Najdi forum

Splash Forum Politični čvek SOBOTNA PRILOGA DELA

SOBOTNA PRILOGA DELA

Nadaljevanje –

SOBOTNA PRILOGA, DELO 17. novembra 2007

“Kljukasti križ ne more biti znamenje križarskega pohoda”

Druga podobna teza opravičevanja je, da je (bil) boj proti brezbožnemu komunizmu verska zadeva. Če bi Rožman to res mislil, bi duhovnike poslal tudi v partizanske vrste, saj je bila večina borcev vernih. Ali pa v taborišča, recimo na Rab. Tudi partizani, tudi taboriščniki so potrebovali duhovno oskrbo in tolažbo … Protikomunistična vojska naj bi bila za Rožmana nekakšna križarska vojska 20. stoletja za obrambo vere. Toda papež je bil Mussolinijevemu odposlancu izjavil: “Kljukasti križ ne more biti znamenje križarskega pohoda.” To je izrekel leta 1941!
In papež Janez Pavel II.: “Nihče se ne more imeti za vernika velikega in milostljivega Boga, če si upa v imenu Boga ubiti svojega brata… “Pri nas pa uradna Cerkev te “lekcije” še ni “vzela” in se povsem enači s protikomunizmom, čeprav so člani cerkvenega občestva tudi mnogi nekdanji partizani ali njihovi potomci ali ljudje, ki politiko puščajo pred pragom cerkve. Cerkev pa si prizadeva za Rožmanovo rehabilitacijo! In opravičuje njegova dejanja. Recimo tudi tako kot kardinal Rode, ki je na vprašanje ali je bil Rožman orodje nekih političnih struktur, izustil naslednjo izjavo; “Ne bi rekel, da je bil ravno orodje, pač pa se je dal preveč vplivati od različnih ljudi, ki so bili v tistem trenutku pač na položajih in je to pogojevalo kako njegovo odločitev. Če vzamemo na primer, kar so Rožmanu v času komunizma tudi zasebno pripisovali razni voditelji, kot je navzočnost pri domobranski prisegi in še marsikaj (obisk Grazioliju), ki je bil vljudnostni obisk. Navsezadnje, recimo, da bi bilo bolje, če bi (k prisegi) poslal kakega drugega, nižjega ranga. “Prisega je bila torej v redu, le Rožman naj si ne bi sam mazal rok! Sprenevedanje, da ne moreš verjeti!

Mi današnji si težko predstavljamo, kaj je pravzaprav pomenilo sodelovanje političnih in cekvenih oblasti z okupatorjem. Zato se moramo postviti v podoben položaj, ki smo ga sami doživeli, to je leto v 1991. Kako bi ocenjevali ravnanje tedanjega predsednika predsedstva republike Milana Kučana, če bi bil ob vpadu JLA poslal generalom lojalnostno in pozdravno brzojavko? In kako bi dojeli izjavo Rožmanovega naslednika metropolita dr. Alojzija Šuštarja, če bi bil on tedaj poslal JLA brzojavko z naslednjo vsebino: Jemljem na znanje vašo zasedbo, izrekam popolno lojalnost “in prosim Boga, da blagoslovi Vaše in naše prizadevanje za dobrobit našega ljudstva”. Seveda je to fikcija, danes je situacija drugačna kot tedaj. Res je – ampak res je tudi to, da se je tedaj začela prava vojna, ki ji ni bilo videti konca, in da okupator ni prišel k nam le zato, da bi si nas predvsem ekonomsko podredil, temveč, da bi nam vzel narodnostno identiteto. Kako bi torej ocenjevali takšno predsednikovo/ali nadškofovo ravnanje, če bi se dejansko dogodilo leta 1991? Skoraj ni dvoma: kot izdajstvo, kot moralno zavrženo dejanje. Ob tem pa je treba vedeti, da je vsako simbolno dejanje začetek, temelj prihodnega dogajanja. Zato je treba vsa simbolna dejanja vzeti skrajno resno. Četudi bi škof Rožman le pridigal proti partizanstvu, blagoslavljal protikomunistična prizadevanja in organiziranje protikomunističnega gibanja, bi temu dajal smisel, samoutemeljitev, smer in cilj – in s tem bi seveda zasnoval in kot škof posvečeval tudi metode uresničevanje tega cilja: uničiti (komunistični) upor okupatorju, Italijani so se zato izkazali za nesposobne (in po italijanski kapitulaciji je bilo na njihov račun zapisanega ogromno norčevanja in sovražnosti, pravega gneva), večje upanje in pričakovanje je bilo investirano v nemško vojsko… Zato se je kolaboracija – in škof Rožman osebno – potem navezala in zavezala z nemškim okupatorjem. Začetku logično sledi vse drugo!

