So brez občutka do sočloveka
Avtorica, pa kaj si ti čuknjena??.
V današnjih časih, ko eni nimajo niti za kruh in pašteto, se ti zmrduješ nad svojim ¨bogatim¨darilom, ko ti nekdo pokloni denar. Marsikomu bi ta tvoj denar prav prišel, da veš!
In ti še trdiš, da tvoji prijatelji nimajo občutka za sočloveka. Tako govorijo taki, ki imajo polno rit, tako kot sama praviš, da dovolj zaslužiš. OK! Če nisi zadovoljna s svojim darilom , ga daj naprej. Imaš zavetišča polno živali, daruj jim! . To ti bo šele obogatilo dušo, saj boš vedela, da POMAGAŠ. Ne pa se na forumu zmrdovat, kako eni nimajo občutka. Ma, take bi poslala tja, kamor sonce nikoli ne posije- v rit!
Jaz moja otroka ucim, da kadar praznujeta, da ne smeta nic pricakovat za darilo, da morata bit vesela druzbe in obiska prijatelja, ne pa darila. Ti pa se bunis ker si dobila denar?
Kaj pa ce od povabljemih nebi nihce prisel ne z denarjem in ne z darilom, potem bi pisala pa kaksni packi so, kako so si upali prit na praznovanje praznih rok.
Bog pomagaj, kaj nosi ta zemlja.
Žalostna sem387, 24.10.2024 ob 23:30
Praznovala sem okrogli rojstni dan. Povabila sem sorodnike, prijatelje in nekaj sodelavcev. Ker mi praznovanje rojstnih dni veliko pomeni, sem se za okroglo zelo potrudila. Pri takih stvareh ne gledam na denar. Žur je uspel, imeli smo se enkratno, a darilo je bilo zame razočaranje. Sama se vedno potrudim za druge, v smislu daril. Vzamem si čas za idejo, včasih si kakšno željo celo zapišem ali kupim v naprej, če kaj primernega vidim npr na potovanju. Skratka, želim povedati, da vsi vedo koliko dam na darila, oni pa meni podarijo denar. Vsi povabljeni skupaj so zbrali denar. To me blazno žalosti. Ob tem razmišljam, da me nihče od mojih ljudi dejansko ne pozna. Sama zaslužim dovolj. Želela bi si, da bi bili malo domiselni, si vzeli čas za moje darilo, tako bi imela občutek, da me poznajo in da jim je mar. Je možno, da je moj odziv preveč čustven ali imam okrog sebe same ljudi brez občutka do sočloveka?
Nič ni narobe, če dobiš denar. Če ga imaš že tako ali tako dovolj, ga lahko komu daruješ, posamezniku ali kakšnemu društvu, boš naredila dobro delo. Kompliciraš brez pravega razloga. Si pač značajsko težka oseba.
Po eni strani, če ti praznovanja toliko pomenijo, si upravičeno razočarana, da ti bližnji ljudje niso pripravili kakšne prijetne scene, darila, ki te opisuje in je v pripravo potrebno vložiti čas, predvsem pa imeti veselja s tem. Po drugi strani pa takšna personalizirana darila čez čas obležijo v kakšnem kotu, omari, predalu, ker so tako drag spomin, da jih ne zavržeš kar tako, pogledaš pa le, ko brišeš prah, hehe. Naredi sedaj nekaj s tem denarnim darilom in ker ti je v veselje, se na originalen način zahvali gostom. Ideja da idejo, morda jih spodbudiš k večji izvirnosti v prihodnje.
Avtorica, predvidevam, da imate že vsega zadosti zato so bili povabljenci v dvomih kaj naj bi vam kupili, da bi vam nekaj pomenilo, da bi vas razveselilo. Veste nimamo vsi daru brati misli in skrite želje drugih. Podarili so vam denar v želji, da si sami z njim kupite kar res želite, kako, da to ne zmorete razumeti. Ste zakomplicirana oseba, z vami je težko, kot opažam po vašem zapisu. Bodite veseli, da so se sploh odzvali vašemu vabilu. Ne pa, da zdaj vihate nos nad njimi.
