Smutiji so nevarni za zdravje!
Hvala za tole tvojo objavo. Na eni od delavnic je ena od dietnih kuharic v naši zdravstveni ustanovi izjavija, da rajši kupi v mercatorju kot domače. Zakaj? Ker zaupa sistemu HACCP, skozi katerega gre hrana v trgovskih hišah, ki pa ga pri domači pridelavi ni.
Po takem principu nas hranijo od vrtca dalje.
Prebava se začne že v ustih, saj z zvečenjem stimuliramo delovanje prebavnih organov ter izločanje prebavnih sokov ter encimov.
Zato je še predvsem za ogljikohidratna živila, kot so sadje, žita…., pomembno zvečenje, saj bi se naj za uravnotežen nivo krvnega sladkorja, OH-ji prebavili že v ustih.
S poskusi so namreč dokazali, da slabo zvečenje povzroča nihanje krvnega sladkorja ter posledično zaradi visoke vsebnosti sladkorja v krvi, nastajanje trigliceridov, ki se shranjujejo v maščobnih celicah.[/quote]
Robi, drži, kar pišeš. Smuti bi morali piti počasi, po požirkih,kot kavo. Da se zmeša s slino.
Ze dolgo se ve da smutiji niso zdravi,ker je potrebno hrano prezveciti,zato imamo zobe in v ustih encime,ki se kako sodelujejo pri prebavnem traktu in izkoristku hranilnih snovi…drugo so otroci,ki zob nimajo in tudi pri njih se pripiroca cim manj pasirati in cimprej preiti na trdo hrano..ko popijes smuti,je skoraj tako,kot bi pripravil ze hrano za izlocanje iz telesa,minimalno koristnih snovi telo izkoristi iz smutija..
Prebava se začne že v ustih, saj z zvečenjem stimuliramo delovanje prebavnih organov ter izločanje prebavnih sokov ter encimov.
Zato je še predvsem za ogljikohidratna živila, kot so sadje, žita…., pomembno zvečenje, saj bi se naj za uravnotežen nivo krvnega sladkorja, OH-ji prebavili že v ustih.
S poskusi so namreč dokazali, da slabo zvečenje povzroča nihanje krvnega sladkorja ter posledično zaradi visoke vsebnosti sladkorja v krvi, nastajanje trigliceridov, ki se shranjujejo v maščobnih celicah.[/quote]
Robi, drži, kar pišeš. Smuti bi morali piti počasi, po požirkih,kot kavo. Da se zmeša s slino.[/quote]
Res je, ampak po cca 10 minutah gre večina hranilnih snovi k vragu zaradi oksidacije. Tako, da kakorkoli obračaš iz smutija ne moreš dobiti vseh oz. toliko hranilnih snovi kot iz surovega sadja oz. zelenjave.
K tejle zelo poučni in presenetljivo kulturni debati bi še jaz pristavila svoj piskrček in bi samo dodala, da po zdravniških priporočilih hrane za dojenčke naj ne bi pasirali, ampak jo je treba samo pretlačiti. Če jo pretlačiš z vilico, jo na začetku sicer zelo zelo pretlačiš, potem pa postopoma čedalje manj in se otrok tako postopoma navaja na različno velike koščke v hrani. Ne gre za to, da bi bila pasirana hrana manj zdrava v smislu hranil, ampak za privajanje na gosto hrano. Tudi na tem forumu sem pred časom že brala vprašanjej mamice, ki je otroku pridno vse pasirala, potem pa ji je takrat, ko naj bi mu začela dajati koščke, vse nazaj pljuval. Da ne omenjam, da je po tlačenju z vilico veliko manj za prati kot pa po pasiranju s paličnjakom.