Tik pred koncem vojne je Rožman zapustil svoje vernike in odšel na Koroško. Tudi tu se ni pomešal med svoje ljudi. Če ne drži, da je pobegnil – zakaj se ni vrnil po kapitulaciji Nemčije, ko je lahko pričakoval težke čase zanje? Če bi res tako skrbel za domobrance, kakor mu pripisujejo njegovi apologeti, bi bilo logično (in moralno!), da bi bil delil usodo prebeglih in se v domovino vrnil vsaj tedaj, ko je bilo jasno, kam so jih vračali, namreč nazaj v domovino, ne v Italijo. On pa se je, nasprotno, lepo umaknil na varno – in prepustil svoje “ovčice” usodi in komunistom. To, da je brez dovoljenja zapustil škofijo, je bilo tudi proti cerkvenim pravilom in do papeža osebno ni več prišel .

Čuj, saj smo že prebrali, ni se treba ponavljat. Da pa si hitra in vešča v prstih, kljub starosti, si pa že dokazala.

Nadaljevanje –

SOBOTNA PRILOGA, DELO 17. novembra 2007

Vsaka stran ima svojo odgovornost

Namesto da bi se Cerkev osvobodila svoje medvojne hipoteke tako, da bi moralno in politično oporečna dejanja Cerkve kot institucije v preteklosti obsodila in se opravičila – morda celo v prvi vrsti vernikom, ker jih je (del njihovih predhodnikov) zapeljala in potem pustila na cedilu -, kar naprej objektivira lastno krivdo v krivdo drugega, druge strani. Vso krivdo pripisuje komunistom, čes da so ti krivi vsega, ne le okupatorskega nasilja, temveč tudi nasilja samih kolaborantov! Ja, prisiljeni so bili ubijati in ovajati partizane. Vsi drugi so krivi, le oni ne! Seveda ima tudi komunistična stran svojo krivdo, to je izvajanje revolucije med vojno in povojno nasilje. A moje roke zato, ker so tvoje umazane, niso bolj čiste! Vsaka stran ima svojo odgovornost, svoj delež krivde nad slovenskim narodom, ki bi se je morala osvoboditi tako, da jo prizna, obžaluje – in potem bi lahko z obžalovanjem in spoštovanjem odložili polpreteklost v zgodovino.

Seveda takšno priznanje ene ali druge strani na sme biti način: nekateri posamezniki …, posamezni pojavi … Napake in napakice … to je čista hipokrizija! Ne, krivda zadeva Cerkev kot institucijo in Komunistično paratijo in politično stranko, kot avantgardo in izvajalko revolucije. To je izhodišče poštene kritike, poštenega vpogleda v lastno zgodovino, v lastno krivdo. Brez tega vpogleda in kritike se ne bomo osvobodili navznoter zase in za sočloveka. Brez teh dejanj se ne bomo osvobodili preteklosti za sedanjost in prihodnost!

