skomina njegova kislina po zobni sklenini. Tako pa 3 dl takega zdravega namiksa kamot spiješ in spustiš po grlu, ker ni šans, da zgrizeš i nsesekljaš v ustih do te faze, da lahko dol pogoltneš, se ti prej upre. Zmešano s sadjem, kot so jagode, ki odlično prekrijejo določena eterična olja in vonjave zelenjave, ki je sicer odlična v surovem stanju, pa brez težav.
Pa nisem nek smuti freak, samo zelo rada jih delam in pijem -sploh tazelene z malo dodanega sadja, kot je ananas, kivi in podobno. Ker nikoli v živo ne moreš pojest naenkrat toliko surovin, predvsem zelenjavnih, iz kateih narediš naprimer 3 ali 5 dl smuti.
Še kaj mogoče? :P[/quote]
In zakaj točno, naj bi bilo to dobro oz. zdravo? Zaradi vitaminov, mineralov, oz. ostalih snovi, ki so v zelenjavi?
Mogoče je pa kale (listnati ohrovt, in ne glavnati) z razlogom tak, da ga človek ne more uživati surovega?
Glede samega mešanja več različnih surovin naenkrat, zakaj točno, je to zdravo?
Meni je najbolj hecno, da vsi ti smuti friki zagovarjajo naravni način prehranjevanja. Sori, če sadje zmiksaš to ni naravno.
Se strinjam, obstaja še cela vrsta manj zdrave hrane kot so smutiji. In načeloma niti ni nič tako zelo narobe z njimi, če jih uživaš zmerno in se seveda zavedaš, da ne gre za ultra super zdravo hrano, ampak za kaloričen napitek.
Evo, ti napišem en tehten razlog: ljudje z občutljivo zobno skleninno nikakor ne moremo jest jabolk tako, da jih grizemo. Zmiksane pa brez težav, ker se izgnemo sklenini – požnemo po grlu lepo in počasi brez oblivanja zob. Enako je z ostalim sadjem in zelenjavo, ki vsebujem ogromno kisine (marelice, breskve, pomaranče, ananas, češnje, jagode, slive, paradižnik, paprike narejena zelena sveža solata,…… Bo sedaj kaj bolj jasno, da ne gre za fensi šmeksi trend smutkanja ampak predvsem olajšanje, da lahko brez grizenja in hudega skominanja zaužiješ tisto, kar imaš sicer zelo rad?[/quote]
Smešno, da ravno zobe omenjaš, ker zobozdravniki opozarjajo še pred enim škodljivim stranskim učinkom smutijev – okvaro zob. Če si slučajno sanjala, da ta hrana zob ne doseže, če je ne grizeš. In ker to tekočino valjate po ustih dlje časa kot rabite, da gre nekaj po grlu in je te hrane več, je tudi škoda večja.
Vtipkaj v googla smoothie in tooth decay.
Harley, who runs a specialist clinic sorting out serious dental problems, explained that fruit juice and smoothies were extremely acidic, typically with pH values of two to three. Any time the mouth had a pH lower than 5.5, teeth were vulnerable from acid attack.
Tako kot je napisano v članku….telo se je sposobno samo spopadati z zunanjimi vplivi….več boste naredili če se čemu odpoveste npr cigaretam in si iz glave izbijete neumnosti ki jih vidite v medijih kaj vse treba jesti in piti da boste fit….
Med drugim je zamimivo da prihajajo iz usa kjer med drugim odobravajo tudi uporabo aspartama….