SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO
Spoštovani,
veliko se je govorilo o vračilu sociallnih pomoči, pa me zanima kaj je sedaj na stvari. ALi bomo morali mi, ki smo kakšno leto prejemali socialno pomoč to resnično vračati, oziroma dediči po naši smrti ?
Pomoč smo prejemali okoli leta 2005, 2006, ne sedaj, ne prej pa jo nisem potrebovala. Upam tudi, da jo ne bom več.
Zanima me, ali bo država izvajala izterjave za vse nekdanje prejemnike socialne pomoči in če je tako, ali lahko kako ta dolg poplačam že prej – pred mojo smrtjo ? Kako se bo to obračunavalo, saj če na kratko preračunam, smo prejeli recimo v enem letu okoli 5000,00 Eur – za celotno družino, pomagali so nam tudi pri plačilu malice za otroke v šoli, pa vrtec je bil brezplačno. Ali se bo ta znesek revaloriziral ob smrti, kako je z obrestmi… Kaj vse naj bi se vštelo v vračilo ? ali sem paše tudi dodatek za nego za otroka z posebnimi potrebami ali ne?
se opravičujem, če je moje pismo malo zmedeno, ampak nikjer ne najdem natančnih pojasnil, kako bo sedaj to potekalo, vsi se samo sklicujejo na zakon in leta 1976 ter da to velja že od takrat.
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni,
Zakon o dedovanju določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Pristojni državni organi prijavijo terjatev brez obresti, to je v višini prejete pomoči. V poštev pri vračanju pride denarna socialna pomoč in eventualno varstveni dodatek, ki ju je zapustnik prejemal v letih pred smrtjo in tudi z njuno pomočjo ustvarjal ali ohranjal zapuščino.
V praksi se to do pred nekaj let skorajda ni prakticiralo, čeprav je ta možnost za državo oz. občino predvidena že v zakonu iz daljnega leta 1976. Se pa država lahko odpove svojemu zahtevku, če so tudi zapustnikovi dediči (partner in otroci) socialno ogroženi oziroma potrebni pomoči.
Lep pozdrav!
Res žalostno od naše SOCIALNE države. Če se temu sploh lahko reče socialna država. Vsekakor pa to zame več ni Center za socialno delo, ker potem takem dajejo iskalcem zaposlitve v bistvu kredit da lahko sploh živimo. Še bolj žalostno je, da imam 7.stopnjo izobrazbe in ne dobim službo, upam da jo nekoč bom (sem prof. razr.pouka), potem si bom mogoče lahko nekoč ustvarila dom in moji družini ponudila “dostojno” življenje, ampak kaj ko bosta potem po moji smrti moja otroka morala plačevati moj dolg, ko sem prejemala soc.pomoč.Za to, da si bom mogoče lahko kupila stanovanje bom tko in tko mogla vzet kredit na 30 let, ko bo odplačano, pa bosta otroka še to izgubila oz morala plačati moj dolg, če bosta hotela to stanovanje obdržati. KRUTO! Ljudje bi se mogli temu upreti. Vprašanje časa je, kdaj se bodo naši preljubi politiki odloči, da bomo vračali tudi državne štipendije, otroške dodatke, …
Kako pa je s tem, ko je bilo nekaj slišat, da naj bi se vračalae samo tiste pomoči, ki bodo prejete po 1.6.2011? To sploh drži al je to samo za varstveni dodatek?.
Navedeno velja samo za varstveni dodatek, ki se bo od 1.6.2011 dalje v skladu z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih uveljavljal pri CSD-jih (do takrat je v domeni ZPIZ).
Spoštovani.Zasledila sem,da bi naj začeli vračati socialno pomoč.Mene pa zanima,ali se vrača konkretno socialna pomoč ali varstveni dodatek?
Od 1.6.2011 bo določba veljala tudi za varstveni dodatek.
Pozdravljeni!
Pišem vam v vezi bum teme zadnje čase in sicer o vračilu denarnih socialnih pomoči.
