SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO
Spoštovani,
v kolikor oseba po določilih Zakona o socialno varstvenih prejemkih izpolnjuje kriterije/pogoje za dodelitev denarne socialne pomoči, ji bo pristojni CSD tako pomoč tudi dodelil. V kolikor je oseba svoj solastni del nepremičnine podarila bratu, ker morebiti solastništvo na tej nepremičnini za to osebo predstavlja le stroške, prosto razpolagati pa s tem deležem ne more, je vse v redu in le-to ne bi smelo vplivati na socialno pomoč.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni,
nahajam se v približno isti situaciji, kot oseba “tina1986”. Podarila sem svoje imetje, ki je bilo ocenjeno na vrednost 15000 eur, prav tako nerazparcelirano zemljišče, neurejena etažna lastnina, nezmožnost prodaje zaradi spora s solastniki. Center za socialno delo mi je odločbo zavrnil, češ 3 leta mi ne pripada, z obrazložitvijo da bi lahko iztržila kaj od osebe kateri sem imetje podarila. Ta oseba ki ji je bilo imetje podarjeno, pa ni v stanju da me izplača. Mislite da bi pomagalo če bi nesla potrdilo iz banke, da ima ta oseba kredit za plačilo dolga, saj bi brez tega kredita, šla hiša na dražbo? Bi to kaj pomagalo če bi CSD videli stanje, koliko imetja ima ta oseba ki ji je imetje bilo podarjeno, oziroma koliko ji ostane od plače? Kaj lahko storimo še v takšnem primeru? Na koga se lahko obrnemo? Komu pisati?
Spoštovani,
dejansko je odločanje CSD-jev v zadnjem času strogo podrejeno zakonodaji,v kateri pa so merila in osnove za dodeljevanje vseh oblik denarne socialne pomoči določene zelo restriktivno, skoraj neživljensko. V svojem vprašanju niste opisali, za ketero obliko socialne pomoči ste zaprosili – kljub temu pa mislimo, da bi se morali zoper zavrnitev pritožiti in navesti, da v zakonodaji,ki se za odločanje o tovrstnih vlogah uporablja, ni nikjer navedeno merilo, koliko premoženja bi posameznik lahko imel v času odločanja o dodelitvi denarne socialne pomoči, temveč je edino merilo premoženjsko stanje/dohodki vlagatelja in njegove družine v času vložitve vloge in v času prejemanja denarne socialne pomoči. CSD se je verjetno skliceval na 28. člen Zakona o socialno varstvenih prejemkih, zaradi česar morate vse okoliščine glede podarjenega solastnega deleža na nepremičnini ustrezno utemeljiti in obrazložiti v pritožbi v smislu vaših navedb v vprašanju. Za vnaprej in za ostale podobne primere pa svetujemo, da premoženja ne podarjate, temveč izpeljete ali vračilo posojila ali pa prodajo za simbolično ceno, saj bo v nasprotnem primeru CSD vedno lahko uporabil določila prej omenjenega 28.člena in vlogo za dodelitve denarne socialne pomoči zavrnil.
Lepo pozdravljeni!
zanima me če bom moral po dedovanju vračati socialno pomoč.Sedaj nimam nič v lasti, razen starega avtomobila
Spoštovani,
glede na opisano, vam sploh ne moremo odgovoriti. Dedič odgovarja za dolgove zapustnika le do višien vrednosti zapuščine – v kolikor ste vi prejemnik socialne pomoči in nimate ničesar, vašim dedičem ne bo potrebno vračati socialne pomoči.
Lep pozdrav!
Spoštovani
Moj fant je približno leti dni prejemal socialno pomoč zaradi brezposelnosti. Potem je delal približno 9 mesecev in v tem času je postal lastnik četrtine hiše. Sedaj zopet prejema socialno pomoč in aktivno išče službo. V lasti ima samo še 16 let star avto. Zanima me če bo moral vračati socialno pomoč
Spoštovani,
premoženjsko stanje vašega fanta je pred izdajo odločbe preveril pristojni CSD, ki je ocenil, da je upravičen do denarne socialne pomoči. V kolikor se je od dne izdaje odločbe do danes premoženje vašega fanta povečalo, to lahko vpliva na to, da bo CSD denarno pomoč ukinil.
