Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek So za prvi maj res čevapi nujno obvezni?

So za prvi maj res čevapi nujno obvezni?

Odgovor na objavo uporabnika
Dilema251, 01.05.2025 ob 11:35

Pri nas jemo bolj lahko, vsem tako paše. Ko prideta svak in svakinja pa se smrdujeta nad našo hrano. Oni na veliko tolčejo golaž, ogromno čebule povsod, svinjina… Pleskavice, čevape, lepinje. Same packarije. Ko smo mi k njim povabljeni se prilagodimo in jemo kar skuha svakinja. Oni pri nas pa… komentirajo. Danes zjutraj je že klical svak in za*baval moža, če bo dietno kosilo za prvi maj. Pripravljamo puranje zrezke, kvinojo z ogromno zelenjave in solato. Če lahko mi pri njih jemo kar NJIM paše, zakaj potem oni pri nas ne morejo???

P.s. a je za prvi maj OBVEZNO jesti čevape, krompir, čebulo, ajvar?

Tradicionalno pečemo kotlete, piščančje meso,ribe,koruzo, jajčevce. Za zraven, kumare v solati, krompirjeva solata.

Golaž skuhamo v kotlu. Za zraven pa kruh.

Delamo vsi, jemo vsi.

Brez kompliciranja na praznik dela.

Mi smo.pa danes jedli zeli zdravo kosilo, ki je trenutno najbolj v trendu:

60% kolagena

10% beljakovin

10% mineralov in vitamino

5 % ogljikovih hidratov

5% nasičenih maščob

Mi tudi piknik, zbere se nas nekje med 10 in 15, razširjena družina.

Vmes sta dva vegetarijanca in dva vegana, smo navajeni pripravljat hrano, da je za vsakega nekaj in na spoštljiv način (najprej zelenjavne jedi, potem mesne)

Letos so bili za “mesojedce” klasični čevapi in domača piščančja nabodala s papriko in čebulo, za “vegije” pa veganska nabodala z bučko, rdečo in zeleno papriko ter mariniranim tofujem, veganske pleskavice iz rdečega fižola ter sir za žar. Imeli smo še pečene šampinjone, pečen mlad krompir, svežo solato z ajdovo kašo, paradižnikom, mlado čebulo, papriko, koruzo in rdečo redkvico, domač ržen kruh in domač ajvar.

Za sladico pa domač jabolčni štrudelj – klasika in še primeren za vse jedce. In mešano sveže sadje.

Ne pretiravamo s količinami, je pa vedno raznoliko.

Mi pa vse od mesa pa pečena zelenjava. Skratka vse razen kvinoje. Zakaj bi človek mogel jest nekaj iz daljnih dežel in misli,da je zdravo. Aja bolj fensi intelektualno zgleda.

Pred par leti je ravno za prvi maj snežilo. Menda niste pekli takrat zunaj, ali pač?

Obiskov, ki bi pri nas jedli, ni prav veliko, ne pridejo vsak teden. Toda, kadar so, se jim prilagodimo. Nikoli ne pripravimo samo 1 jedi. Ne bi tudi pripravila nečesa, za kar bi dvomila, da bo drugim dobro. Želim, da je hrana odlična, da so navdušeni ali vsaj zadovoljni! Več mi pomeni, da se izkažem kot gostiteljica, kotvto, da drugim dokazujem, kako slabe prehranjevalne navade imajo! Čevapi za 1.maj…začne se lepo vreme, nekskšna otvoritev piknikov je. Sredi poletja je za žar prevroče, pozimi premrzlo.

Ko popljuvaš žlahto in njih jedilnik, napiši še kaj je tako groznega, na tvojem jedilniku, ki se jim upira!

Saj morda je tisto s čimer se hraniš primerno po imenu, pa le skuhati ne znaš!

Jaz se prodam za porcijo dobro skuhanih vampov, s čimer se tri četrtine SLO življa ne strinja, ampak nikoli in nikomur ne vsiljujem tega!

jebali vas čevapčiči. bolj nagravžne jedi pa še ne.

Ne, ni potrebno. Za 1. maj, kot so že pisali nekateri predhodniki, se je kuhal golaž. Pred več kot 40-timi leti je bila pri nas parola – vsi na S….. in golaž in takrat se je pri oddajniku zbralo neverjetno število ljudi in vsi so jedli golaž in nič drugega. Kasneje smo se ponovno prilagodili drugačni kulturi in čevapčičem, ražnjičem,… in, ja, golaž je slovenska tradicija, ki jo pač nekateri ne razumete ali pa zanikate. Kakor komu lažja tolažba.

New Report

Close