In zdaj še nekaj besed o nesrečnem škofu Rožmanu kot človeku. Res je v svojem zagovoru pred obtožbami zapisal, da bi vse, kar je storil, storil še enkrat. In minevala so leta … Priče vedo povedati, da je vse življenje premleval, ali je ravnal prav ali ne. Se pravi, da se je soočal s svojo vestjo, in pred smrtjo naj bi bil dejal, da čedalje bolj vidi, da bi bilo manjše zlo, “če se ne bi z orožjem upirali komunistom”. Ja, zagotovo bi bilo manjše zlo, manj zla. Ne le zaradi tega njegovega spoznanja in priznanja, kot človek, ki je že skoraj petdeset let v grobu, si zasluži, da bi počival v miru! Pieteta do mrtvega zahteva, da ga nehamo “povzdigovati” in/ali “preklinjati”: bil je človek svojega časa če bi živel v drugem, drugačnem času, se ne bi obremenil s krivdami in grehi, ki nas še danes bolijo.

Tako nenehno izpostavljanje Rožmanove nedolžnosti kakor njegove krivde je nepietetno ravnanje. Še na misel mi ne bi prišlo, da bi pisala o njegovem delovanju, če se ne bi kar naprej pojavljale težnje in zahteve po njegovi rehabilitaciji, kar pa ima pomen tudi za nas, današnje. Prepustila bi ga zgodovini, zgodovinarjem.

Pietetna je pobuda Milana Kučana, da bi njegove posmrtne ostanke pripeljali v domovino in ga pokopali v domači zemlji, do česar ima vsakdo pravico. Ne nazadnje je bil tudi Rožman “slovenske matere sin”. Ampak Cerkev ni za tak pokop; hoče poprejšnjo popolno rehabilitacijo, šele njej naj bi sledil pokop, bržkone z največjim triumfom.

Domobranska stran, s katero se sedanja Cerkev povsem enači, škofa Rožmana ne pusti počivai v miru! S permanentnim poudarjanjem njegove nedolžnosti le še bolj prihajata na dan njegovi soodgovornost in krivda. Dejstev pač ni mogoče zbrisati s sveta – ne z interpretacijami ne z zaklinjanji na njegovo nedolžnost.

Rožmanovo rehabilitacijo potrebujejo nekdanji domobranci, ker bi jih simbolno razbremenila madeža kolaboracije, saj če on ni bil kriv, tudi “navadni” domobranci niso bili, ki so svojemu škofu le sledili in imeli v njem moralni vzor. Rožmanovo rehabilitacijo pa najbolj potrebuje Cerkev kot institucija, ker ni in ni pripravljena na priznanje soodgovornosti za medvojno ravnanje takratne cerkvene hierarhije. Zakaj ne? Zato ker hoče pridobiti nazaj vse pozicije, ki jih je imela pred vojno. Zato ker spet hoče imeti politično in duhovno prevlado na Slovenskem. In seveda gospodarsko (pre)moč. Vse to pred našimi očmi zajema z veliko žlico! In to ob pomoči, poniglavi asistenci države, trenutnih oblastnikov, ki mirno zapravljajo še tisto malo laičnosti in duhovne prostosti, ki smo jo že imeli. Vlada za to nima ne pravnega ne moralnega pokritja, izkazuje le svojo duhovno nesamozadostnost in politično dezorientacijo. In pomanjkanje odgovornosti za dejansko duhovno prostost (pluralnost) vse nacije.

In seveda Cerkev sama za takšno ekspanzijo in duhovno posesivnost nima moralnega pokritja, nad njo visi očitek kolaboracije. Kakor nekdaj pa hoče Cerkev tudi danes imeti v vsem prav, hoče imeti absolutno resnico v zakupu. In če hočeš imeti danes in če hočeš imeti tudi jutri absolutno prav, potem si moral imeti absolutno prav tudi včeraj. Od tod ta neodjenljiva zahteva po rehabilitaciji Rožmana. Za to gre, za ponovno “osvojitev” Slovenije. Nekdanji domobranci so v svojih zahtevah po simbolno vrnjeni časti in želji po pokojninah dejansko nepomembni, so “kmetje” na cerkveni šahovnici, spet manipulirani od Cerkve – kot v času Rožmana in z njegove strani. Slepota človeka!