Najprej,da opišem konkretni primer namreč imam starša ki živita sama imata pa edino premoženje tisto kar je oče dedoval po smrti svojih staršev oz. mojega dedka se pravi hišo in nekaj zemlje,zadeva je pa taka,da prejemata že od leta 1993 denarno socialno pomoč z razloga ker mama je opravilno nesposobna oz.konkretno zaradi bolezni ki jo ima je nesposobna za delo,oče pa je še dokaj mlad ostal brez službe,nakar je kasneje ni dobil leta so bežala posvetil se je malo kmetovanju na domačiji in tako smo se preživljali z lastnih sredstev in od mamine pokojnine invalidske oz.dodatka,ki ga je dobivala iz Hrvaške namreč rojena je v Zagrebu,po osamosvojitvi naše države ji je pa le ta bila ukinjena in zato se je obrnila pri nas na center za socialno delo od takrat naprej pa prejema tole socialno pomoč tko za sebe kot tudi za očeta,namreč otroci smo šli vsi od doma tko da sta dejansko ostala sama,zdaj me pa zanima kako je v tem primeru z vračilom te pomoči? kdo je dolžan to povrniti če bo potrebno in še nekaj kaj bi se zgodilo v primeru,da je svoje premoženje oče prodal še v času življenja oz.ali ga prepisal v kompletu nekomu od otrok,kar bi se v primeru smrti izkazalo da nista imela nobenega premoženja in ne bi bilo dedovanja kaj v tem primeru? Bi morali to otroci vračati? ali je kak drugačen postopek?
Za odgovor se zahvaljujem že v naprej.
Lp barbi
Pozdravljeni,
v skladu z Zakonom o dedovanju se dedovanje premoženja osebe, ki je prejemala pomoč, omeji do višine zneska prejete pomoči. Če taka oseba ob smrti nima premoženja, se pač ne more poseči po njem in ni potrebno nikakršno vračanje s strani otrok ali drugih oseb.
Lep pozdrav!
Ali med prejemnike te pomoči (in kasneje obveznike vračila) kakorkorli sodimo tudi brezposelni, ki nekaj mesecev prejemamo nadomestilo plače preko Zavoda za zaposlovanje?
Ne, samo denarna socialna pomoč in po novem še varstveni dodatek. Do nadomestila plače v primeru brezposelnosti, ki se ga uveljavlja pri Zavodu za zaposlovanje, ste upravičeni na osnovi obveznih prispevkov, ki se mesečno odvajajo od vaše plače in ne gre za socialno pomoč.
Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi s socialno pomočjo. Do prejšnjega septembra sem bil deležen socialne pomoči.Čas trajanja je bil približno dve leti. V času ko sem prejemal pomoč sem diplomiral, bil aktivni iskalec zaposlitve tako dolgo, da sem na koncu moral odpreti svoje podjetje, ker drugače verjetno še en lep čas ne bi dobil zaposlitve. Ali bom moral vrniti to pomoč? Če jo bom moral, ali imam pravico tožiti državo? Saj mi ni niti v enem pogledu pomagala pri mojemu šolanju in zaposlitvi.
Hvala za odgovor. Lep pozdrav
Pozdravljeni,
socialne pomoči vam ne bo treba vračati, če ste izpolnjevali pogoje za njeno prejemanje. Gre za to, da se lahko omeji dedovanje premoženja po osebi, ki je prejemala takšno pomoč, do višine prejete pomoči. Prejemnik sam torej v nobenem primeru ni zavezanec za vračilo, le njegovi dediči pod določenimi pogoji dedujejo po njem toliko manj, kolikor je znašala pomoč.
LP
Vii bi tožiil državo ker vam je dala denar (socialno pomoč)!!
Ni vam pomagala pri šolanju.(a si sam plačal osnovno in srednjo šolo?)
Mi davkoplačevalci smo plačali za tvoje šolanje in ti dali socialno pomoč, mi bi tebe morali tožiti.
Zelo ste nehvaležni.
Spoštovani!
Tudi jaz se zadnje čase ukvarajm s to perečo temo. Starši so mi namreč zaradi bolezni omenili, da bi mi radi prepisali premoženje. Šele sedaj sem izvedela, da je mama od leta 1997 pa do leta 2007 prejemala denarno socialno pomoč ozitoma denarni dodatek, kot piše na odločbah. Ali bom torej morala sedaj ob prepisu najprej poravnati njen dolg državi? V tistem času nismo imeli nobenega drugega dohodka in nam je res šlo slabo, zato so mami v bistvu na CSD-ju ponudili pomoč. Seveda ji ni nihče povedal, da jo bo potrebno vrniti. Najbrž se je tega nabralo kar nekaj in me je strah stopiti pred notrako, ker bom verjetno morala plačati veliko vsoto in bodo tako pozabljeni moji težko prigarani prihranki, s katerimi bi si lahko nekaj ustvarila. Tudi staršem je zelo težko. Ne vem, kako ravnati naprej, zato vas prosim, če mi lahko svetujete.