Lep pozdrav!
Se pravi če prav razumem glede na to, da premoženje ostaja isto mu potem ne bo potrebno vračati socialne pomoči?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
predvidevam, da ne.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
že vrsto let prejemam denarno socialno pomoč. Zaradi zdravstvenih težav se ne morem zaposliti, o upokojitvi iz zdravstvenih razlogov pa očitno lahko samo sanjam.
Vprašanje: do sedaj nisem imela nobenega premoženja. Živim oz živela sem z očetom in mamo. Pred kratkim je moj oče umrl. Čaka nas zapuščinska razprava. Zanima me, če se lahko odpovem svojemu deležu v dobro druge osebe ali po novem obstaja kakšen zakon, ki prejemnikom denarne socialne pomoči preprečuje odpovedati se deležu pri dedovanju? Hvala za odgovor in lp,
Manja.
Spoštovani!
Omejitev dedovanja premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu
Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Premoženje, ki postane lastnina Republike Slovenije ali občine, se s sklepom izroči pristojnemu organu Republike Slovenije oziroma pristojnemu organu občine. Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena odloči sodišče, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji oziroma občini. Republika Slovenija oziroma občina, iz proračuna katere se je pomoč financirala, ima v zavarovanje svoje terjatve iz prejšnjega odstavka do celotnega poplačila zakonito zastavno pravico na stvareh, ki sodijo v zapuščino. Za pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu se šteje vse, kar je zapustnik zaradi slabega premoženjskega stanja prejel na podlagi zakona ali splošnega akta občine v denarju ali v obliki oprostitve plačila. Država se lahko odpove terjatvi do zapuščine, če so zapustnikovi dediči (zakonec in otroci) sami potrebni pomoči.
Prejemniki varstvenega dodatka, ki so lastniki nepremičnin, jih v času prejemanja varstvenega dodatka ne smejo odtujiti (prodati, podariti,…) ali obremeniti (hipoteko). Če nepremičnino podarite in hkrati zaprosite za eno od socialnih pravic, gre za krivdni razlog in pravice ne morete uveljaviti.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Tudi sama sem bila pred leti med prejemniki socialne pomoči saj sem bila občasno brez zaposlitve in sem prejemala socialno pomoč, svojega premoženja pa nisem imela niti ga nimam sedaj imam pa sedaj hvalabogu zaposlitev. Prejemala sem jo pa med letom 2002 in 2004. Me pa zanima če bom mogla za tisti čas, ko sem prejemala to pomoč tole vrniti oz. ga bo jo mogla vrniti moja hčerka? Kako pa je z nadomestilom iz Zavoda za zaposlovanje, je potrebno to tudi vračati?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Z mamo prejemava socialno pomoč v višini 460 evrov. Nimava nobene nepremičnine, plačujeva najemnino in stroške. Razen teh 460 evrov nimava več nobenih dohodkov. Jaz imam status še do konca septembra. Zanima me, ali je možno da prejemava tudi varstveni dodatek? Brala sem, da lahko oseba prejema varstveni dodatek v primeru, če je njen dohodek manjši od 450 evrov. A to velja samo za eno osebo, ali pa tudi v našem primeru, kjer obe skupaj živiva in skupaj prejemava okoli 460 evrov. Vedno poddamo prošnjo samo za socialno pomoč. Ali je možno, ko izpolnjujemo obrazec, da poddamo prošnjo tudi za varstveni dodatek?
Ker nimava nobene nepremičnine, ne jaz niti mama, predvidevam, da nam ni potrebno nič vračati!? Ko se bom zaposlila oziroma, ko ne bom več študent, bo mama prejemala samo zase socialno pomoč, verjetno okoli 200 evrov, ali bo takrat lahko prejemala tudi varstveni dodatek, ker ne more delati do konca življenja.
Vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani!