Ne, katoliški kler – vsaj večina – ni pripravljen na katarzo, na novi začetek, se pravi na spravo. Poleg škofa Perka, ki je tistega večera s televizijskega ekrana streljal po sogovornikih, je ubijal, je zadeval v srce tudi mene. Ta pogled je simbol ravnanja današnje Katoliške cerkve pri nas.

In to je pri vsem tem najbolj žalostno. In tako nesmiselnO!

—————

Konec članka,

SPOMENKA HRIBAR –

SOBOTNA PRILOGA, DELO 17. november 2007

Še to:

Nisem vam pričarala tudi slike, ki je v članku, bom opisala:

“Poveljnik domobranskih enot Leon Rupnik, poveljnik nemških čet Erwin Rösener in škof. dr. Gregorij Rožman na paradi ob prisegi slovenskih domobrancev 30. januaraja 1945 v Ljubljani.

Škof dr. Gregorij Rožman se smehljaje rokuje s poveljnikom nemških čet Erwinom Rösenerjem, korak stran je tudi Leon Rupnik z videčo se belo bradico.

Saj če si ti že prebral, ni nujno še enkrat brati.

Mogoče bo pa še kdo drug, ko mu je ušlo, kot je meni.:-))

Andreja je napisala 26.11.2007, da bo gor samo 3 dni, od 26.11. do 28.11. 2007.

Te moti?? A ne???

Kakšno lepotno napako pa?????

Ha, iz katerih logov? Veš sam! Če bi bili tiho, se tudi Spomenka ne bi oglasila, če si površno prebral, daj še enkrat, “počasi” da boš vedel zakaj je pisala.

Jaz sem prišla na forum pred 32. meseci, prav zaradi pisanja sovraštva iz tvojemislečih “logov” kar precej je odmevalo o sovraštvu in še sedaj odmeva! Ti pa zgleda, da ne vidiš!

In zato sem pisala,
ali ti bereš samo mene kaj pišem??, “tvojemislečih” pa ne??

Veš, pravijo, če bolj mešaš, bolj smrdi, čas je, da nehajo in priznajo krivdo.

Kot sem že večkrat napisala, mene ne bodo “farbali”, sem živela v tistem času. Se še dobro spominjam vsega doživetega.

Ja, pismen si, popvršno pa bereš.

Ja, še boš moral kaj prebrati, analizirati, če si “ANALITIK”. :-)))
To niso laži, to misliš ti in kar nekaj vas je takih tukaj.

A Perka pa nisi gledal na televiziji? Jaz sem tukaj že takrat pisala, kako je grdo gledal in govoril, da imajo oprane možgane. Tudi tukaj se piše, da imamo oprane možgane, ha ha, le kdo jih ima?? Jaz jih nimam!
Na živce ti pa grem, ker sem ta članek napisala tukaj. Parkrat po pol urece, pa je bilo konec.

A se to spodobi, za Perka kot škofa??? Skrajno nesramno se je obnašal, vidiš, tudi to bo šlo v našo zgodovino.

Mariborski škof Tomažič, je bil drugačnega mnenja, zato je imel velike težave, pa Grmič, pa še veliko jih je bilo, ki so drugače mislili.

Pravzaprav se pa ne mislim s teboj prerekati. Gradiva, ki ga obremenjuje je veliko. Slike iz takratnega časa pa obstajajo verjetno tudi v ljubljanski škofiji, pa mogoče še v Vatikanu, kakor tudi drugod, če si kje v bližini in imaš možnost pa poglej v arhive, da ne boš slučajno v zmoti.:-)))

PRABABI, še sedaj ne vem, s čim opravičuješ vzklike “še premalo smo jih pobili”.
Saj govoriš o sovraštvu, ne? Tako kot dr. Spomenka. Ponavljam vprašanje – ali je bolj sovražen tisti, ki tuli “še premalo smo jih pobili” ali tisti, ki kaj takega ne izusti?