Meni je denar super, da si potem kupim kar želim. Ne rabim umetelno izdelane prevelike deske za narezke, ker nimam toliko obiskov, ki bi jim na njej stregla delikatese. Trije toasterji s poroke so mi dovolj, četrtega ne rabim. Ogromna in draga lončnica z razvejanimi listi v garsonjeri mi je delala napoto. Takrat bi mi vsak evro prišel prav za druge potrebe. Slike imam rada, a ne črno belih grafik. Toaletnih torbic imam 9. Ko sem okoli potovala z ruzakom, v katerem so bile najosnovnejše stvari, sem dobila fensi kozmetični kufer. Še danes nimam toliko robe, da bi se mi ga splačalo vzeti s sabo. Dva kompleta bešteka čakata na vnuke, dva sem uturila otrokom. Nekaj kristalnih šatulj še od staršev imam zapakiranih. Denar bi mi takrat prišel neprimerno bolj prav.
Naj omenim še zapakirano salamoreznico, ki mi je delala napoto v garsonjeri. Nikoli ni bila uporabljena. Tistih nekaj dek salame, ki sem jo kupila vsake kvatre, sem kar sproti pojedla. Enako je bilo z mašino za nudeljne. Mama je eno uporabljala in komaj čakala, da odrastem in drugo da meni. Tretjo smo po dvajsetih letih dali naprej. Stanovanje je bilo bolj majhno, a darila se ni spodobilo dati komu naprej.
Res je, včasih so bila praznovanja enostavna. Še v knjigi bonton je bila čokolada in šopek rož, danes se podarjajo taka darila da ti je na koncu vsako povabilo odveč ravno zato, ker ni kul, če prineseš preveč ali če prineseš premalo. Tudi zame denar ni darilo. Večino ljudi poznam toliko, da vem, kaj si želijo. Izbiram v trgovinah, kamor po potrebi lahko gredo zamenjat, če slučajno kdo prinese podobno. Ne podarjam osebnih stvari kot so parfumi, razen če res vem za znamko in masaž, razen če komu plačam uro pri maserju, kamor sicer hodi.
Sicer, če kdo potrebuje idejo, prispevam nekaj daril, kar sem v zadnjih letih kupovala… medicinske storitve (breast scan ali druge alternativne preglede, bioresonanco, ipd) ko vem, da ima oseba take poglede na zdravje in vem, da se bo zagotovo udeležila, terapevtske ali medicinske pripomočke, recimo merilec pritiska za tasta, ki se mu je stari pokvaril, oksimeter v kovidnih časih za očeta, ki je srčni bolnik, grelec nog za moža, ker ga pozimi vedno zebe v noge pri računalniku, masažnik za vrat in hrbtenico za taščo z obrabo vratnih vretenc, profi kopel za noge za nečakinjo, ki se ukvarja s pedikuro, dober set za manikuro,…), palične mešalnike in druge kuhinjske pripomočke od nekaj eur do tudi precej dragih, odvisno od namena in vrste praznovanja, mladim tudi kakšne zabavne zadeve, recimo letalski ali avtobusni vavčer, uporabne potovalne torbe, ki so v trendu ali praktične za backpaking, ležalne napihljive podloge, potovalne spalne vreče, ležalne mreže, mreže proti komarjem,… za na vrt kupim vrtni ogenj, zunanji ventilator, gril, kupili smo tudi mini ribnik za teto, ki si je tako želela imeti žabe na vrtu,… mačjo hišico s praskalnikom, šah in šahovsko uro, delilnik kart, namizno ruleto… Dala sem tudi ročno izdelan računalniški ovitek in denar za nakup računalnika, kar je bilo skupinsko darilo. Organizirala sem skupinski nakup oslička, drugič pa ovčke, vse je bila goreča želja obdarjenca, …. Za manjše praznike dobivajo od mene še ročno poslikane skodelice z domačimi piškoti, cvetlični aranžma v ročno izdelani posodi (kar je moja strast), ročno šivani copati ali torbe, kar mi je hobi za reciklažo in ponovno rabo materialov, komu tudi umetniško fotografijo točno po meri njihovega doma ali otroško fotografijo, ampak to že štejem med precej velika darila,..