Spoštovani!
Rešitev vaše situacije je možna brez vračila denarne socialne pomoči, vendar bi morale vse stranke ( vi in vaši starši ) priti osebno na posvet, saj zaradi kompleksnosti zadeve in nemožnosti vpogleda v premoženje in listine ne moremo podati konkretnejšega odgovora.
Lepo pozdravljeni!
Sem nezaposlen in dobivam socialno pomoč. Zdaj pa me zanima če bom to pomoč moral vračati. Naj še povem, da v lasti imam samo 15 let star avtomobil.
Spoštovani!
V vašem primeru denarne socialne pomoči ne bo potrebno vračati.
Lepo pozdravljeni!
lp zanima me ker moram vrniti preveč prejeto soc.denarno pomoč ki ni malaprib 2400ein mi bodo vzeli otroške za skoraj leto dni in me tako pustili brez dohodka ker sem trenutno brezposelna izv zaakonski partner pa dobi mes izplačilo 260e obremenjen z kreditom me zanima kam po pomoč stali čisto brez dohodka otroški so otrokovi ane lp
Spoštovani!
Zadevo boste najlažje in najhitreje rešili tako, da se čim prej obrnete na pristojni CSD.
Lepo pozdravljeni!
LEP POZDRAV
JAZ IMAM VPRAŠANJE GLEDE VARSTVENEGA DODATKA.1.1.2012 SEM OSTALA BREZ SLUŽBE IN SEM POTEM PREJEMALA NADOMESTILO DO 31.3.2012.ZDAJ NIMAM NOBENEGA DOHODKA,ZNIŽALI SO MI OTROŠKI DODATEK ZA POLOVICO.IMAM DVA OTROKA IN HČI STARA 12 LET PREJEMA POKOJNINO ZA OČETOM IN TUDI SO ZAKLJUČILI,DA NI UPRAVIČENA DO VARSTVENEGA DODATKA.NOBEDEN OD NAS TREH NIMA PREMOŽENJA,NEPREMIČNINE,SMO PODNAJEMNIKI.VES MESEČNI DOHODEK KI GA IMAM JE OTR.DODATEK KI ZNAŠA 114 EVROV IN POKOJNINO 197 EVROV.
ALI SEM UPRAVIČENA DO BILO KAKŠNE POMOČI,KER Z TEM JAZ IN OTROKA NE MOREMO ŽIVETI?HVALA
Spoštovani,
svetujemo vam, da se takoj obrnete na najbližji center za socialno delo, kjer boste našli odgovore na svoja vprašanja.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni,sem brezposelna,prejemam redno socialno pomoč,ali bom morala to vrniti ?
Spoštovani,
v skladu z določili Zakona o socialno varstvenih prejemkih se prejeta denarna socilalna pomoč vrača v primeru, da CSD ugotovi, da ste jo prejeli/prejemali neupravičeno. Upravoičenost do prejemanja denarne socialne pomoči lahko CSD ugotavlja 3 leta od dokončnosti odločbe o upravičenosti do denarne socialne pomoči in ves čas prejemanja te pomoči po uradni dolžnosti (ugotavlja, ali so nastopile spremenjene okoliščine).
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Zanima me če lahko oseba ki je pred cca 3 meseci podarila delež svojega imetja bratu, ki ga zaradi neurejene razparcelitvije in neurejene etažne lastnine ni mogla prodati, prejme denarno socialno pomoč? Drugi solastniki se namreč ne strinjajo z razparcelitvijo in ureditvijo etažne lastnine. Kaj storiti v tem primeru? V primeru da bi oseba še vedno imela navedeno nepremičnino, ki je 1/8 celotne nepremičnine, bi imela občutno zmanjšano socialno pomoč, s katero ne bi mogla preživeti meseca. To je bila tudi odločitev zakaj je oseba navedeno nepremičnino podarila bratu, saj se z 100 eur na mesec ni mogla preživljati in si je nabrala kup dolgov. Torej zanima me če podaritev takšne “neurejene” nepremičnine lahko vpliva na prejem denarne socialne pomoči, če se iz nje vendarle ne da iztržiti nič, saj je tudi brat kateremu je svoje imetje podarila trenutno obremenjen z kreditom, ki ga plačuje za nujno popravilo strehe?
Forum je zaprt za komentiranje.