Vidim, da pogrneš na osnovah…, kako naj se potem človek s tabo loti obdelave kompleksnejših tem? Kot je recimo ta, da je bil Grmič ovaduh OZNE in UDBE in da je vse to počel tudi zaradi zamere, ker nikoli ni postal škof ordinarij.

Ja, bo treba brati PRABABI, pa ne samo ene in iz tvoje idejne sfere dovoljene časopise. Probaj kdaj prelistati tudi kaj ta prepovedanega.

Seveda so to dejstva, ki so jih dokazali sami “neodvisni” zgodovinarji.

Ti ta dejstva ne ustrezajo?

No, lahko se pomiriš, kajti o njih je pisala celo proLDSovska novinarka Ljerka Bizilj.

Go figure!

Analitik,

ne vem s čim se ukvarjaš, kaj si? lahko le sklepam, ko ti gredo ta prerekanja in dokazovanja na ŽIVCE, ti že veš zakaj!?

“Še premalo smo jih pobili”, to “tuljenje” sem že večkrat slišala, z ene in druge strani. Se ne obremenjujem s tem, več! TEGA NISEM JAZ IZUSTILA!
Ti, pa lahko napišeš tudi določeno osebo, ki “tuli”.

Kaj so delali med II. vojno sem probala nič kriva na lastni koži.
Če zavajaš tiste, ki izdajstva in teh dogodkov niso doživeli, kar daj, MOGOČE TI BO USPELO?:-))
Mene ne boš prepričal, ne ti ne kdo drug, mi je še vse v spominu.

Kar se tiče g. Grmiča, bil je zaveden Slovenec, ni jim kimal.
Beri njegove knjige, jih je kar nekaj, jaz sem jih.

A, zamere je imel?, si pa o tem dobro obveščen!? :-))) Jaz nisem.

Ja, še boš bral, jaz bom počasi končala z branjem :-))))) in tudi prerekanje s takimi kot si ti. Imam svoje mnenje, brez opranih možgan!

P.s.
Ponavadi se oglašam pozno v noč, ti pa se oglašaš že zgodaj zjutraj, zato sem pogledala še tukaj, ko sem plačeavala položnice prek klika.
Za nekaj dni boš imel pred menoj mir!:-)) in lepo se imej.

RKC bi morala biti zadovoljna, če je imela svoje ljudi v Udbi. Tako so imeli tudi tam duhovno oskrbo, države pa ni to nič stalo, RKC pa je tudi lahko pridobivala pomembne informacije.

Kaj pa škof Tomažič, ki se je uspešno upiral tako ljubljanski škofiji kot Nemcem, da bi na Štajerskem organiziral domobranstvo? V kateri obveščevalni je bil pa on? Najbrž v VOS, a ne?

Saj če si ti že prebral, ni nujno še enkrat brati.

Mogoče bo pa še kdo drug, ko mu je ušlo, kot je meni.:-))

Andreja je napisala 26.11.2007, da bo gor samo 3 dni, od 26.11. do 28.11. 2007.

Te moti?? A ne???[/quote]
Ne vem zakaj bi me motilo, prebral sem takrat ko je bilo objavljeno.Večina tukaj sodelujočih pa je stvar tudi prebrala. Moti pa me, da se ena te ista stvar lepi na več različnih temah. Je pa Rožman kriv po vodstveni liniji tako kot Miloševič, Hitler , Tito…

Hja, potrebe po organiziranju domobranstva na štajerskem pač ni bilo, ker tamkajšnji pripadniki politične policije v pobijanju drugačemislečih in onih, ki bi lahko ogrozili prevzem oblasti Partiji, niso bili tako goreči, kot v centralnem in ljubljanskem delu Slovenije.

Mar ni to jasno, kot beli dan?

Če ni bilo potrebe, zakaj potem pritiski nanj?

Mirda je škof Rožman menil, da bo bilo to koristno ustanoviti preventivno?

Tako recimo, kot so komunisti preventivno pobijali vse drugače misleče (intelektualce/duhopvnike/posestnike)…

hmmm, ja, pobili so predvsem tiste, ki so mislili, da je treba pobiti njih in njihove simpatizerje, torej (od njih) drugače misleče. Pač tako je, če eni in drugi vidijo edino rešitev v pobijanju, so vedno le eni prvi.