Skratka, moje osebno mnenje je in bo, da je denar zgolj in samo denar, da je plačilno sredstvo. Ni pa darilo. Ko nekomu daš denar, ga oropaš izkušnje, ki bi jo razvil z prejetim darilom. V plehkosti današnje družbe, ki deluje samo še na denar, bi bilo v bistvu bolje, če bi se zmenili in si dali nič. Danes jaz tebi stotko, jutri ti meni,… no, meni to ni darilo. Tako da ja, razumem te, kako se počutiš. Ti pa svetujem, zamisli si, kaj bi si želela in nikoli sama privoščila. Meni, če dajo denar, si kupim kaj posebnega. Recimo, za en rojstni dan so zbrali za kitchenaid, iz njihovega kataloga sem naredila zahvalne kartice za prispevek v darilo. Drugič so bile zahvalne kartice iz potovanja. Če se potrudiš, boš pač materializirala zbrana darila in se jim zahvalila. V bistvu so ti dali proste roke. In ko boš poslala zahvalne kartice, boš videla, da bo samo denar tudi dobil svoj karakter.
od šopka in čokoladnih pralinejev do avta, 26.10.2024 ob 02:02
Res je, včasih so bila praznovanja enostavna. Še v knjigi bonton je bila čokolada in šopek rož, danes se podarjajo taka darila da ti je na koncu vsako povabilo odveč ravno zato, ker ni kul, če prineseš preveč ali če prineseš premalo. Tudi zame denar ni darilo. Večino ljudi poznam toliko, da vem, kaj si želijo. Izbiram v trgovinah, kamor po potrebi lahko gredo zamenjat, če slučajno kdo prinese podobno. Ne podarjam osebnih stvari kot so parfumi, razen če res vem za znamko in masaž, razen če komu plačam uro pri maserju, kamor sicer hodi.
Sicer, če kdo potrebuje idejo, prispevam nekaj daril, kar sem v zadnjih letih kupovala… medicinske storitve (breast scan ali druge alternativne preglede, bioresonanco, ipd) ko vem, da ima oseba take poglede na zdravje in vem, da se bo zagotovo udeležila, terapevtske ali medicinske pripomočke, recimo merilec pritiska za tasta, ki se mu je stari pokvaril, oksimeter v kovidnih časih za očeta, ki je srčni bolnik, grelec nog za moža, ker ga pozimi vedno zebe v noge pri računalniku, masažnik za vrat in hrbtenico za taščo z obrabo vratnih vretenc, profi kopel za noge za nečakinjo, ki se ukvarja s pedikuro, dober set za manikuro,…), palične mešalnike in druge kuhinjske pripomočke od nekaj eur do tudi precej dragih, odvisno od namena in vrste praznovanja, mladim tudi kakšne zabavne zadeve, recimo letalski ali avtobusni vavčer, uporabne potovalne torbe, ki so v trendu ali praktične za backpaking, ležalne napihljive podloge, potovalne spalne vreče, ležalne mreže, mreže proti komarjem,… za na vrt kupim vrtni ogenj, zunanji ventilator, gril, kupili smo tudi mini ribnik za teto, ki si je tako želela imeti žabe na vrtu,… mačjo hišico s praskalnikom, šah in šahovsko uro, delilnik kart, namizno ruleto… Dala sem tudi ročno izdelan računalniški ovitek in denar za nakup računalnika, kar je bilo skupinsko darilo. Organizirala sem skupinski nakup oslička, drugič pa ovčke, vse je bila goreča želja obdarjenca, …. Za manjše praznike dobivajo od mene še ročno poslikane skodelice z domačimi piškoti, cvetlični aranžma v ročno izdelani posodi (kar je moja strast), ročno šivani copati ali torbe, kar mi je hobi za reciklažo in ponovno rabo materialov, komu tudi umetniško fotografijo točno po meri njihovega doma ali otroško fotografijo, ampak to že štejem med precej velika darila,..