Do varstvenega dodatka ste upravičeni, če izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje in vaš mesečni dohodek ne presega 450,54 evrov (cenzus po ZSVarPre) oziroma 449,80 evrov (cenzus po interventnem zakonu v letu 2012). To velja za samsko osebo, torej enega. Višina varstvenega dodatka je različna in je odvisna tudi od drugih dohodkov, ki jih ima posameznik oziroma družina: glede na to, da že dobivate denarno socialno pomoč ali izpolnjujete pogoje zanjo: 161,73 evrov (po ZSVarPre) oziroma 189,80 evrov (po inverventnem zakonu v letu 2012. Višina varstvenega dodatka za dvočlansko družino, če oba izpolnjujeta pogoje za varstveni dodatek 675,82 evrov oz. 673,40 evrov. Za varstveni dodatek lahko zaprosite skupaj s socialno pomočjo. V vsakem primeru oddajte obrazec za vse predvidene socialne pomoči in počakajte na odločitev CSD.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Sem diplomira inžiner logistike in nikjer ne dobim službe. Zato sem se lani 28.12.2012 prijavila na socialno. In ravno te dni sem dobila odločbo, da mi pripada socialna pomoč. to je vse lepo in prav. Ampak je moj fant prišel domov iz službe, kjer bi mu naj njegov sodelavec povedal, da je tudi njegova punca dobivala socialno pomoč ampak, ko je dobila službo je morala začeti vračati socialno pomoč. Zanima, če je to res, ko bom enkrat dobila službo, da mi bodo od plače odtrgali socialno pomoč, ki sem jo prejemala?
Hvala za odgovor.
Mojca
zanima me dan danes sem prejemnik denarne pomoci ko bom kaj podedoval cirka cez 10 let bojo moji otroci morali kaj vracat pa tudi ce bi v teh 10 letih se naprej dobijal socijalno denarno pomoc hvala
oj,meni je pa 16.1 potekla porodniska,in pogodbe mi niso podalšali,prijavila se bom na zavod. Me pa zanima če bi zaprosila za socialno pomoč ali bi jo morala vračati?
Spoštovani!
Prejemniki socialne pomoči vračajo prejeto pomoč ob smrti, in sicer iz zapuščine ob dedovanju. Dediči lahko izbirajo, da povrnejo prejeto socialno pomoč in s tem dedujejo celotno zapuščino ali pa, da dopustijo izločitev dela zapuščine v korist tistega, ki je pokojniku dajal socialno pomoč.
Dedovanje vašega premoženja, kot prejemnice socialne pomoči, se omeji do višine prejete pomoči. Omejitev poteka tako, da postane del vašega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete socialne pomoči last RS oz. občine (odvisno iz katerega proračuna se je pomoč financirala). Bodisi država bodisi občina lahko na zapuščinski obravnavi zahtevata vračilo socialne pomoči, dediči zato dedujejo le preostanek vašega premoženja. Sodišče po smrti pokojnika še pred zapuščinsko obravnavo odredi popis in cenitev vrednosti celotnega premoženja, da se ugotovi, kolikšna je celotna vrednost zapuščine. Lahko pa dediči dedujejo celotno premoženje, vendar le, če se na zapuščinski obravnavi obvežejo povrniti državi oz. občini vrednost dane socialne pomoči. V tem primeru se morajo jasno izreči, da bodo povrnili vrednost vse prejete socialne pomoči. Zavezo sodišče vpiše v sklep o dedovanju, država / občina pa pridobi zastavno pravico na vseh stvareh, z izdajo sklepa o dedovanju. Tako dediči dedujejo celotno premoženje, vendar pa morajo v določenem roku povrniti vse, kar je pokojnik prejel iz naslova socialne pomoči. Lahko se tudi zgodi, da so dediči tudi sami potrebni socialne pomoči oz. bi vračanje socialne pomoči ogrozilo njihovo preživljanje, se država/občina lahko odpovesta pravici do vračanja socialne pomoči.