No, sedaj pa opravi domačo nalogo in poglej, kdo je začel prvi.

Pa ne pozabiti na primer Angele Vode, katerega naša PRABABI tako vztrajno ignorira.

No, sedaj pa opravi domačo nalogo in poglej, kdo je začel prvi.

Pa ne pozabiti na primer Angele Vode, katerega naša PRABABI tako vztrajno ignorira.[/quote]

Analitik,

kaj jaz vstrajno ignoriram??? Angela Vode je en primer, pa ni edina, jih je še več. Veliko Angel poznam, ki so tragično končale. Angela Kumše, pa se je k sreči rešila.

Ja, tale Franc Frakel, domobranski klavec, je sedel poleg škofa dr. Gregorija Rožmana, ko so domobranci prisegali Hitlerju.

O tem dogodku, o ANGELU KUMŠE, ki je imela srečo, da ji je uspelo uiti, sem že pisala. Od desetih žensk,je uspelo uiti samo njej.

Na strani 339 v knjigi “POSLEDOVIH ČRNE ROKE”, JE NASLOV DOGODKA:

“ŽENSKA DESETINA Z LJUBLJANSKEGA BARJA NA POHODU V SMRT”

Preberi si te strani. Jaz bom napisala samo nekaj odstavkov.

==”Vodja “ekspedicije” je bil Martin Oblak iz naše vasi. Martin je študiral za duhovnika, a je pri zmerjanju uporabljal tako bogat slovar grdih besed, da ne vem, v kateri šoli se je to naučil.”==

==”Vedite preklete kurbe partizanske, da je sedaj konec vašega početja. Prosil sem vas, a me niste ubogale in poslušale. Enkrat za vselej se bodo nocoj končale vaše norčije. Zdaj greste tja, kamor ste si zaslužile. Mi smo vajaki Rupnika in Kristusa, borili se bomo do zadnje kaplje krvi.., tako mi bog pomagaj. Zmagali bomo v imenu Kristusa.”==

==”Frakelj se je vrnil v postojanko, dvanajst domobrancev pa nas je odgnalo naprej proti Rudniku. Dva domobranca sta šla 50 metrov pred nami. Na čelu mrtvaškega sprevoda sta stopala zaročenca Pavla Peršin in Martin Furlan, nato drugi pari, na vsaki strani pet domobrancev, Ker nas je bilo enajst, so bili po dva in dva skupaj zvezani štirje pari, le jaz sem bila zvezana v trojki. Z menoj sta bili zvezani še sestri Francka Škraba in Mimica Grum. …”===
Martin Furlan se je rešil vezi s svojo zaročenko, zbežal, žal so ga ustrelili. Tudi za pobite žrtve v Kozlarjevi gošči so domobranci trdili, da so jih odpeljali v internacijo.”== Tako so skrivali svoje zločine.”==

Kaj so počeli domobranci z ustreljenim Matinom, ko je hotel pobegniti, si preberi v knjigi.

Angela Kumše, se je rešila in povedala kaj se je dogajalo.
Radio Beograd je o tem poročal trikrat. O tem dogodku je poročal februarja leta 1944 Radio Moskva, prav tako London in New York, kot o živi priči, kaj so delali domobranci s partizanskimi ljumi.”==

Preberi si tudi prejšnji “Nedeljski dnevnik”, tam je tudi opisano, kaj so počeli, pripoveduje Stane Kirn.

No vidite, o tem govorim. Jaz o hruškah, “vsevedna” PRABABI pa takoj o jabolkih. Smola za PRABABI je v tem, da jo zgodovinska dejstva postavljajo na trhle temelje. Angela Vode se je zgodila precej prej, kot primeri, ki jih PRABABI izpostavlja (in so, da se razumemo, vredni vse obsodbe).
In kaj je bila edina krivda Angele Vode? To, da je nasprotovala predvojni kolaboraciji Stalina s Hitlerjem.