Skratka, moje osebno mnenje je in bo, da je denar zgolj in samo denar, da je plačilno sredstvo. Ni pa darilo. Ko nekomu daš denar, ga oropaš izkušnje, ki bi jo razvil z prejetim darilom. V plehkosti današnje družbe, ki deluje samo še na denar, bi bilo v bistvu bolje, če bi se zmenili in si dali nič. Danes jaz tebi stotko, jutri ti meni,… no, meni to ni darilo. Tako da ja, razumem te, kako se počutiš. Ti pa svetujem, zamisli si, kaj bi si želela in nikoli sama privoščila. Meni, če dajo denar, si kupim kaj posebnega. Recimo, za en rojstni dan so zbrali za kitchenaid, iz njihovega kataloga sem naredila zahvalne kartice za prispevek v darilo. Drugič so bile zahvalne kartice iz potovanja. Če se potrudiš, boš pač materializirala zbrana darila in se jim zahvalila. V bistvu so ti dali proste roke. In ko boš poslala zahvalne kartice, boš videla, da bo samo denar tudi dobil svoj karakter.
Če boš kdaj pomotoma pri meni, mi prosim prinesi samo eno malo čokolado iz Hoferja. Lepo prosim, brez po meri narejenega ovitka. Lahko pa tudi ničesar. Ker obljubim, da ne rabim bona za krojača za unikatne pohodne hlače. Moja trenirka je čisto ok za po hribih. Hvala vnaprej.
Vesela bodi, da so sploh prišli. Ta vabila so večini ljudi odveč in bi čas raje preživeli po svoje. Pa še ubadanje z darili, obleko, frizuro. Ob današnjem tempu in vseh obveznostih ljudje nimajo ne časa ne energije razmišljati o kakšnih izvirnih idejah, kaj komu kupiti. Imaš najboljši name, a lahko kiksneš. Če daš denar, si človek lahko kupi točno to, kar želi.
A veste, vi se vsi po vrsti sploh ne zavedate ne, da ste žleht ko hudiči zato, ker imate vsi polne riti in zato mislite, da nikogar ne rabite in ste zato polni sami sebe in samozadostni. Vsaj nekateri komentarji so taki. Avtorica ima pač prevelika pričakovanja, pa ljudi okoli sebe, ki nič ne mislijo.
Postali ste izrodki civilizacije. Kapitalizem je iz vas naredil sebične svinje….
Pa to ne leti na avtorico, ampak na splošno na ljudi v modernem svetu.
Sama vedno kupim darilo…..
Avtorica, po svoje te razumem. Ampak verjemi, ljudje ne vedo, kaj kupiti, ker mislijo, da z darilom lahko zgrešijo. Imaš 2 možnosti, za ta denar si lahko kupiš, kar si želiš, lahko pa ga daš nekomu, ki ga res zelo potrebuje. V prihodnje pa vsaj namigni, kakšno darilo si želiš.
Vse najboljše!
Jaz bi ti kupila šopek rož, dobro čokolado in steklenico penine. A bi bilo prav?
Meni gredo pa vse ceremonije okrog daril blazno na zivce. Point praznovanja je druzenje, da smo skupaj, se lepo imamo. Se objamemo in si povemo, da nam ja mar drug za drugega. Ne pa razmisljanje, kaj bos izdelal za slavljenca, a bo to darilo dovolj osebno, premisljeno … potem sem raje doma, pa MIR mi dajte. En klic za rojstni dan je milijonkrat vec vreden kot se tako posebno darilo. Prav na zivce mi gre to tezenje!
Ce pa vidim kaj lepega, primernega, pa ni treba, da je rojstni dan.
Ena južna neprijavljena, 25.10.2024 ob 08:36
Ko nardim fešto za rd, povabim vse tiste, ki mi neki pomenjo, tiste, ki jih imam rada. Povabm jih pa zarad druženja, zabave, da skup proslavilo rd, ne pa zarad daril.
Imam tud sama lahk rečm vse kar si sama želim, tud dnar. Zato ne rabim niti enga darila, dnarja. Najraj bi vidla, da mi noben nič ne prnese, pa vseen folk s čim pride. In ja, v tem primeru še najraj vidm, da je potem to darilo dnar, pa magar 5€, ne pa da mi neki bv kupujejo, pa se potem sam prah nabira gor.
Avtorica, za moje pojme, ker se s takimi stvarmi sploh ubadaš, si BLESAVA.
