Sobota
Zaposlen sem v d.o.o. Delam v izmeni – dopoldne – popoldne. Kadar sem popoldne, imam tudi delovno soboto, ki jo nimam nič drugače plačano kot ostale dni. Zanima me, če je za soboto potrebno drugačno plačilo, kot med tednom.
Zanima me tudi, ali lahko od mene zahtevajo, da sem npr. v sredo, ko ni dela, doma, v soboto (ki ni moja delovna) pa moram priti delati?
Najlepša hvala za odgovor.
Dodatek za sobotno delo vam pripada samo v primeru, če je predviden v kolektivni pogodbi, ki velja za vašega delodajalca. Sicer je sobota plačana običajno. Redno delo ob sobotah pa bi vam moralo prinesti večje število dni dopusta.
Prerazporeditev delovnega časa je sicer možna, vendar ne od danes na jutri (kot je bilo včasih t.i. čakanje na delo). Predvidi se vnaprej z delovnim koledarjem in delavci morajo biti o taki prerazporeditvi vnaprej obveščeni (enkrat glede na potrebe delovnega procesa delajo več, drugič manj, viški in manjki ur pa se morajo izravnati v roku 6 mesecev). Tak letni razpored dela se sprejme pred začetkom poslovnega leta in se o njem obvesti delavce. Če pa gre za začasno prerazporeditev, je treba delavca obvestiti najmanj en dan prej, večjo skupino delavcev (nad 10) pa vsaj tri dni prej.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.