Ja ja, nekdo ni opravil domače naloge, ali pa trpi za selektivno izgubo spomina. Že videno!

Analitik,

Ti prepuščam, da “hruške” po predalčkaš, med leti 1941 do 1945.
Pa še vse nazaj, po stoletjih, kaj se je dogajalo.

Jaz bom pa “jabolka,” za en čas pustila, kar na kupčku.:-)) Pa medvojno kolaboracijo RKC in domobrancev z Mussolinijem in Hitlerjem tudi.

Vesele BOŽIČNE praznike in SREČNO 2008, Ti želim.

Zanimivo PRABABI, da predvojna kolaboracija Stalina in Hitlerja te pa ne moti. Vse za potrebe revolucije in eliminacijo razrednega sovražnika, a ne?

Srečno in zdravo 2008 tudi tebi!

Ha, iz katerih logov? Veš sam! Če bi bili tiho, se tudi Spomenka ne bi oglasila, če si površno prebral, daj še enkrat, “počasi” da boš vedel zakaj je pisala.
Jaz sem prišla na forum pred 32. meseci, prav zaradi pisanja sovraštva iz tvojemislečih “logov” kar precej je odmevalo o sovraštvu in še sedaj odmeva! Ti pa zgleda, da ne vidiš!
In zato sem pisala,
Kot sem že večkrat napisala, mene ne bodo “farbali”, sem živela v tistem času. Se še dobro spominjam vsega doživetega.
Ja, pismen si, popvršno pa bereš.[/quote]

Analitik,
tam na temi “27. januar …itd.”, …. si danes 06.02.2008 ob 08:48 zapisal:

== “Vidim, da se je v debato dejavno vključila sekta Univerzalno življenje. No, sedaj vsaj vemo kam kdo paše in kakšni so njegovi resnični motivi.” ==

Analitik,
ker ni lepo in nočem skruniti spomina na žrtve AUSCHWITZA, te tukaj sprašujem in prosim za pojasnilo, kakšna je zgoraj omenjena “sekta”, Unmiverzalno življenje, ker mi ni nič znano??

Prosim posreduj link te “sekte”, če ga ne boš napisal ti, ga bom jaz poiskala. Tukaj na internetu se najde vse! Samo čas, si je treba vzet.
Haha, če je kaj prida, se mogoče včlanim:-))?, kljub visoki starosti.
Saj tvoje ne obiskujem že od leta 1944, ker so me nesramno zasliševali, še kot mlado dekle, ko sem ležala v bolnici in to zelo bolna. Mislili so, da bodo iz mene kaj izvlekli, le kaj naj bi vedela, NIČ! Še vedela nisem kaj je politika.

Ninej te je prosila, da pojasniš, ampak do sedaj še nisi nič napisal.

Z ozirom, da kar naprej omenjaš neke “loge” iz katerih logov sem jaz, prav tako dr. Spomenka Hribar, beri zgoraj, kaj si napisal. Vedi, da jaz nisem iz visokih logov. V času druge svetovne vojne sem bila “dekla”, kot še mnogo mojih vrstnic. No, pred kratkim, mi je bilo napisano kar “eminenca”,:-))) haha, kaj sem postala na stara leta.:-))

Čakam link! Zgoraj omenjene sekte Univerzalno življenje.

Link, napiši tukaj, ne tam, ko je spomin na žrtve AUSCHWITZA, 27. JANUAR. Ne skruni spomina!
Najbolje pa bo, če odpreš novo temo, da ne bomo mešali “jabolk in hrušk” skupaj. A ne??

Analitik,
zaprošenega linka v zgornjem postu, “sekte Univerzalnega življenja”, nisi posredoval, ga nisi našel, ali kaj??
Napisala sem, da se tukaj vse najde, samo čas si je treba vzeti.
Če že nakaj navajaš, se potrudi in poišči, sporoči, kam kdo spada, se spodobi, a ne!? Da smo si na jasnem.:-))

No, naj ti še povem, da si krepko zgrešil!