Štromarja tut povabiš?
Anonimno 1664, 26.10.2024 ob 04:33
Če boš kdaj pomotoma pri meni, mi prosim prinesi samo eno malo čokolado iz Hoferja. Lepo prosim, brez po meri narejenega ovitka. Lahko pa tudi ničesar. Ker obljubim, da ne rabim bona za krojača za unikatne pohodne hlače. Moja trenirka je čisto ok za po hribih. Hvala vnaprej.
Bom še jaz dodala, meni samo 200g kave, pa ne rabim zahvalne kartice. OMG, tole mora biti pa ful mučno za ostale udeležence.
Saj so zadeli in ti prinesli kar si želiš. No skoraj. Si zelo empaticna, altruisticna, holisticna in mislim, da je darilo zelo primerno, saj veš čas premisljujes o drugih, kako bi jim pomagala. S tem boš lahko nahranila in oblekla ali kako drugače pomagala kar lepemu številu ljudi, razen seveda, če si kdo od njih ne želi kakšno posebno firmato znamko, ampak to boš vedela že ti sama. Vse kar so pozabili je en napihljiv s trdo osnovo dildo, ker si v svojih mislih in težavah ena nedojeb…, ki ne ve, kje bi iskala napake in težave, predvsem pri drugih. Igračka ti bo prinesla zadovoljstvo in te zamotila, da se ne boš več toliko ukvarjala z drugimi. Verjemi mi, da tudi tvoja darila so strel v prazno, ki je v uporabi samo, ko si ti prisotna, drugače pa obleži v skritem, temnem kotu .
S tem, ko si dobila denar, ti tvoja druščina sporoča, da si tudi oni to želijo, ker vedno, ampak VEDNO uresničuje lastno željo in dokazuješ svojo nezmotljivost in jim gre to že močno na živce, ker z darilom zgrešil, da bolj ne bi mogla, vendar ti tega ne vidiš, prepričana v svojo veličino in nezmotljivost.
Poklonjen denar in iz tega kupljeno darilo izpolni pričakovanje 100%, tako v stvari, kot obliki, namembnosti, časovni usklajenosti,…., po raziskavi poklonjena darila dosegajo le 40% dejanske vrednosti tržne vrednosti.
Ti si razočarana in razmišljaš, kako so neuvidevni in premalo empatični, ne vidiš pa, kaj so ti tvoji povabljenci v resnici s tem darilom povedali. Povedali so ti, da so njim tista posebna darila, ki jih ti tako rada izbiraš za njih, brezvezna in da si od tebe želijo denar za darilo. Prav ali narobe, ne bom sodila, ker ima vsak svoje mnenje in ni pravila. Potem lahko tudi oni rečejo, da si ti premalo uvidevna in ne misliš na njih. TI uživaš v izbiri daril za njih, torej to delaš najmanj tudi zase, če ne predvsem zase in ne za njih. Pa vse najboljše!
KrEna596, 13.11.2024 ob 11:38
Ti si razočarana in razmišljaš, kako so neuvidevni in premalo empatični, ne vidiš pa, kaj so ti tvoji povabljenci v resnici s tem darilom povedali. Povedali so ti, da so njim tista posebna darila, ki jih ti tako rada izbiraš za njih, brezvezna in da si od tebe želijo denar za darilo. Prav ali narobe, ne bom sodila, ker ima vsak svoje mnenje in ni pravila. Potem lahko tudi oni rečejo, da si ti premalo uvidevna in ne misliš na njih. TI uživaš v izbiri daril za njih, torej to delaš najmanj tudi zase, če ne predvsem zase in ne za njih. Pa vse najboljše!
Razen tega, da je denar univerzalno darilo s katerim si lahko kupiš točno to kar želiš, so ti sigurno hoteli povedati tudi to. Ne izgubljaj energije in ne kompliciran s trudom za neka osebno prilagojena darila. Kljub dobrim namenom so velikokrat mimo. Že zgoraj je napisano veliko teh primerov. Pa ne delaj celega cirkusa okoli teh rojstnih dni. Se ti v življenju ne dogaja nič omembe vrednega, da moraš vsa vzhičena čakati, da se za eno leto postaraš?