Nadomestila zavoda za zaposlovanje za čas brezposelnosti ni potrebno vračati.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Vračanje socialne pomoči uveljavlja občina/država pri dedovanju prejemnika take pomoči in sicer na ta način, da so vaši dediči prikrajšani za delež v vrednosti prejete denarne socialne pomoči, ki se vrne občini oz. državi. (odvisno iz katerega vira se je financirala prejeta pomoč). Zakon o dedovanju določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Lahko pa jo že vrnete za časa življenja, ko se zaposlite in potem vaši dediči normalno dedujejo.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Po trenutnem Zakonu o dedovanju je določeno, da če ste prejemnik denarne socialne pomoči, se vrednost zapuščine pri dedovanju premoženja vaših potomcev omeji do višine prejete pomoči v korist tistega, ki vam izplačuje denarno socialno pomoč. Država oz. Občina se temu lahko odpove le v primeru, če bi tudi otroci potrebovali denarno socialno pomoč. Glede na to pa da se zakoni spreminjajo, še ne moremo predvidevat kaj bodo navajale prihodnje zakonske določbe.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Če izpolnjujete zakonske pogoje, lahko zaprosite za denarno socialno pomoč. Glede vračanja pa velja naslednje: v primeru, če se zaposlite, lahko vračate prejeto socialno pomoč iz tega naslova , lahko pa bo do vračanja tako prejete pomoči prišlo po vaši smrti, ima država oz. občina (odvisno iz katerega naslova se financira socialna pomoč) pravico do dela zapuščine in sicer do višine v vrednosti prejete denarne socialne pomoči. Zaradi navedenega bodo vaši dediči prikrajšani za ta del zapuščine, razen v primeru, če bi tudi oni potrebovali denarno socialno pomoč.
Lep pozdrav!
Bil sem prejemnik DSP med letoma 2009-2011, zanima me, če podedujem nepremičnino preko staršev nekdaj v prihodnosti, ali bom moral vračati denar DSP za te, malo manj kot dve leti prejemkov ?
Hvala
Ali lahko še meni kdo da nasvet?
Moja izvenzakonska partnerica je sedaj že 6 mesecev brez dohodka. Prej je prejemala nadomestilo za brezposelnost. Službe ne dobi. Nekako se branimo prositi za socialno pomoč, vsaj dokler še lahko shajamo iz meseca v mesec. Na račun tega tudi jaz precej več delam v službi. Z nadurami, malico in prevozom vred sem tako dobil ta mesec 920€, 48€ pa dobimo otroškega dodatka. Plačam ji dodatno zdravstveno zavarovanje, ter nakažem 80€ na njen račun za mesečne obveznosti, da ji lahko trgajo z računa.
Jaz sem lastnik polovice hiše, na njo ni pisano nič. Ali je smiselno zaprositi za socialno pomoč in ali je sploh upravičena do nje?
Pa da se ne bo našel spet kdo, ki jo bo označil za lenuha, ki bi samo sedela doma in prejemala pomoč- je z živci že čisto na koncu, ker se čuti nekoristno, ker ni dela zanjo.
Pozdravljeni,
Prejemam socialno pomoč leto dni,ker sem ostal brez prejšne službe. živim v hiši očeta, imam samo starejši avto. Kot ste rekli, ko dobim zaposlitev, mi tega denarja ne bo treba vračati, razen, če bom želel sam?
Kaj pa če bom čez 10 let kupil nepremičnino, se mi bo država potem vpisala na to nepremičnino? Sploh lahko potem jaz kdaj to nepremičnino prodam, brez da izplačam državo?
Se bo meni država sploh vpisala na nepremičnino iz vidika, da trenutno res ne morem drugače preživeti, nimamo nič zemlje, dejansko ničesar? Pri vpisu na CSD so mi povedali, da država zahteva svoj dolg samo tam kjer so še druge možnosti preživetja (kmetija, veliko zemlje,gozd), kako je sedaj s tem? Jemljejo kar vsem po vrsti ali koga izpustijo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Peter
Spoštovani
Meseca aprila prejmem zadnje nadomestilo iz Zavoda za zaposlovanje. Sem mama dveh otrok in živimo v eno starševski družini. Moj prihodek bo takrat otroški dodatek in preživnini. Živimo v stanovanju, katerega sem pol lastnik sama tukaj smo začasno prijavljeni. Stalni naslov pa imamo v drugi občini. Vse stvari na CSD urejam v občini stalnega prebivališča. Zanima me, če sem upravičena do socialne pomoči, ker sem lastnica polovice tega stanovanja imam pa le prijavljen začasen naslov. Lastnik druge polovice stanovanja ima na tem naslovu prijavljeno stalno prebivališče. Sva solastnika živeča v istem stanovanju vendar to ni oče mojih otrok in ne moj partner.
Forum je zaprt za komentiranje.