V zgornjem postu, sem se “pošalila”, da se bom včlanila, če so kaj prida???
Takrat nisem še nič vedela o tem, o čem pišeš. Sem se pa potrudila in našla.:-))
Nič posebnega nisem ugotovila, ne vem kaj te moti pri njih?? Imam kar urejeno življenje brez ene in druge “sekte”. Tudi brez političnih strank sem lahko!
Ne, ne, nobena sekta me ne bo dobila. V sekto RKC, so me vpisali starši ob rojstvu, pred mnogimi leti, še v stari Jugoslaviji. Tako je takrat bilo.
Bom kar tukaj ostala, menda izpis dolgo traja, ga ne bi dočakala.:-))
Veš, če že drugim veram pripisuješ sekta, naj jo ima še tvoja, pa tudi moja je še ta, zato sem napisala tako, po tvoje napisano, sekta UŽ.
Vsega še nisem prebrala, ni časa.:-)) A so to tvoji konkurenti???
Pa kar s “sekto” jih nazivaš, to pa ni lepo!:-))
Lahko bi posredovala link, pa ga ne bom, daj ga ti! Mogoče ga bo pa kdo drug. Ni problem dobiti in ga posredovati.

Hja, pred letom 1941, pa še dolgo, dolgo za tem nismo vedeli, da ostoja več verstev. vsaj jaz ne, ker me ni zanimalo. Pa tudi pred stoletij nazaj se ni vedelo. Je hudo, če te ovce zapuščajo.

No, pa sem ti zatežila. Potolaži se! Mir v tebi!

In zato sem pisala,
Ja, pismen si, popvršno pa bereš.[/quote]

Analitik,
tam na temi “27. januar …itd.”, …. si danes 06.02.2008 ob 08:48 zapisal:

== “Vidim, da se je v debato dejavno vključila sekta Univerzalno življenje. No, sedaj vsaj vemo kam kdo paše in kakšni so njegovi resnični motivi.” ==

Analitik,
ker ni lepo in nočem skruniti spomina na žrtve AUSCHWITZA, te tukaj sprašujem in prosim za pojasnilo, kakšna je zgoraj omenjena “sekta”, Unmiverzalno življenje, ker mi ni nič znano??

Prosim posreduj link te “sekte”, če ga ne boš napisal ti, ga bom jaz poiskala. Tukaj na internetu se najde vse! Samo čas, si je treba vzet.
Haha, če je kaj prida, se mogoče včlanim:-))?, kljub visoki starosti.
Saj tvoje ne obiskujem že od leta 1944, ker so me nesramno zasliševali, še kot mlado dekle, ko sem ležala v bolnici in to zelo bolna. Mislili so, da bodo iz mene kaj izvlekli, le kaj naj bi vedela, NIČ! Še vedela nisem kaj je politika.

Ninej te je prosila, da pojasniš, ampak do sedaj še nisi nič napisal.

Z ozirom, da kar naprej omenjaš neke “loge” iz katerih logov sem jaz, prav tako dr. Spomenka Hribar, beri zgoraj, kaj si napisal. Vedi, da jaz nisem iz visokih logov. V času druge svetovne vojne sem bila “dekla”, kot še mnogo mojih vrstnic. No, pred kratkim, mi je bilo napisano kar “eminenca”,:-))) haha, kaj sem postala na stara leta.:-))

Čakam link! Zgoraj omenjene sekte Univerzalno življenje.

Link, napiši tukaj, ne tam, ko je spomin na žrtve AUSCHWITZA, 27. JANUAR. Ne skruni spomina!
Najbolje pa bo, če odpreš novo temo, da ne bomo mešali “jabolk in hrušk” skupaj. A ne??[/quote]

analitik, tudi jaz čakam link zgoraj omenjene sekte Univerzalno življenje, si pozabil?? Da bom vedela, kam po tvoje spadam in kakšni so motivi??

New Report

Close